BUdzetowe powiekszalniki wielkoformatowe

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

maqsz
-#

Post autor: maqsz »

Widzialem, straszne bydle, ale mniejszych na ten format chyba nie ma :)
--
Maciek
Marek1953

Post autor: Marek1953 »

Myślę o głowicy mieszającej do Dursta http://durst-pro-usa.com/products.htm
Wczoraj do tylnej ścianki globiki 13 x 18 zamontowałem kartonowe pudło z umieszczonym wewnątrz kloszem prostokątnym ze szkła mlecznego. Stary plafon kupiony na pchlim targu. Podświetlałem to halogenem 100 W. Nie uzyskałem jednak zamierzonych efektów. Jeden wieczór w tygodniu to za mało czasu na eksperymenty. A może zastosować takie rozwiązanie i chyba pasowałoby do globiki http://www.durst-pro-usa.com/world_imag ... f_head.htm
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Post autor: dadan_mafak »

nie prosciej kupic Laboratora 138? wyjdzie taniej niz sama glowica. a robienie na Laboratorze jest "ciut" inne niz na Globice.
Marek1953

Chyba nie da się kupić do 500 zł takiego laboratora? Czy w tym laboratorze komora mieszająca ma jakiś specjalny kształt? Rozkręcałem kiedyś mały produkt Meopty, wewnątrz była biała kula.
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Post autor: dadan_mafak »

no nie rozumiem...myslisz o glowicy za paer tys $ a teraz piszesz o 500zl?

w Laboratorach mieszacz ma ksztalt piramidy, na gorze jest "wlot" swiatla a podstawa jest mleczna plytka, scianki sa zazwyczaj srebrne, odblaskowe. jak ma byc 13x18 to mieszacz musi byc przynajmniej 16x21 zeby uniknac ciemniejszych krawedzi.
Marek1953

Znam ceny durstów ale myślałem jak ominąć te koszty mając do dyspozycji globikę wyciągniętą ze składnicy złomu. Dzięki za opis komory, chyba coś takiego zbuduję w następnym tygodniu.
yarretzky
-#

Post autor: yarretzky »

Ciekaw jestem bardzo, czy ta komora powstała, bo ostatnio zastanawiam się czy działał by powiększalnik 8x10, w którym żródłem światła byłby panel podświetlajacy monitor komputerowy. Powierzchnia świecąca ma boki 30x23 cm...
Marek1953

yarretzky pisze:Ciekaw jestem bardzo, czy ta komora powstała, bo ostatnio zastanawiam się czy działał by powiększalnik 8x10, w którym żródłem światła byłby panel podświetlajacy monitor komputerowy. Powierzchnia świecąca ma boki 30x23 cm...
Nie powstała, lenistwo wzięło górę, wstyd! Zgromadziłem wszystkie elementy tj obudowa, żarówka 1000W, styczniki i przekaźniki, wentylator i przewody wentylacyjne. Mam po sąsiedzku Magnitarusa i to mnie demotywuje.
sweetek
-#

Post autor: sweetek »

a gdzie masz po sąsiedzku magnitarusa w Lublinie? jeśli można spytać?
pozdr.
Marek1953

Zorza miała kilka magnitarusów, teraz stoją u dawnych pracowników. Dokładnego adresu jednak nie chciałbym podawać.
ODPOWIEDZ