"Zimny" film

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
AbraKadabra
-#

Post autor: AbraKadabra »

Pio, dziękuję Ci bardzo. Właśnie o coś takiego mi chodziło :-) Kolorki właśnie są w labie wołane w E-6. Już wiem w jakim kierunku poszukiwać.
Jeszcze tylko znaleźć trzeba źródło tanich filmów i do dzieła.

PS. Udało się dojść do jako takiego ładu z pomiarem światła w Yaśce. W końcu ;-)
zaphod
-#
Kontakt:

Post autor: zaphod »

Gdyby chcieć iść w C-41 to polecałbym Fuji Press 800, tylko nie wiem czy jest jeszcze produkowany. Nie daje aż takiego efektu jak przykłady wyżej, ale jest ewidentnie chłodno:)
Tutaj dwa sample robione tuż po świcie:

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
AbraKadabra
-#

Do mojego pomysłu ciekawiej chyba wychodzi cross na Fujichrome 64T
http://barteess.blogspot.com/2010/07/pi ... aszyn.html
Awatar użytkownika
troniu
-#
Kontakt:

Post autor: troniu »

slajd do światła sztucznego wołany w E-6: http://f2.art.pl/all/photo.html?photo_id=139109

zmieniłem link
Awatar użytkownika
Minos
-#
Kontakt:

Post autor: Minos »

Generalnie Kodak zawsze charakteryzował się trochę cukierkowymi, ciepłymi barwami. Bardziej wyważone były materiały Agfy. Jak ktoś wyżej napisał materiały barwne Fuij są chłodniejsze. Mogę to potwierdzić. W labie przy pl. Axentowicza w naszej wsi pracują kumające ludki. Będzie niewiele drożej ale posłuchają Twoich sugestii.
Awatar użytkownika
AbraKadabra
-#

Ostatni wywoływałem na Placu Matejki. I nie mam zastrzeżeń. Z ciekawości przejdę się na Axentowicza. Wołają tam 220?

Szukam miejsca w Krakowie gdzie mogę dostać coś do średniego formatu. I nie mogę nic znaleźć. Wszędzie gdzie pytam, dostaje odpowiedz "Na zamówienie" :-?
zaphod
-#
Kontakt:

AbraKadabra pisze:Ostatni wywoływałem na Placu Matejki. I nie mam zastrzeżeń. Z ciekawości przejdę się na Axentowicza. Wołają tam 220?

Szukam miejsca w Krakowie gdzie mogę dostać coś do średniego formatu. I nie mogę nic znaleźć. Wszędzie gdzie pytam, dostaje odpowiedz "Na zamówienie" :-?
Do Konaszewskiej na pl. Matejki nigdy nie miałem zastrzeżeń, zawsze było ok. Zdecydowanie odradzam Ostrowskiego w Domu Turysty na Westerplatte, właściwie w każdym moim zamówieniu coś było nie teges więc dałem sobie z nimi spokój:( Można jeszcze spróbować Sauera na Łobzowskiej, ostatnio robię głównie tam i jest ok. No i crossują slajdy co ostatnio jest coraz rzadsze niestety.
Jeśli chodzi o zaopatrzenie to w Kraku raczej ciężko nawet mały obrazek dostać o średnim nie wspominając. Dawniej chyba w Foto Oleksy na Karmelickiej dało się coś kupić, ale teraz chyba już nie prowadzą sprzedaży.
Awatar użytkownika
Minos
-#
Kontakt:

Nie wiem czego szukasz do średniego ale na Łobzowskiej 15 w naszej wsi masz. Dobrze wołają, że nie wspmnę o skanownaniu.
Awatar użytkownika
AbraKadabra
-#

Minos, chodzi o filmy 120. Na razie zamawiam przez internet. No i wołanie filmów 220.
Przejdę się po polecanych przez Was labach i się porozglądam.
Awatar użytkownika
Minos
-#
Kontakt:

Na Łobzowskiej kupisz filmy 120. Głównie Ilford'a. Nie sprawdzałem 220 bo nie bardzo mnie interesują. Z wołania u nich jestem zadowolony. Wołają w Kodak'u D 76. Zresztą tu: http://www.finisz.com.pl/home.html masz linę. Mają dobry skaner.
Awatar użytkownika
AbraKadabra
-#

Minos, link odkopałem wcześniej. Ale dzięki. Sprzęt do wywoływania obsługuje 220 więc pewnie nie będzie problemu.
To skanowanie właśnie w ich ofercie najbardziej mnie zainteresowało ;-)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Minos
-#
Kontakt:

Ze skanów sądzę, iż zadowolony będziesz. Chłopak, który to robi wie co robi. Ja kupując u nich filmy, wołając i skanując mam spory rabat. Szkoda tylko, że nie mają już powiększalnika.
Awatar użytkownika
jac123
-#

Post autor: jac123 »

Co to jest KOREX zapisano tutaj:
"Portal KOREX powstał z myślą o osobach zainteresowanych tradycyjną czarno-białą fotografią. Znajdziecie tu informacje potrzebne do samodzielnej obróbki materiałów negatywowych, artykuły dzięki którym można sie wiele nauczyć, pomocne forum fotograficzne , jak również informacje o wystawach, konkursach oraz ciekawych witrynach poświęconych fotografii."
Ten tekst jest widoczny na stronie głównej (jesteśmy na zakładce Forum).
zaphod
-#
Kontakt:

jac123 pisze:Co to jest KOREX zapisano tutaj:
"Portal KOREX powstał z myślą o osobach zainteresowanych tradycyjną czarno-białą fotografią. Znajdziecie tu informacje potrzebne do samodzielnej obróbki materiałów negatywowych, artykuły dzięki którym można sie wiele nauczyć, pomocne forum fotograficzne , jak również informacje o wystawach, konkursach oraz ciekawych witrynach poświęconych fotografii."
Ten tekst jest widoczny na stronie głównej (jesteśmy na zakładce Forum).
Ale o co chodzi? Mamy używać jakiegoś szyfru żeby zapytać gdzie dobrze skanują filmy? Dyskusja zeszła na laby więc chyba nikomu korona z głowy ani zenit z półki nie spadnie jeśli porozmawiamy też o skanowaniu.
rybka
-#

Post autor: rybka »

Jac - masz racje , ale daj chlopakom zaszalec , moze zlapia "bakcyla" i pomoga w popycie na materialy ;-) ( nie badzmy takimi purystami ) . Pozdrawiam !
ODPOWIEDZ