trwałość Tetenal C-41 i E-6

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Basil
-#

Post autor: Basil »

a jak długo już tak stoi?
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
Soundman
-#
Kontakt:

Post autor: Soundman »

ogolnie mniejwiecej jakieś 5 miesiączków ale zagazowany był dopiero jakieś niecały miesiąc po sporządzeniu.
Awatar użytkownika
Mirosław
-#
Kontakt:

Post autor: Mirosław »

Big Lynx
Czy chciałbyś przepis wybielacza czy utrwalacza do C-41?

[ Dodano: Sro 07 Mar, 2012 ]
W archiwum Korex znalazłem też stronę podaną przez ramzes1702 w lutym tego roku jest angielsko języczna ,tylko że ciut te przepisy się różnią od tych co ja mam,które są bliższe prawdy? :shock:
Ostatnio zmieniony 07 mar 2012, 20:37 przez Mirosław, łącznie zmieniany 2 razy.
Uzależniony od fotociemni .
Awatar użytkownika
schabu
-#
Kontakt:

Post autor: schabu »

Soundman pisze:Ja bym chyba już nie ryzykował :D Chociaż sam mam zamiar poświęcić jeden kolorowy filmek i przeprowadzić test jak woła tetenal c-41 rozcienczony długo trzymany pod protectanem :) ale to nie na waznych zdjeciach ;]
mi taki roztwór roboczy(e-6, 3 kąpiele) 3 miesiące leżał i działa dalej normalnie. kolor chyba też, ale jeszcze nie zeskanowałem to nie wiem do końca jak kolory wyszły.
blog!
----------
Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?
Awatar użytkownika
Big_Lynx
-#
Kontakt:

Post autor: Big_Lynx »

Mirosław pisze: Czy chciałbyś przepis wybielacza czy utrwalacza do C-41?
Tetenal robi jedna kąpiel dla obu procesów stosując dwa koncentraty które się miesza w jeden roztwór. Wygląda na to, że jeden to BX (wybielacz) drugi utrwalacz. Chodzi zatem o utrwalacz
Soundman
-#
Kontakt:

Post autor: Soundman »

schabu pisze:
Soundman pisze:Ja bym chyba już nie ryzykował :D Chociaż sam mam zamiar poświęcić jeden kolorowy filmek i przeprowadzić test jak woła tetenal c-41 rozcienczony długo trzymany pod protectanem :) ale to nie na waznych zdjeciach ;]
mi taki roztwór roboczy(e-6, 3 kąpiele) 3 miesiące leżał i działa dalej normalnie. kolor chyba też, ale jeszcze nie zeskanowałem to nie wiem do końca jak kolory wyszły.
Ja właśnie dziś będę wołał flmek a jutro mam nadzieje go gdzieś podrzucić do skanowania. fotografowałem wzornik do profilowania aparatów więc odrazu będzie widać czy kolory odbiegają od normy.

[ Dodano: Czw 08 Mar, 2012 ]
No i wywołalem wlasnie testowy filmek w tetenalu po 6 miesiączkach leżakowania i na filmie doskonale widać fotografie. Jutro postaram się to gdzieś podrzucić zeskanować i jedyna możliwosc to "rozregulowanie" kolorków ale zobaczymy. Filmek się właśnie suszy.

[ Dodano: Sob 10 Mar, 2012 ]
Witajcie. Tak jak obiecałem tak robię pstryknąłem jedną rolkę kodaka 200 i wywołałem w c-41.

Co się tyczy samej chemii:
Wszystko zostało rozrobione jakieś 5-6 miesięcy temu nie jestem dokładnie w stanie stwierdzić terminu. Chemii rozrobiłem z litrowego zestawu tetenala 660 ml i przechowywałem to w litrowej butelce a raczej butelkach przez okres około jednego miesiąca i potem po kupnie protectanu tetenala zagazowałem. Roztwór roboczy wywołał 2max 3 rolki filmu w iso 200 co przy tej ilości roztworu powinno starczyć na jakieś 7-10 rolek według producenta. Roztworki przechowywane w temperaturze pokojowej około 25 stopni.

Co do procesu wywołania.

Temperatura rzecz jasna 38 stopni celsjusza.
Moczenie 5 minut
Wywoływanie 3-45s z agitacją 4 przewroty co 30 sekund
Przerywacz ilfostop 30 sekund ciągła agitacja
Blix 10 minut agitacja jak wywoływacz 4 przewroty co 30 sekund
mycie 3 minuty
stabilizacja minuta

Czasy wywoływania oraz odbielania przedłużyłem mając na uwadze to że to wszystko trochę stało nominalne czasy to 3-15 sekund w chemii świerzo rozrobionej robiącej pierwsze rolki filmu.

Poniżej przedstawiam 2 fotki jedna to cyfra jedna skan negatywu. Cyfra ma lekko podniesiony kontrast itp to aparat wprowadza sam do jpg a natomiast zeskanować negatyw kazałem bez ingerencji chociaż widzę ze zmienili mi ekspozycję.

