PRAKTICA MTL 5 B

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

rybka
-#

Post autor: rybka »

Witam . Az zamarlem i zmiezylem ... jesli jestem rasy bialej , to w/g wskazan 3 swiatlomiezy roznica wynosi dokladnie 1EV miedzy szara karta , a ludzka skora . Mnie uczono kiedys o 1 i 1/3 EV do 1 i 2/3 EV ... ale my tu w IRL mamy duzo slonca i pewnikiem sie opalilem .
Co do swiatlomiarki - za przedmowca - Svierdlowsk 4 to swietny wybor ( o ile sprawny ) .
Pozdrawiam .
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

- jeżeli nadal masz wątpliwości to podejdź blisko do modela i sprawdź pomiar na skórę człowieka (rasy białej oczywista) - co odpowiada +- szarej karcie Kodaka.
W żadnym wypadku :shock: Różnica pomiędzy szarą kartą a tonem skóry (białej) wynosi 1EV. Czyli mierząc światło np. na dłoń w stosunku do wskazanego parametru należy otworzyć przysłonę i 1 stopień. Rybka słusznie prawi.
Lux mea lex
szable
-#
Kontakt:

Post autor: szable »

dobrze prawicie koledzy!

i chociaż to bardzo brzydko siebie cytować, to jednak to zrobię bo nie czytaliście dokładnie postu do którego się ustosunkowujecie, napisałem bowiem - cytuję:
"+-"
koniec cytatu.

poza tym nie mówimy o Systemie Strefowym tylko o poprawnych odbitkach B&W w wykonaniu amatorskim. Idąc dalej w precyzyjne naświetlenie na skórę, należałoby się zastanowić czy skóra człowieka rasy białej ma różnicę 1EV względem Szarej Karty przed wakacjami, czy po, czy te wakacje były w Grecji czy w Norwegii i czy stosowano filtr czy samoopalacz. Aaaa byłbym zapomniał, moja żona ma jaśniejszą cerę ode mnie, a moja córka ma ciemniejszą od syna i podobną do mojej, i teraz nie wiem na kogo mam skierować obiektyw. zaznaczę też, że na wakacje jeździmy razem.

wracając na ziemię - jeżeli kolega naświetli negatyw niepoprawnie, to wyciągnie wnioski, następnym razem skoryguje i w ten sposób zdobędzie wiedzę praktyczną i o to chodzi.

pozdrawiam.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Polecam przypomnienie sobie. Średni ton ludzkiej skóry, człowieka rasy białej. Słowem kluczowym jest średni i rasy białej co oznacza, że brani są pod uwagę Norwegowie i Włosi z Sycylii. Rosjanie i Hiszpanie.
- jeżeli nadal masz wątpliwości to podejdź blisko do modela i sprawdź pomiar na skórę człowieka (rasy białej oczywista) - co odpowiada +- szarej karcie Kodaka.
szable, jak najbardziej słusznie napisał.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
rybka
-#

Ciekawy temat nam sie zaczyna ... Postaram sie wiec przeprowadzic stosowne testy . W tygodniu mam sesje z Filipinczykami i Kenijka , a kolezance Irlandce o bialej jak snieg skorze , wlasnie sie urodzilo i za dwa tygodnie zdiecia - wiec sprawdze organoleptycznie . A! Corka ma kolezanke w szkole , z Rumuni ( raczej jasniejsza ) - dolacze ja do ''badan '' . Ktos zainteresowany wynikami ?
Pzd.
Awatar użytkownika
technik219
-#

J.A. pisze:Polecam przypomnienie sobie. Średni ton ludzkiej skóry, człowieka rasy białej. Słowem kluczowym jest średni i rasy białej co oznacza, że brani są pod uwagę Norwegowie i Włosi z Sycylii. Rosjanie i Hiszpanie.
Zaraz junkers_ju-87 was rozsądzi :mrgreen:
Przypomnę tylko, że światłomierz Westona jest wyskalowany w ten sposób, że punkt jasności skóry jest przesunięty o 1EV w kierunku bieli. Czyżby Weston się mylił? Biały... to biały. Jak się biały opali to już jest kolorowy :mrgreen: i przechodzi do innej strefy. Mowa jest o białych a nie "opalonych" :-P +/-? Π razy oko? +razy drzwi? co to za matematyka? "Panie majster! Trzy razy ucinałem i jeszcze za krótkie!"
Bardziej poważnie: białego Norwega, albo Irlandczyka z minimalną ilością piegów na pewno nie będziesz mierzył na +1 EV, tylko w okoliczach +1¾ do +2EV. Z kolei pannę po tygodniówce w solarium potraktujesz jak punkt szarości. Więc racja z tym średnim walorem. Jesteśmy elastyczni, nie szalej. Nie będziemy Nigeryjczyka mierzyć ani na +1, ani na indeks szarości tylko od razu "walniemy"go na -2 EV. Żeby wygłosić votum separatum nie trzeba takich karkołomnych ekwilibrystyk słownych ;-)
Ktos zainteresowany wynikami ?
Jak najbardziej, tylko dobrze by było gdybyś mierzył zewnętrznym światłomierzem w odniesieniu do szarej karty.
filozof97
-#

