Ceny filmów Fomy
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
-
- -#
Re: Ceny filmów Fomy
To kup sobie na allegro za te ok 14 złArturN pisze:Parę miesięcy temu mogłem dostać Fomę 100 za niecałe 12 zł, ew. za ok. 14 zł. Teraz kosztuje już ponad 16 zł a cena we Fomaobchodzie jest ciągle 77 Kč (czyli ok. 13 zł). To o co tu chodzi? Jakby 16 zł był od początku to bym zrozumiał, ale w tym przypadku już nie.
a jak nie znajdziesz to się zgłoś do mnie na PW to ci znajdę w cenie do 14 zł
tylko nie wiem czy 135 kę czy 120 kę ?
[ Dodano: Czw 12 Lip, 2012 ]
Ja też nie mam problemu ani z Foma ani z Adoxem.nord pisze:oj to nie tylko moja opinia. ktoś nawet na koreksie psioczył na fome.ArturN pisze:To ja na samej Fomie jadę i żadnych niestabilności nie dostrzegam :) Może go nieodpowiednio wywoływałeś?
generalnie staram się wywoływać zawsze w ten sam sposób, zapisuje każdy proces. noo czasem mogę się pomylić o pół obrotu tackami lub i kilka sekund, wywoływacze mam jednostrzałowe, raczej nie czepiałbym się procesu. może źle trafiłem, może koledzy którzy utyskiwali na ten materiał również. niedawno wymienialiśmy opinię na temat ADOX CHS25. wielu ludzi twierdzi że ten materiał to syf plamisty z zaciekami. dziwne bo mi te negatywy ( 2sztuki) wyszły bardzo fajnie. no i bądź tu mądry![]()
pozdrawiam serdecznie
Ale jak poszperałem na forach niemieckich to jedni maja problem z Fomą inni z Adoxem reguły nie ma .
A jeszcze inni maka problem z Ilfordem Kodakiem i Fuji a dokładnie z ich kosmicznymi cenami w stosunku do innych producentów .
Przy cietych negatywach to 100 i więcej procent.
[ Dodano: Czw 12 Lip, 2012 ]
A to ciekawe że w średnim formacje różnica między najtańszymi i najdroższymi negatywami w % jest niewielka.J.A. pisze:Chyba nie do końca słuszny ten wniosek. Jakoś nie słysze narzekań na Ilforda, Fuji czy Kodaka.
I tu ośmieliłbym się postawić tezę, że poza tymi trzema pewnego, stabilnego materiału nie ma.
Można nie lubić któregoś (ja np. nie lubię FP4+), ale nie czyta się o dziwnych jego zachowaniach, że jednemu wychodzi, a drugiemu nie.
Szkoda, bo Foma była przyzwoitą jakościowo tanią alternatywą. Teraz przynajmniej w MF nie ma sensu. Kosztuje prawie tyle co TMax, czy Delta.
Ale w dużym formacie to już jest 100% i czasami duzo więcej.
ju_87
ja bez wysiłku kupuję t-rix'a za 15zł 86gr, zarówno mały jak i średni, argument cenowy nietrafiony.
a co do rys na średniej fomie był wątek i tu i na apugu i na aparatach i sam nie wiem gdzie jeszcze, natomiast wątku o rysach na chćby tri-x'ie jeszcze nie widziałem (bo nie szukałem, bo powodu nie miałem).
a co do rys na średniej fomie był wątek i tu i na apugu i na aparatach i sam nie wiem gdzie jeszcze, natomiast wątku o rysach na chćby tri-x'ie jeszcze nie widziałem (bo nie szukałem, bo powodu nie miałem).
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
A jakiś szczególny powód nieufności do Allegro?ArturN pisze:W AFV mają po 15,01 zł :) Lepszej ceny w sklepie jeszcze nie znalazłem, a kupowania filmów z Allegro się oduczyłem...
Czym się różni AFV od innego sklepu, tyle że wystawiającego swoje produkty na Allegro?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Bo?ArturN pisze:a kupowania filmów z Allegro się oduczyłem...
Jak na razie jedyną osobą która się tu kłóci jesteś Ty.ArturN pisze:I będziemy się teraz kłócić, do jakich filmów są wątpliwości a do jakich nie? Każdy kupuje taki materiał, jaki lubi. I tyle, nie warto się sprzeczać.