Na zdjęciach jest color checker passport niewiem kto z Was się z nim spotkał jest to wzornik barwny do profilowania aparatów cyfrowych ale zawiera neutralne szarości skalę szarości oraz najczęściej występujace barwy jak kolory skóry zieleń roślin błękit nieba skalę CMYK i RGB.

To by chyba było narazie na tyle oglądajcie, oceniajcie, pytajcie chętnie odpowiem :)
Załączniki
analog.jpg
cyfra.jpg
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

żółty osad w BLIX'ie (C-41)

Post autor: rbit9n »

sytuacja wygląda tak. miałem koncentraty tetenala na litr, podzieliłem je na dwie części. pierwsze pół litra przepracowałem bez problemów, żadnych osadów -- nic. natomiast jeśli chodzi o drugą część, to już w koncentracie blixa, mimo gazowania, zaczął się pojawiać żółty osad (siarka rodzima?). po rozcieńczeniu do r-c roboczego wszystko było niby git, ale nagle masowo zaczął się strącać żółty osad, a sam blix zaczął tracić kolor. działać działa, ale mam pytanie jak temu przeciwdziałać. znaczy pojawieniu się osadu, zwłaszcza w koncentracie, choć i w r-rze roboczym by się klarowność zdało utrzymać.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Jak długo go trzymałeś?
Na dziesiątki litrów jakie przerobiłem, nigdy nie miałem problemu.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

koncentrat po otwarciu nie dłużej jak dwa miesiące. r-r roboczy ma półtora miesiąca.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."

Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Używasz gazu? Bo to dziwne jakieś jest. Co prawda moje doświadczenia kończą się na opakowaniach 5l, a kiedyś jak były to większych, ale bez przesady.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

tak, tak. wszystko było potraktowane protectanem, dlatego właśnie sam jestem zdumiony, wszak półtorej miesiąca mieści się w gwarancji TT.

------------------------------------------------------------------------------------------
minęło 1225898749 strzałów znikąd
tak sobie jeszcze myślę, że może związane jest to z tym, że koncentraty miały ze dwa lata w momencie kiedy je otworzyłem. może po prostu były już lekko skiśnięte i przez to mnie się strącił blix. no nic, teraz zaryzykuję i kupię zestaw na 5l. mam teraz większy przerób kolorowy i może akurat się uda.

Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

aha, mam jeszcze pytanko o zestaw fuji do C41. jest on na 5L i ma rozdzielony wybielacz i utrwalacz. czy w tym przypadku trwałość będzie większa? i czy w razie czego utrwalacz można zastąpić np. ilfordowskim rapidem? czy ktoś z Was używał tej chemii do wołania ręcznego w koreksie?

Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

rbit9n pisze:aha, mam jeszcze pytanko o zestaw fuji do C41. jest on na 5L i ma rozdzielony wybielacz i utrwalacz. czy w tym przypadku trwałość będzie większa? i czy w razie czego utrwalacz można zastąpić np. ilfordowskim rapidem? czy ktoś z Was używał tej chemii do wołania ręcznego w koreksie?
Używałem zestaw Rollei Digibase C-41 (który jest produkowany przez Fuji Hunt - podejrzewam że to to samo). Jego opróżnienie zajeło mi ponad rok. Lekko go zagazowywałem, ale przez ten czas nic się nie wytrącało, zostawiało osadu, etc. Producent pisze o podwyższonej trwałości i pewno jest to prawda.

Co do rozdzielonego blixu - napewno wyższa będzie trwałość rozrobionych koncentratów. Z tego co mi wiadomo, wybielacz w tym zestawie jest też mniej toksyczny od Tetenalowego.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

dzięki! w takim razie chyba tym razem zainwestuję w zestaw fuji.

Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

minęło tyle czasu ile trzeba.

ciekawostka. kupiłem w grudniu litrowy zestaw tetenala, albo nawet w listopadzie. pomyślałem, once kozie death i rozcieńczyłem wszystkie r-ry zapasowe od razu do litra. chemię trzymam w litrowych butelkach PET po mleku (bardzo dobre, dostateczne -- mają wlew o średnicy ca. 40mm, wiecie rozumiecie). no ale do rzeczy. zauważyłem, że utrwalacz wybielający mimo tego, że stoi już (chyba) trzeci miesiąc, pracuje normalnie i nie zmienia swoich własności fizycznych, tj. nie ma osadu, kolor nie ulega zmianom itd. pozwala to podejrzewać, że moje poprzednie problemy z blixem mogły być związane z tym, że chemia była rozcieńczana 3 lata po zakupie, oraz że koncentraty po otwarciu były przechowywane 3 m-ce, mimo gazowania protektanem. taka jest moja koncepcja.

ODPOWIEDZ