jaki powiększalnik wybrać?

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

maqsz
-#

Post autor: maqsz »

To 0,9 W to nie pobor mocy przypadkiem?
--
Maciek
Awatar użytkownika
oxygen
-#

Post autor: oxygen »

Nie chcąc zakładać kolejnego tematu "który powiększalnik", pozwolę sobie zadać moje pytanie tutaj.

Doszedłem już do tego, że dla początkującego najlepszym wyborem będzie Opemus 6. A co sądzicie o tych?

Axomat 5

Durst M370

Opemus 5

Jak pierwsze dwa wypadają w porównaniu do 6tki? No i czym 5tka różni się od 6tki (nie udało mi się wygooglać żadnych istotnych różnic)?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc,
Paweł
mmaarrttaa287
-#

Post autor: mmaarrttaa287 »

W takim razie pomału zabieram się za kupowanie lub szukanie po znajomych sprzętu :) może uda mi się zebrac komplet. dziękuję za pomoc :-)
Awatar użytkownika
oxygen
-#

Przepraszam, nie znalazłem nic (swoją drogą, nie musiałeś odpisywać :)).

A czy ten Durst jest wart uwagi?

Pozdrawiam i dziękuję,
Paweł
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

oxygen pisze:A czy ten Durst jest wart uwagi?
on tylko do małego jest. moim zdaniem nie warto. lepiej od razu kupić powiększalnik na średni format.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
oxygen
-#

Podbijam temat - od jakiegoś czasu obserwuję tę aukcję, zastanawiam się nad stosunkiem cena/jakość, proszę o Waszą opinię.

http://allegro.pl/item543063567_ss_opem ... a_bcm.html

Pozdrawiam,
Paweł
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

na dodatek to ktos z naszego forum, ale szkoda ze nie poczekal najpierw na oferty na forum, jednak widac lepiej sprzedac drozej byle komu niz taniej komus komu sie przyda naprawde

ale sam jestem ciekaw ile warto dac za ten zestaw

jac, czy jakos tak ( prosże sie nie gniewac ) niedawo wrzucil na bazar za 150 sam powiekszalnik z tego co pamietam
Awatar użytkownika
oxygen
-#

Ok, poszedł za 550, pytania nie było :P
Malfas
-#

a ja wciaz jestem ciekaw, czy ta cena byla godna cena czy nieco nie za duzo np czy moze wart byl zestaw wiecej
bowie
-#

Post autor: bowie »

Malfas pisze:na dodatek to ktos z naszego forum, ale szkoda ze nie poczekal najpierw na oferty na forum, jednak widac lepiej sprzedac drozej byle komu niz taniej komus komu sie przyda naprawde
Uważasz, że ten byle kto, który wybulił 550 zeta na powiększalnik zrobił to aby kupić coś, co mu się nie przyda? Zaiste, dziwne rozumowanie...
Malfas
-#

nie nie uwazam, ale widzisz, ludzie kupuja swierdłowska 4 za 100 i wiecej, a ja kupiłem za 50, wiec jest jakas roznica tak?
po prostu zadalem konkretne pytanie, ile wart był ten zestaw, ile bylo oplacalne za niego zaplacic, bo wlasciwie wart jest tyle ile ktos za niego zaplaci, ale to nie to samo co sesna cena
Awatar użytkownika
georgio
-#

Post autor: georgio »

Malfas pisze:po prostu zadalem konkretne pytanie, ile wart był ten zestaw, ile bylo oplacalne za niego zaplacic,
596 zł i 17 groszy
Malfas
-#

georgio pisze:
Malfas pisze:po prostu zadalem konkretne pytanie, ile wart był ten zestaw, ile bylo oplacalne za niego zaplacic,
596 zł i 17 groszy
skad ta magiczna kwota?
asiak5
-#

Post autor: asiak5 »

Witam wszystkich. mam do Was pytanie w związku z tym ze nie bardzo się znam na fotografii ale chciałabym mojej siostrze kupić powiększalnik na święta co by zapoczątkowało jej prace w ciemni. Siostra studiuje fotografię wiec jak na razie nie potrzebuje nie wiadomo czego ale chciałabym jej kupić coś nieco rozwojowego.
Co myślicie o powiększalniku DURST M 670.
Dużo naczytałam się na forum i z tego co udało mi się wywnioskować optymalne byłyby : opemus 6, magnifax 4 i właśnie durst.
Co byście polecali?
Dodam że od jakiegoś czasu śledzę przeróżne aukcje ale nic dobrego nie znalazłam póki co a czasu coraz mniej. Ostatnio udało mi się własnie znaleźć aukcję na DURSTa M670 więc proszę o poradę.
Joan
-#

Post autor: Joan »

asiak5 pisze:chciałabym mojej siostrze kupić powiększalnik na święta co by zapoczątkowało jej prace w ciemni.
Jeśli Twoja siostra jest całkiem początkująca, to nie ma co zastanawiać się i rozgladaj sie za jakimś Opemusem lub Magnifaksem w bdb stanie, Dursta M670 nie znajdziesz łatwo a cena będzie kilkakrotnie wyższa niż sprzętu czeskiego. Jeśli negatywy nie będą większe jak 6x6 cm to tylko Opemus, jeśli 6x7 lub 6x9 cm to Magnifax. Jako obiektywy także mogą być czeskie Anarety. Jeśli siostra łyknie bakcyl fotografii "fotochemicznej" na poważnie, to już sama sobie będzie w przyszłości gromadziła lepszy sprzęt, który zresztą skądinąd talentu nie zastąpi.
Ja sama mimo że dużo pracuję w ciemni to używam Opemusa i Magnifaksa, wcześniej starego Krokusa 69 i też było dobrze.
ODPOWIEDZ