jaki powiększalnik wybrać?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Nie chcąc zakładać kolejnego tematu "który powiększalnik", pozwolę sobie zadać moje pytanie tutaj.
Doszedłem już do tego, że dla początkującego najlepszym wyborem będzie Opemus 6. A co sądzicie o tych?
Axomat 5
Durst M370
Opemus 5
Jak pierwsze dwa wypadają w porównaniu do 6tki? No i czym 5tka różni się od 6tki (nie udało mi się wygooglać żadnych istotnych różnic)?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc,
Paweł
Doszedłem już do tego, że dla początkującego najlepszym wyborem będzie Opemus 6. A co sądzicie o tych?
Axomat 5
Durst M370
Opemus 5
Jak pierwsze dwa wypadają w porównaniu do 6tki? No i czym 5tka różni się od 6tki (nie udało mi się wygooglać żadnych istotnych różnic)?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc,
Paweł
-
- -#
on tylko do małego jest. moim zdaniem nie warto. lepiej od razu kupić powiększalnik na średni format.oxygen pisze:A czy ten Durst jest wart uwagi?
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podbijam temat - od jakiegoś czasu obserwuję tę aukcję, zastanawiam się nad stosunkiem cena/jakość, proszę o Waszą opinię.
http://allegro.pl/item543063567_ss_opem ... a_bcm.html
Pozdrawiam,
Paweł
http://allegro.pl/item543063567_ss_opem ... a_bcm.html
Pozdrawiam,
Paweł
na dodatek to ktos z naszego forum, ale szkoda ze nie poczekal najpierw na oferty na forum, jednak widac lepiej sprzedac drozej byle komu niz taniej komus komu sie przyda naprawde
ale sam jestem ciekaw ile warto dac za ten zestaw
jac, czy jakos tak ( prosże sie nie gniewac ) niedawo wrzucil na bazar za 150 sam powiekszalnik z tego co pamietam
ale sam jestem ciekaw ile warto dac za ten zestaw
jac, czy jakos tak ( prosże sie nie gniewac ) niedawo wrzucil na bazar za 150 sam powiekszalnik z tego co pamietam
Uważasz, że ten byle kto, który wybulił 550 zeta na powiększalnik zrobił to aby kupić coś, co mu się nie przyda? Zaiste, dziwne rozumowanie...Malfas pisze:na dodatek to ktos z naszego forum, ale szkoda ze nie poczekal najpierw na oferty na forum, jednak widac lepiej sprzedac drozej byle komu niz taniej komus komu sie przyda naprawde
nie nie uwazam, ale widzisz, ludzie kupuja swierdłowska 4 za 100 i wiecej, a ja kupiłem za 50, wiec jest jakas roznica tak?
po prostu zadalem konkretne pytanie, ile wart był ten zestaw, ile bylo oplacalne za niego zaplacic, bo wlasciwie wart jest tyle ile ktos za niego zaplaci, ale to nie to samo co sesna cena
po prostu zadalem konkretne pytanie, ile wart był ten zestaw, ile bylo oplacalne za niego zaplacic, bo wlasciwie wart jest tyle ile ktos za niego zaplaci, ale to nie to samo co sesna cena
Witam wszystkich. mam do Was pytanie w związku z tym ze nie bardzo się znam na fotografii ale chciałabym mojej siostrze kupić powiększalnik na święta co by zapoczątkowało jej prace w ciemni. Siostra studiuje fotografię wiec jak na razie nie potrzebuje nie wiadomo czego ale chciałabym jej kupić coś nieco rozwojowego.
Co myślicie o powiększalniku DURST M 670.
Dużo naczytałam się na forum i z tego co udało mi się wywnioskować optymalne byłyby : opemus 6, magnifax 4 i właśnie durst.
Co byście polecali?
Dodam że od jakiegoś czasu śledzę przeróżne aukcje ale nic dobrego nie znalazłam póki co a czasu coraz mniej. Ostatnio udało mi się własnie znaleźć aukcję na DURSTa M670 więc proszę o poradę.
Co myślicie o powiększalniku DURST M 670.
Dużo naczytałam się na forum i z tego co udało mi się wywnioskować optymalne byłyby : opemus 6, magnifax 4 i właśnie durst.
Co byście polecali?
Dodam że od jakiegoś czasu śledzę przeróżne aukcje ale nic dobrego nie znalazłam póki co a czasu coraz mniej. Ostatnio udało mi się własnie znaleźć aukcję na DURSTa M670 więc proszę o poradę.
Jeśli Twoja siostra jest całkiem początkująca, to nie ma co zastanawiać się i rozgladaj sie za jakimś Opemusem lub Magnifaksem w bdb stanie, Dursta M670 nie znajdziesz łatwo a cena będzie kilkakrotnie wyższa niż sprzętu czeskiego. Jeśli negatywy nie będą większe jak 6x6 cm to tylko Opemus, jeśli 6x7 lub 6x9 cm to Magnifax. Jako obiektywy także mogą być czeskie Anarety. Jeśli siostra łyknie bakcyl fotografii "fotochemicznej" na poważnie, to już sama sobie będzie w przyszłości gromadziła lepszy sprzęt, który zresztą skądinąd talentu nie zastąpi.asiak5 pisze:chciałabym mojej siostrze kupić powiększalnik na święta co by zapoczątkowało jej prace w ciemni.
Ja sama mimo że dużo pracuję w ciemni to używam Opemusa i Magnifaksa, wcześniej starego Krokusa 69 i też było dobrze.