Post autor: filozof97 »

wyglada na to, ze masz uszkodzona praktice, moja mtl5 bardzo dobrze reaguje na baterie 1.5v, a sam pentacon potwierdzal ze mozna stosowac bateryjki 1.5 v zamiast 1.35. Bo Praktica MA uklad stabilizacji napiecia. Swoja robilem slajdy i niemialem zadnych problemow z ich naswietleniem.

Co do roznicy pomiedzy szara karta i dlonia- moja dlon jest jasniejsza o 1ev, mierzylem zarowno praktica i spotem, wiec mozna mnie dorzucic do badan.

ps: sorry za brak polskich znakow.

Edyta podpowiada, ze mam 1.5v od ponad roku i dalej wskazania sa ok.

A jesli chodzi o swiatlomierz, to na jabaju za niewielkie pieniadze mozna kupic cos fajnego- np. za ok 150 zl kupilem punktowy Soligor Spot Sensor II w stanie... jak nowy. Zasilany z bloku 9v.
junkers_ju-87
-#

Re: PRAKTICA MTL 5 B

Post autor: junkers_ju-87 »

Jarosh pisze:Witam.

Zanim napisałem ten post poczytałem sobie trochę o Praktice.
Jednak opinie są skrajne w obie strony, a ja chciałbym wyrazić jedną z nich i zapytać resztę użytkowników o własne.

Jestem posiadaczem Praktici MTL 5 B w nieskazitelnym stanie. W związku z tym, że jestem początkującym dzieckiem cyfry, które dopiero niedawno zajęło się fotografią analogową, już po pierwszym filmie, zdałem sobie sprawę, że czasy w Zenicie (TTL) nie są dla mnie wystarczające ( mój licznik zdjęć też często mnie doprowadzał do szału w TTL).

Reasumując muszę powiedzieć, że ostrzenie Praktica w porównaniu do Zenita jest dla mnie przeskokiem co najmniej o klase. Zenitem mi się ostrzy o wiele lepiej bez problemu. Praktica zabiera mi dioptrie z oka...
Dodam również, że robię na skrajnych przesłonach (1.8 /2.0), a wyczytałem w sieci, że właśnie przy takich wartościach mogę mieć problemy ( z Praktica), nie mówiąc o słabym świetle.
( szkiełko Pentacon 50mm 1.8)

Kończąc temat samej matówki/mikrorastra itd, chciałbym przejść do samego światłomierza.

Czy wpływ na prace światłomierza, może mieć dokładny model baterii ? ( nie znam się na tym, ale zegarmistrz, chciał mi dać jakąś droższą "srebrową" ?, ale akurat nie miałem przy sobie tyle monet). Chodzi o to, że wskazówka porusza się bardzo mozolnie i jest nieczuła nawet na potężne przeskoki światła ( ASA 100 , zdjęcie o godz. 17:00, wycelowane w niebo... a wskazówka jakby miała kaca :))

Trzecie i ostatnie pytanie które budzi moje wątpliwości po użytkowaniu Zenita, to czy:
"Pokrycie matówki z obrazem ponad 90% " w przypadku Praktica, to prawda ?
w przypadku Zenita było to zaledwie ok. 60%.

Pozdrawiam serdecznie i przepraszam za wszelakie "dziwnie brzmiące" sformułowania :)
Witam
czytam , i czytam ten post i nie mogę się nadziwić twojej miłości do tego aparatu.
A tak serio , to masz raczej walnięty światłomierz.
Do tego nie sprawdza się go przez kierowanie raz na słońce a raz gdzieś tam tylko
wyszukaj sobie jasno oświetloną powierzchnię i stopniowo zmieniaj parametry
przesłona , migawka i czułośc filmu , i wtedy patrz co się dzieje.
Wracając do twojego aparatu , jak go tak kochasz to postaw na półkę jako eksponat.
owszem są jeszcze te modele w 100% sprawne ale to już raczej okazjonalnie.
Na znanych portalach dostaniesz np canona AE 1 Program w super stanie za ok 150 zł
Albo w tej cenie inne Canony z autofokusem i sprawnym światłomierzem.
jest masa Nikonów i Minolt które są lepsze od Praktici.
A zanim podejmiesz decyzję jaki światłomierz kupisz to zastanów się co chcesz fotografować.
Bo ja nie bardzo wyobrażam sobie reporterki ze spotem w ręku a fotografowania
pejzażu czy architektury z klasycznym światłomierzem który zbiera światło z kata 30 stopni