Na co liczyłeś zakładając ten temat, że wszyscy Ci posłusznie przytakną?
Pozdrawiam, Bartek.
Bo na Allegro kiedyś z dziesięć filmów (od różnych sprzedających, także sklepów) kupiłem, i połowa była dobra, a połowa zepsuta (wadliwe negatywy, w sklepie nigdy takich nie dostałem).
Swoją drogą, nie da się przytaknąć do pytania.
Słucham? To jest już bezczelność.Jak na razie jedyną osobą która się tu kłóci jesteś Ty.
Na co liczyłeś zakładając ten temat, że wszyscy Ci posłusznie przytakną?
Swoją drogą, nie da się przytaknąć do pytania.
-
- -#
Re: Ceny filmów Fomy
Aktualna cena to 13,50 do 14 złArturN pisze:Parę miesięcy temu mogłem dostać Fomę 100 za niecałe 12 zł, ew. za ok. 14 zł. Teraz kosztuje już ponad 16 zł a cena we Fomaobchodzie jest ciągle 77 Kč (czyli ok. 13 zł). To o co tu chodzi? Jakby 16 zł był od początku to bym zrozumiał, ale w tym przypadku już nie.
przykładów nie mogę podac bo admin mi usunie wpis
Więc cena powyżej tej kwoty to przesada .
Do admina : no teraz to chyba nie złamałem regulaminu .?
Ostatnio zmieniony 15 sie 2012, 21:49 przez junkers_ju-87, łącznie zmieniany 1 raz.
ju_87
Ale oprócz prblemu z kursem PLN do Euro to dzisaj problemem jest cena srebra na giełdachtechnik219 pisze:Kupując kiedyś papiery Fomy zapytałem dystrybutora dlaczego mają coraz to inne ceny. Wtedy odpowiedział mi, że ceny są zależne od kursu DM. Marki już nie ma, więc nie wiem jaki parytet przyjęli. Jest na forum ktoś z Czech. Może by nas oświecił, jak te ceny kształtują się u źródła?
A to jest głowny składnik ktory robi cenę.
A co do Euro to od czasu jak było po 4,80 powinny ceny negatywów tez spadac no nie ?
Witam jako nowy .dugi1985 pisze:Tylko że na tym korzystają handlowcy, a nie klienci. Chyba lepiej będzie zamówić za granicą w euro sporą partię niż kupować u naszych krętaczy.Trampek pisze:
A co do Euro to od czasu jak było po 4,80 powinny ceny negatywów tez spadac no nie ?
w ubiegłym miesiącu 120 /ISO 100 Fomy była tym nie lubiany portalu aukcynym po 13,95
w Maco DE i fotoimexie dzisiaj jest po 3,55 euro czyli powyżej 14 zl
No to chyba nie ma takiej różnicy w cenie między Polską a Niemcami
Zawsze robię błędy ortho . Sorry
Teraz jest 15,50 zł najtaniej szeroki fomapan 100 Kodak t-max 100 16,90zł to chyba lepiej dopłacić biorąc parę rolek.Kwasowaty pisze:Witam jako nowy .dugi1985 pisze:Tylko że na tym korzystają handlowcy, a nie klienci. Chyba lepiej będzie zamówić za granicą w euro sporą partię niż kupować u naszych krętaczy.Trampek pisze:
w ubiegłym miesiącu 120 /ISO 100 Fomy była tym nie lubiany portalu aukcynym po 13,95
ja kupowałem u gościa na AL , to mi powiedział w rozmowie tel że jak kurs Euro spada to u niego cena w PLN tez .dugi1985 pisze:Kwasowaty pisze:Witam jako nowy .dugi1985 pisze:
Tylko że na tym korzystają handlowcy, a nie klienci. Chyba lepiej będzie zamówić za granicą w euro sporą partię niż kupować u naszych krętaczy.
Teraz jest 15,50 zł najtaniej szeroki fomapan 100 Kodak t-max 100 16,90zł to chyba lepiej dopłacić biorąc parę rolek.
jak kupowąłem to Euro było po 4,30 a dziś jest taniej .
Poszukaj w zakończonych aukcjach to go znajdziesz
nie mogę podać linka bo podobno na forum nie mozna.
Tyle że ten facet nie odpowiada na maile , ale telefonicznie bez problemowo