Antyzadymiacze - Benzotriazol

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

radekone
-#
Kontakt:

Post autor: radekone »

Rozpuszczanie to nie problem, wystarczy uzyc wody o temperaturze okolo 60C. Roztwor przetrzymywany w pokojowej temperaturze i tak sie skrystalizuje, ale na godzine przed ciemniowaniem wystarczy wstawic butelke do cieplej wody (50-60C). Jedyne moje zastrzezenie, to ze to jest dosc toksyczny syf, wiec przy przesypywaniu rekawiczki obowiazkowe.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
radekone
-#
Kontakt:

5g/l czyli 0,5% to trochę słaby (czyli butelkożerny). Ja robię 2% ale jak tam kto chce.

weesee, a ile dodajesz do koreksu, tak żebyby filmu nie wyżarło? Mam stareńkiego dymiącego trixa i żal wywalić..
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

filozof97 pisze:mój rusek był trzymany w ciemni przez jakieś 20 lat, aczkolwiek rzadko używanej.
Fotnbrom 4? A nie przypadkiem Fotoncolor 4? z tego co wiem, bromy nie mają oznaczeń cyframi?
Umknął mi Twój post.
Miały. 4 to gradacja normalna, z czerwonym paskiem. Były od 1 do 6. ten ostatni to zielony pasek ekstra twardy. A wcześniej to miały jeszcze inne oznaczenia. Były dwócyfrowe i miały znaczek "stopień"
Normalny 42 stopnie
Twardy 36 (ale nie jestem pewien wartości, bo to bardzo dawno było wtedy dopiero zaczynałem)
Miękkie gradacje szły w wyższe liczby od normalnego.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
radekone
-#
Kontakt:

ciężko będzie, musiałbyś rozpuścić jakieś 20g, a rozpuszczalność jego jest jakoś o połowę niższa. 5g jakoś daje radę rozpuścić, większe ilości już ciężej
No mnie się udało tak jak pisałem, w 60 (a może i 70C). W momencie samo się rozpuściło.
nie używam do filmów, póki co nie miałem takiej potrzeby. do papieru jakieś 0,5g na litr, choc czasem więcej trzeba. należy jednak użyć energiczniejszego wywoływacza, bo neutol jednak wymięka przy takich dodatkach.
No tak... Moje stare bromowe Kentmere dopiero od grama na litr przestawały dymić, tak w Bromophenie jak i w Ilfordzie Multigrade..

Poeksperymentuje zatem.
Ostatnio zmieniony 07 maja 2012, 14:04 przez radekone, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wosk
-#
Kontakt:

Post autor: wosk »

Krótkie pytanie: gdzie kupujecie benzotriazol?
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

http://www.chmes.pl/
...i szukaj dalej. Jest tego od metra.
Lux mea lex
ODPOWIEDZ