[ Dodano: Sob 25 Sie, 2012 ]
technik219 pisze:
J.A. pisze:Polecam przypomnienie sobie. Średni ton ludzkiej skóry, człowieka rasy białej. Słowem kluczowym jest średni i rasy białej co oznacza, że brani są pod uwagę Norwegowie i Włosi z Sycylii. Rosjanie i Hiszpanie.
Zaraz junkers_ju-87 was rozsądzi :mrgreen:
.
Skoro mnie wywołaliście do tablicy to wam odpowiem tak ,
różnica w pomiarze (SPOTEM) światła odbitego od skóry na mojej zewn i wewn, stronie dłoni
wyniósł ok 0,2 LV dla miłóśników j. angielskiego EV
Dlatego ja używam szarej karty.
Poza tym od karty mogę oddalić się na odległość większą niż od moje ręki.

Co do różnic światła odbitego od skóry ludzkiej w zależności od rasy to nie mam żadnego doświadczenia i nie będę się do tego zagadnienia odnosił bo mi ktoś zarzuci rasizm .
I tak już mój nick sam w sobie jest kontrowersyjny.

[ Dodano: Sob 25 Sie, 2012 ]
rybka pisze:Ciekawy temat nam sie zaczyna ... Postaram sie wiec przeprowadzic stosowne testy . W tygodniu mam sesje z Filipinczykami i Kenijka , a kolezance Irlandce o bialej jak snieg skorze , wlasnie sie urodzilo i za dwa tygodnie zdiecia - wiec sprawdze organoleptycznie . A! Corka ma kolezanke w szkole , z Rumuni ( raczej jasniejsza ) - dolacze ja do ''badan '' . Ktos zainteresowany wynikami ?
Pzd.
To już zajeżdża badaniami z lat 30-45 na temat wyższości jednej słusznej rasy nad inną/.
ju_87
rybka
-#

Coz ... skoro padly tak powazne zarzuty - zapytam sie moich Czarnych Kolegow z Klubu Biblijnego co sadza o moim rasizmie hehe . Mysle , ze sie niezle ubawia - nazywaja nas ( bialych ) '' pinki '' tak a'propos ... Poza tym - to chyba powinnosc dobrego fotografa - znac motyw i potrafic go wykozystac / pokazac . A pomiar swiatla to przy tym podstawa , nie prawdaz ? Powiem wiecej - fotografowanie Czarnych Ludzi to do dla mnie osobiscie wielkie wyzwanie i przyjemnosc zarazem . I ciezki kawalek chleba do zgryzienia - przede wszystkim w B/W i studiu .

Pozdrawiam .
Jarosh
-#

Post autor: Jarosh »

Nie było mnie tu raptem 24 godziny, a tutaj taki massive attack :P
Nie będę każdego cytował i odpowiadał bo się pogubiłem waszym lekkim odchyłem od tematu więc odpowiem ciurkiem.

Mam pytanie odnośnie :

http://allegro.pl/swiatlomierz-sierdlow ... 51331.html

Czego nie ma znaczenia co do niego wsadzę ? tzn. jaką bateryjkę ? to nie wpłynie na pomiary ?

Jak sprawdzić czy światłomierz działa ?

Fotografuję w dużej mierze ludzi ( portretuję) więc pod reporterkę to nie podlega.

Jestem systemowym Canonowcem i zastanawiam się nad kupnem jakiegoś Canona, jednak wolę coś potrzymać w ręce zanim kupię stąd zakupy na allegro rzeczy z drugiej ręki są na drugim miejscu za giełdą staroci :P.

Co do tej bateryjki, wcześniej ktoś napisał o błędnych pomiarach w związku z napięciem 1,5 V. Chodziło o to( jeżeli dobrze zrozumiałem), że początkowe napięcie będzie wskazywało błędne pomiary "+" albo "-", potem stopniowo z spadkiem napięcie znacznie wskazywać poprawnie ( po spadku do 1,35V) i poniżej znacznie pokazywać antagonistycznie do początkowych pomiarów przy napięciu 1,5 V.

Cieszę się, że temat się kręci, ale drodzy koledzy... proszę o pohamowanie się w wyścigu słownym.

Założyłem temat o Praktice więc mówienie mi kup sobie co innego, a tamto odstaw jako eksponat ( doceniam troskę, że może to być dla kogoś bezsensu) ale problemu się rozwiązuje, nie odkłada na półkę, a rzeczy się naprawia, a nie wyrzuca.

