Może być i z taką (szczelinową) - byle chciała współgrać z lampą o wystarczającej energii w trybie HSS.
[K] Lampa błyskowa Yashica CS-220 Auto
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
No, może nie jedyne, ale bardzo sensowne.
A co do migawki, 1/125 to już całkiem sensowny czas, przecież i tak przymykamy przesłonę o jakieś 3 wartości od tego co by lampa chciała.
A co do migawki, 1/125 to już całkiem sensowny czas, przecież i tak przymykamy przesłonę o jakieś 3 wartości od tego co by lampa chciała.
Chodzi o rozjaśnienie smolistych (brzydkich) cieni w oczodołach, pod nosem, czy wręcz prawidłowe naświetlenie całej twarzy schowanej pod głębokim cieniem szerokiego ronda kapelusza plażowego.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
PPaweł, J.A., dzięki za cenną informację 
Ja bym w takich warunkach po prostu nie robił zdjęć (w ogóle „pod słońce” nie fotografuje) właśnie z opisanych przez Was powodów
A tu się okazuje, że jednak można. Człowiek całe życie się uczy 

Ja bym w takich warunkach po prostu nie robił zdjęć (w ogóle „pod słońce” nie fotografuje) właśnie z opisanych przez Was powodów

Więcej sprzętu niż talentu 
Fotografia i filmowanie tradycyjne

_________________________________________________________________________________
Cierpliwość w polowaniu na tytułową lampę mi się skończyła i udało mi się za śmieszne pieniądze wyrwać METZ Mecablitz 36 CT 2
Dziś do mnie dotarła i okazało się, że jest sprawna, w komplecie jest stopka SCA 310 - wie ktoś do jakiego to jest systemu? Na stronie camera-wiki.org jest ten system opisany ale nie ma w nim SCA 310, na zagranicznych aukcjach niektórzy twierdzą, że to jest stopka do systemu Canon sprzed czasów systemu EOS. A jak jest naprawdę? Lampa podłączona testowo pod Prakticę MTL5 wyzwala więc z tą stopką, którą mam można jej używać ale fajnie byłoby wiedzieć do czego ona jest dedykowana.
P.S. Ma ktoś może na zbyciu SCA 380 lub SCA 382 i SCA 333/2 AF

Dziś do mnie dotarła i okazało się, że jest sprawna, w komplecie jest stopka SCA 310 - wie ktoś do jakiego to jest systemu? Na stronie camera-wiki.org jest ten system opisany ale nie ma w nim SCA 310, na zagranicznych aukcjach niektórzy twierdzą, że to jest stopka do systemu Canon sprzed czasów systemu EOS. A jak jest naprawdę? Lampa podłączona testowo pod Prakticę MTL5 wyzwala więc z tą stopką, którą mam można jej używać ale fajnie byłoby wiedzieć do czego ona jest dedykowana.
P.S. Ma ktoś może na zbyciu SCA 380 lub SCA 382 i SCA 333/2 AF

EE2, tutaj szukaj
https://www.bhphotovideo.com/FrameWork/ ... _home.html
Wynika, ze rzeczywiście do Canona.
https://www.bhphotovideo.com/FrameWork/ ... _home.html
Wynika, ze rzeczywiście do Canona.
Fan Pentax'a.
Dzięki za przydatny link 
O ile dobrze rozumiem, to do Yashica FX3 Super 2000 pasuje SCA 380 lub SCA 382 z kolei do Minolta 7000 AF pasuje SCA 331?

O ile dobrze rozumiem, to do Yashica FX3 Super 2000 pasuje SCA 380 lub SCA 382 z kolei do Minolta 7000 AF pasuje SCA 331?

EE2, zwróć uwagę, że nie każda stopka realizuje wszystkie funkcje lampy i korpusu.
Fan Pentax'a.
Widzę właśnie. W Yashice jest tylko sygnalizacja gotowości ale to może przypadkiem zadziałać z tą stopką, którą mam - muszę to sprawdzić. Natomiast w Minolcie przy odpowiedniej stopce powinna działać sygnalizacja gotowości, automatyczne ustawienie czasu migawki na właściwy i TTL control 

-
- -#
Ale ty jesteś niecierpliwy. Oldskulowe zestawy kompletuje sie latami.
A tu taka ładna lampka :
https://www.olx.pl/d/oferta/lampa-blysk ... UN36T.html
A tu taka ładna lampka :
https://www.olx.pl/d/oferta/lampa-blysk ... UN36T.html
Tak coś czułem, że jak już coś innego kupię to akurat jak na złość się pojawi 

-
- -#
Klasyka :)
Ruch w kolekcji to normalka, nie ma co sie przywiązywać, czsem trzeba kilka sztuk przez ręce przepuścić, żeby zatrzymać tę jedną, wyczesaną.
Ruch w kolekcji to normalka, nie ma co sie przywiązywać, czsem trzeba kilka sztuk przez ręce przepuścić, żeby zatrzymać tę jedną, wyczesaną.