aparat 35mm = naswietlane w kwadracie???
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
Nie zamaskuj - tylko, jak już, zaznacz na matówce linie ograniczające kadr.KEEK pisze:Zamaskuj sobie matowke do kwadratu (...)
Zrób to w taki sposób aby widzieć również część zdjęcia poza kadrem.
Ma to znaczenie przy pomiarze światła TTL.
Np. jak poza kwadratowym kadrem będziesz mieć silne punktowe światło - Ty poprzez maskę tego nie zobaczysz, ale światłomierz aparatu uwzględni to w pomiarze.
-
- -#
do weesee. mam cyfre - nikona d300
a od neg nie moge sie odpedzic, lepiej sie pracuje
tylko takie efekty szarosci mam 1+100 maco 400 iso

i rollei 1+100 400iso

po prostu upieram sie ze nie chce sredniego formatu bo to mega wydatki. wymyslilem sobie ze potrzebuje cos w rodzaju zeisa taxona II
negatyw tylko i wylacznie negatyw. a skany do wglądów...
chociaz jak potrafi sie dobrze zeskanowac neg i wydrukowac na odpowiednim sprzecie to nie ma roznicy. niektorzy mowia nawet,,,, .....
ps'
sorry za marna jakosc wgladowek
a od neg nie moge sie odpedzic, lepiej sie pracuje
tylko takie efekty szarosci mam 1+100 maco 400 iso

i rollei 1+100 400iso

po prostu upieram sie ze nie chce sredniego formatu bo to mega wydatki. wymyslilem sobie ze potrzebuje cos w rodzaju zeisa taxona II
negatyw tylko i wylacznie negatyw. a skany do wglądów...
chociaz jak potrafi sie dobrze zeskanowac neg i wydrukowac na odpowiednim sprzecie to nie ma roznicy. niektorzy mowia nawet,,,, .....
ps'
sorry za marna jakosc wgladowek
-
- -#
potrzebuje tej piekielnej cyfry do innych projektów.nie obejdzie sie
ciemnie mam
teoretycznie tez sie z tym nie zgadzam... :)
no ale. nie chce tego sredniego. bo nie zamierzam w zyciu robic tak wielkich mega odbitek
to tak jak ludzie mnie jada dlaczego robie zdjecia w jpeegach (formacie internetowym;)
przed kompem nie siedze prawie nic. bo nic nie umiem na nim robic.nawet nie chce mi sie. nauczylem sie tylko poprawnie skanowac; korygowac skany; a na cyfrze kontrasty i prawie kolory poprawiac, to wszystko.
przeciez tak naprawde swiata nie widze poza neg :D
ciemnie mam
teoretycznie tez sie z tym nie zgadzam... :)
no ale. nie chce tego sredniego. bo nie zamierzam w zyciu robic tak wielkich mega odbitek
to tak jak ludzie mnie jada dlaczego robie zdjecia w jpeegach (formacie internetowym;)
przed kompem nie siedze prawie nic. bo nic nie umiem na nim robic.nawet nie chce mi sie. nauczylem sie tylko poprawnie skanowac; korygowac skany; a na cyfrze kontrasty i prawie kolory poprawiac, to wszystko.
przeciez tak naprawde swiata nie widze poza neg :D
Ostatnio zmieniony 27 cze 2010, 13:00 przez stepowyszlak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- -#
no tak.
ja z kolei moge powiedziec ze nie widziales porzadnie wykonanego powiekszenia na papierze barytowym,na pro drukarce atramentowej -(rozmawiamy o pro-skanie neg?)..
znajomi robili caly dzien testy w ciemni cyfrowej i chemicznej.oni widzieli w zyciu mnostwo dobrych odbitek. tak samo jak wykladowcy.wyniki sa porownywalne.
to juz nie jest walka o jakosc tylko o idee. jestem za ciemnia....
ps nie robie zdjec na potrzeby rynku
ja z kolei moge powiedziec ze nie widziales porzadnie wykonanego powiekszenia na papierze barytowym,na pro drukarce atramentowej -(rozmawiamy o pro-skanie neg?)..
znajomi robili caly dzien testy w ciemni cyfrowej i chemicznej.oni widzieli w zyciu mnostwo dobrych odbitek. tak samo jak wykladowcy.wyniki sa porownywalne.
to juz nie jest walka o jakosc tylko o idee. jestem za ciemnia....
ps nie robie zdjec na potrzeby rynku
-
- -#
weesee
dlatego powinnismy się rozumieć
ciemnia nigdy nie umrze.toto tam powstaja nasze najprawdziwsze obrazy
no i na najwazniejszych negatywach
musza ja.
potrzeba dysponowac swiadomie swoimi czasowymi przyjemnosciami dla siebie.
czasami i tak trzeba zrobic zapyzialy wydruk.
ps
ja podczas skanowania (neg/wgladowek/stykowek) sprzatam mieszkanie itd. no ale zgadzam sie :)
dlatego powinnismy się rozumieć
ciemnia nigdy nie umrze.toto tam powstaja nasze najprawdziwsze obrazy
no i na najwazniejszych negatywach
musza ja.
potrzeba dysponowac swiadomie swoimi czasowymi przyjemnosciami dla siebie.
czasami i tak trzeba zrobic zapyzialy wydruk.
ps
ja podczas skanowania (neg/wgladowek/stykowek) sprzatam mieszkanie itd. no ale zgadzam sie :)
-
- -#
Dokladnie. Odruch sie liczy.dejnekas pisze:a spróbuj sobie zakleić matówkę tymczasowo do kwadratu - zaczniesz widzieć w kwadracie więc zupełnie inne foty będą.
--
HUMAN NATURE
HUMAN NATURE
slawoj pisze:Nie zamaskuj - tylko, jak już, zaznacz na matówce linie ograniczające kadr.KEEK pisze:Zamaskuj sobie matowke do kwadratu (...)
Np. jak poza kwadratowym kadrem będziesz mieć silne punktowe światło - Ty poprzez maskę tego nie zobaczysz, ale światłomierz aparatu uwzględni to w pomiarze.
-
- -#
Jak zawsze - chodzi o praktyke, wiec prosze nie poprawiaj mnie bo wiem co pisze. Jesli ktos umie myslec to sobie poradzi.Malfas pisze:slawoj pisze:Nie zamaskuj - tylko, jak już, zaznacz na matówce linie ograniczające kadr.KEEK pisze:Zamaskuj sobie matowke do kwadratu (...)
W przypadku aparatow, ktore mierza swiatlo w pryzmacie NIEZAKLEJENIE matowki bedzie wlasnie skutkowac WIEKSZYMI bledami. W tych mierzacych swiatlo odbite od migawki lub filmu nie ma znaczenia jak pozaklejana jest matowka.
--
HUMAN NATURE
HUMAN NATURE