Lampa ciemniowa. Ale jaaaaaaka.

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

dadan_mafak
-#
Kontakt:

Post autor: dadan_mafak »

do koloru Osram 10 Duka Studio...czy jakos tak :)
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

Post autor: figureliusz »

No dobrze, jeśli taka wypasiona lampa będzie kosztować powiedzmy 200-300 zł to można to rozważyć.
Jeśli rząd wielkości to 1000 to lekka przesada
krzychu128
-#

Post autor: krzychu128 »

figureliusz pisze:No dobrze, jeśli taka wypasiona lampa będzie kosztować powiedzmy 200-300 zł to można to rozważyć.
Popatrz na to z drugiej strony - gdyby producent wytwarzał pojedyncze egzemplarze i sprzedawał w takiej cenie brutto w detalu skończyłby jak nasz foton. Z trzech stów brutto 100 to sam podatek!
dadan_mafak dobrze pisze, polecam samemu spróbować z działalnością.
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

Rozumiem, koszty, materiały, produkcja, praca ludzi itd itp i jeszcze trzeba coś zarobić. Zrobisz 1000 sztuk, żeby wyszło tanio to będą to sprzedawać jeszcze wnuki.

Ale niech nie będzie to "budżetowa lampa ciemniowa" za 1000 zł bo słowo "budżetowa" tu nieco nie pasuje.

Tak popatrzyłem jeszcze na prezentację (jeśli to jest ta lampa co z linka).
Jest tam 100 sztuk diod - średnicy nie zgadnę, ale choćby i to były 10mm to 100 sztuk kosztuje mniej niż 40zł w detalu. Podzespoły - bez listy zgadywać nie będę, ale wątpię, żeby materiały przekraczały 200 zł.

Swoją droga, ile to cudo kosztuje?
J.A. - już powiedz, co to za lampa i za ile :mrgreen:
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

To jest ta lampa z linka. Nie znam ceny dowiedziałem się od dadana i opadła mi kopara. Mowa była o 600 zł netto. Lampę otrzymałem na testy.
Powiem jedno. Nie stać mnie na nią, ale gdyby mnie było stać, to nie zastanawiałbym się 5 min. Jakość wykonania jest naprawdę bardzo wysoka. W weekend znajdę trochę czasu (i jakąś cyfrę) to ją obfotografuję, ze środka.

A budżetowa to nie ta. Ta jest jak najbardziej komercyjna i skierowana raczej do pracowni, gdzie 1000 zł nie jest problemem.

Mam zapewnienie od producenta, że po nowym roku będzie miał w ofercie nastanowiskową, taką do ściany, ale tańszą.
Ostatnio zmieniony 01 gru 2011, 21:39 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

Zasięgnąłem języka u źródła - stanowiskowa lampa 630, ogólna 750 brutto.
Dla takiego małego ściemniacza jak ja to za drogo, szczególnie, że zrobienie samemu jest wykonalne.
Ale lampa wygląda bardzo git.
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

owszem ze jest wykonalne, wszystko mozna zrobic, tylko jak wyselekcjonujesz diody? myslę ze stąd bierze się głownie cena tej lampy
LD
-#

Post autor: LD »

Malfas pisze:owszem ze jest wykonalne, wszystko mozna zrobic, tylko jak wyselekcjonujesz diody? myslę ze stąd bierze się głownie cena tej lampy
np. tutaj są dody na pasmo 590nm
http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/11167
farok
-#

Post autor: farok »

bierze się katalog i się szuka diody o odpowiedniej fali.

Tak naprawde to myślę że to nie jest skierowane do odbiorcy domowego.
Ja bym w domu chcial prostą lampę "włącz/wyłącz" na kilku dużych diodach i tutaj właściwie to nie opłaca się pewnie produkować bo trzeba wtedy konkurować ze zwykłą czerwoną żarówką ledową z "c...ramy" którą mam wkręconą w lampkę w ciemni.
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

farok pisze:bierze się katalog i się szuka diody o odpowiedniej fali.
Mało który producent podaje dokładne spektrum. Zazwyczaj podają długość dla największej emisji. Mam diody czerwone "Wavelength: 620-622.5nm" - w minutę potrafią zaczernić papier vario ;-)
Awatar użytkownika
Basil
-#

Post autor: Basil »

czytałem gdzieś że długość fali podana przez producenta to ruletka: może będzie taka a może nie(przeważnie na nie)
niedawno próbowałem znaleźć białe LEDy o konkretnej temperaturze barwy i dowiedziałem się że producent nie podaje "takich danych"
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
farok
-#

"TYCH klientów nie obsługujemy" :D
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

da się selekcjonować diody? wybierać tylko te, które trzymają się dokładnie np 590?
Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

Post autor: Minolciarz1979 »

figureliusz pisze:da się selekcjonować diody? wybierać tylko te, które trzymają się dokładnie np 590?
Wszystko się da, ale wiesz, ile byś zapłacił za takie selekcjonowane diody? Nie wiem, czy średnia krajowa wypłata starczyła by na diody do takiej lampy. Selekcjonuje się np. lampy do wzmacniaczy lampowych (paruje się je), lub wytwarza partie o wyśrubowanych parametrach. Kiedys siedziałem w sprzęcie audio i o ile lampa do przedwzmacniacza normalnego przeznaczenia ECC88 kosztowała dajmy na to 20 zł/sztuka, to ta sama, ale wyselekcjonowana do zastosowań audio o oznaczeniu E88CC kosztowała jakieś 150 zł/sztuka.
farok
-#

offtop :)
Zrobiłem kilka wzmacniaczy lampowych i nigdy nie mogłem zrozumieć tego ewenementu cenowego za sparowane lampy :)
ODPOWIEDZ