Pytanie o możliwość zadania pytania
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Ok. Jeśli podejmę się realizacji to udokumentuję i opiszę cały proces.
Ale to raczej zadanie na późną jesień czy zimę - wtedy jest dobry czas na majsterkowanie.
Ale to raczej zadanie na późną jesień czy zimę - wtedy jest dobry czas na majsterkowanie.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Czyli zapowiada się soczysty i precyzyjny projekt. Znając Z_photo, to raczej nie będzie robota "po łebkach".
Wyznaję zasadę, że jeśli już coś robić, to porządnie.
Przy takim projekcie nie ma zresztą miejsca na bylejakość czy brak precyzji - bo jeśli zrobiłbym coś na "odczep się", to aparat albo nie będzie działał wcale albo nie będzie w pełni funkcjonalny.
Jeśli wziąć pod uwagę sporą pracochłonność przebudowy, to jakby na końcu coś nie zadziałało zgodnie z oczekiwaniem to bym się z lekka zirytował.
Przy takim projekcie nie ma zresztą miejsca na bylejakość czy brak precyzji - bo jeśli zrobiłbym coś na "odczep się", to aparat albo nie będzie działał wcale albo nie będzie w pełni funkcjonalny.
Jeśli wziąć pod uwagę sporą pracochłonność przebudowy, to jakby na końcu coś nie zadziałało zgodnie z oczekiwaniem to bym się z lekka zirytował.

_________________________________________________________________________________
A jest wyjaśnione, jak on łączy te połówki korpusu? Nie zauważyłem, ale może niedokładnie przeglądałem.
Zapewne z użyciem kleju epoksydowego, najlepszy byłby ten w wersji "płynny metal". Taki klej "trzyma jak diabeł sołtysa za gromadzkie piniondze"
Myślę, że niegłupim pomysłem byłyby wklejone dodatkowe wzmocnienia z bardzo cienkiej blachy.

Myślę, że niegłupim pomysłem byłyby wklejone dodatkowe wzmocnienia z bardzo cienkiej blachy.
Świetny materiał!

"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Terry Pratchett – Maskarada
Nie widzę powodów, żeby nie miało się to udać przy pierwszym podejściu.
Jest ryzyko - jest zabawa.

Troszkę doświadczenia już mam, więc nie jestem skazany na porażkę

Przy takich projektach trzeba o szczegółach pomyśleć przed, a nie w trakcie.
Przykładowo: pomysłodawca tych przeróbek wyłączył możliwość użycia długich czasów naświetlania czy samowyzwalacza - być może jako wsad trafiły mu się Exakty z niesprawnymi mechanizmami długich czasów, obsługiwanymi prawą gałką. Ja chciałbym żeby i te funkcje działały.
Z drugiej strony, na jednym z filmików https://www.youtube.com/watch?v=lde3TXG44jc&t=90s widać, że autor testuje czasy naświetlania jedynie w centralnej części kadru, co w przypadku znacznie poszerzonego okienka formatowego może być niewystarczające - przy najkrótszych czasach naświetlania skrajne strony kadru mogą się znacznie różnić i standardowa regulacja jaka w tych migawkach jest możliwa może być niewystarczająca żeby to skompensować. Gdyby tak rzeczywiście się okazało, to sensownym byłoby wyłączenie możliwości użycia najkrótszych czasów naświetlania (1/1000, może także 1/500 s), bo w ich przypadku ewentualne różnice naświetlania poszczególnych części kadru są największe. Jest to tym bardziej uzasadnione jeśli uwzględnić, że obiektywy typu shift optimum swoich własności uzyskują po przymknięciu do f8 czy nawet f11, a przy tak przymkniętych obiektywach szanse na użycia ekstremalnie krótkich czasów naświetlania są niewielkie.