[K] Kupię wężyk spustowy.

Szukam, Kupię, Sprzedam, Zamienię ...
UWAGA! Przeczytaj regulamin bazaru zanim dodasz post!

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

Awatar użytkownika
MinosKKM
-#

Post autor: MinosKKM »

aka pisze: 13 sty 2026, 11:16
MinosKKM pisze: 13 sty 2026, 09:30 Kupiłem ten wężyk
Napisz recenzję jak użyjesz.
No cóż. Wężyk jak wężyk. Bardzo dobrze wykonany, made in china rzecz jasna. Bez problemu wyzwala migawkę w moich średnioformatowych, rosyjskich wytworach. Posiadam takowy: https://allegro.pl/oferta/mechaniczny-w ... 9sQAvD_BwE , który nota bene też dobrze się spisuje. Irytuje mnie tylko w nim, że za każdym razem po użyciu blokuje się i muszę pamiętać o tym bo inaczej nie przesunę błony i nie napnę migawki. No jeszcze czasem przydał by się dłuższy, dlatego moje zapytanie o ten półtorametrowy.
St. fotograf, basista.
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60 TTL, Kiev 88 TTL
D.M.M.
-#

Post autor: D.M.M. »

MinosKKM pisze: 14 sty 2026, 13:31Posiadam takowy: https://allegro.pl/oferta/mechaniczny-w ... 9sQAvD_BwE , który....
Miałem go, mój był felerny. Zresztą podzieliłem się opinią na allegro
(Wężyk używany niecałe cztery miesiące z Bronicą S2a, dolne gniazdo. Wczoraj około 1/3 gwintu zostało w gnieździe, a wężyk odpadł. Całe szczęście, że udało mi się wykręcić resztki z gniazda i dalej gniazdo jest sprawne. Wężyk od razu wywaliłem. Materiał wkręcanej końcówki nie nastraja do optymizmu.
Zalety: Wygodny, fajna blokada, wygląda solidnie.
Wady: Materiał gwintu.).
Co do blokady, przekręć pierścień, blokada wtedy nie działa, wężyk zachowuje się jak klasyczny.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Ja kiedyś kupiłem na Ebayu.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
aka
-#

Post autor: aka »

MinosKKM pisze: 14 sty 2026, 13:31 Irytuje mnie tylko w nim, że za każdym razem po użyciu blokuje się i muszę pamiętać o tym bo inaczej nie przesunę błony i nie napnę migawki.
Blokuje bo masz włączoną blokadę. Wkręć ten karbowany dysk to nie będzie się blokował. Jak jest wykręcony to blokadę zwalnia się naciśnięciem tego dysku.
ODPOWIEDZ