Bez obrazy dziękuję wszystkim za odpowiedzi i jeszcze raz podkreślę, że jak już mam coś kupić, to może jednak tego Swierdłowska 4. Jest ich wiele w sieci więc jeżeli poszukam może trafię na dobry egzemplarz tylko podkreślam moje główne pytanie :
Czego nie ma znaczenia co do niego wsadzę ? tzn. jaką bateryjkę ? to nie wpłynie na pomiary ?
wienczyslaw5
-#

Post autor: wienczyslaw5 »

Jak zwykle dyskusja przerodziła się w zawzięty spór o wyższości świąt Wielkiej Nocy nad świętami Bożego Narodzenia .
A odpowiedź na twoje wątpliwości jest niezwykle prosta . Zrób test i będziesz wiedział wszystko --- czy światłomierz działa i czy prawidłowo .
W tym celu musisz poświęcić jeden film --- każde zdjęcie rób po 3 razy --- pierwszy raz według wskazań światłomierza , drugi o jedną przysłonę { czas } mniej a trzecie o jedną więcej -------- wszystko dokładnie zapisuj --------- po wywołaniu będzie widać jak na dłoni . Jeśli twój światłomierz przekłamuje w jedną albo drugą stronę to wystarczy ustawić inną czułość filmu niż faktyczna .
Musisz też wiedzieć , że światłomierz w tym aparacie działa tylko w pewnym ograniczonym zakresie --- dla wysokich czułości nie pokazuje ekspozycji na długich czasach a dla niskich na krótkich ------ nie jest to uszkodzenie tylko tak został zaprojektowany .
Co do napięcia baterii to tu nie jestem pewien bo mam { a w zasadzie miałem } nieco inny model Praktiki PLC 3 i tu różnica nawet 3 V nie stanowiła problemu .
zatwardziały analogowiec
Awatar użytkownika
pq17
-#

Post autor: pq17 »

Czego nie ma znaczenia co do niego wsadzę ?

Pomiar światła na oko!
Scena uliczna latem, bezchmurne niebo, słońce za plecami, czułość 100 Asa 1/100s, przesłona 16. - ogniskowa ok. 50 mm.
pasuje jak pięść w oko. Jak ci to wskaże twój miernik w pryzmacie to też działa o.k..
Jarosh
-#

Z reguły robię na pełnym otworze ( f 1.8- 2.0) tak więc czas układa się w granicach 1/200- 1/1000 może dlatego...

Czy test na prze terminowej kliszy wchodzi w grę ? czy prze terminowana klisza nie ma wpływu na poprawną ekspozycję.
po wywołaniu będzie widać jak na dłoni . Jeśli twój światłomierz przekłamuje w jedną albo drugą stronę to wystarczy ustawić inną czułość filmu niż faktyczna .
Kolega wcześniej wspominał o stopniowym spadku napięcia baterii z 1,5 V w dół. Czy w takim razie taki test nie jest daremny w tym wypadku ?

Scena uliczna latem, bezchmurne niebo, słońce za plecami, czułość 100 Asa 1/100s, przesłona 16. - ogniskowa ok. 50 mm.
pasuje jak pięść w oko. Jak ci to wskaże twój miernik w pryzmacie to też działa o.k..
Wiadomo, że scena uliczna może być różnorodnie kolorowa ( rozmaita) jak tęcza, tak więc IMO, ciężko będzie to określić- raz się uda, raz nie.

EDIT:
Posiadam właśnie ten światłomierz. Używam go z PSIX'em i sprawuje sie nieźle, naświtlam według jego wskazań i jest wszystko OK. Jak bedziesz kupowal to sprawdz czy sprzedajacy dalacza do niego BatteryPacka do ktorego wkladasz zwykle paluszki zamiast "pastylek". Posiadam właśnie ten światłomierz. Używam go z PSIX'em i sprawuje sie nieźle, naświtlam według jego wskazań i jest wszystko OK. Jak bedziesz kupowal to sprawdz czy sprzedajacy dalacza do niego BatteryPacka do ktorego wkladasz zwykle paluszki zamiast "pastylek".
To cytat znaleziony w sieci odnośnie Swierdłowsk'a 4.
Wiecie coś o tym ?
Awatar użytkownika
technik219
-#

Nie wszystkie Swierdłowski miały "battery packi".
Lux mea lex
Jarosh
-#

Wie ktoś jaka tam "pastylka" podchodzi ? i czy ją normalnie dostane w sklepie ?
Nie chcę powrtóki z prakitcą :P
ODPOWIEDZ