Praktica DS 66- warto czy nie ?

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

junkers_ju-87
-#

Post autor: junkers_ju-87 »

J.A. pisze:
Jarosh pisze:Polecony mi przez kolegę skaner epsona jest stosunkowo drogi jak na początek przygody z fotografią analogową.
Ale pewien jesteś, że początek przygody z fotografią analogową, to jest skanowanie negatywów, czy slajdów?
Bo zabrzmiało to dosłownie tak, jakbyś powiedział, że winyle chcesz przerobić na mp3, na początek przygody z dźwiękiem z gramofonu.
junkers_ju-87 pisze:Dlatego istnieje potrzeba ich "obrobienia " i cyfryzacji.
Dobrze, że nikt nie głosi potrzeby cyfryzacji sklepienia Kaplicy Sekstyńskiej. Albo potrzeby cyfryzacji "Impresji" Moneta.
Już dawno jest obfotografowana , zanalizowana pod względem składu i techniki jej nakładanie .
a cyfrowe zdjęcia są są wykonane tak precyzyjnie że można dokładnie oglądać każdy cm kwadratowy aby móc na wypadek zniszczenia ją odtworzyć.

czasami "JA" to odnoszę wrażenie że piszesz tylko po to byle cokolwiek napisać .
Często drwiąc sobie z innych.
ju_87
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

junkers_ju-87 pisze:Już dawno jest obfotografowana , zanalizowana pod względem składu i techniki jej nakładanie .
a cyfrowe zdjęcia są są wykonane tak precyzyjnie że można dokładnie oglądać każdy cm kwadratowy aby móc na wypadek zniszczenia ją odtworzyć.
I ma to służyć profesjonalnej obróbce tych dzieł?
Ja nie neguję sensu wykonywania kopii, celem prezentacji, opublikowania czy choćby dokumentacji.
Ale przynajmniej na razie nikomu nie przyszło do głowy by Ostatnią Wieczerzę zastąpić profesjonalnie obrobionym wydrukiem z epsona. Ale wszystko przed nami.
junkers_ju-87 pisze:czasami "JA" to odnoszę wrażenie że piszesz tylko po to byle cokolwiek napisać .
Często drwiąc sobie z innych.
Więc jest ono błędne to wrażenie. Mój sarkazm w stosunku do fragmentu wypowiedzi Jarosha nie jest nabijaniem się z niego, ma on tylko zwrócić uwagę na irracjonalność tego pomysłu.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
pasiasty
-#
Kontakt:

Post autor: pasiasty »

J.A. pisze: Kopie, duplikaty i reprodukcje nie są wynalazkiem ery cyfrowej.
To akurat prawda, fotografia reprodukcyjna jest jednym z niewielu przykładów, gdzie jeszcze cały czas komercyjnie używa się wielkiego formatu. Ale już pewnie nie długo...
|| Cezary Żemis <cezary.zemis@gmail.com>
|| http://cezaryzemis.name/
|| ph. +48 794 337 097 | +420 605 560 885
Jarosh
-#

Post autor: Jarosh »

Odświeżam ponieważ zdecydowałem się odłożyć trochę pieniążków i kupić coś lepszego niż w/w PRAKTICA.
Patrzylem za epsonem V500 - ale kosztuje ponad 800zł- fajnie by było zamknąć się w 600zł, istnieje taka opcja?
Starsi koledzy zrobili sporego offtopa dlatego podbijam ponownie.
Borys94
-#

Post autor: Borys94 »

Odgrzewam tego kotleta, mam skaner praktica ds 66 i podczas zapisywania zdęcia się wyłączył, nic nie da się zrobić, kontrolka się pali, ale bardzo słabo, element podświetlający również ale ekran jest czarny i nic nie można zrobić tak jak by się zawiesił, albo posypał
ODPOWIEDZ