Ty nie znasz przedwojennych dziadersów. W latach 70 mogli mieć 60-80 lat i NIC i NIKT nie był w stanie zmienić czegokolwiek w ich zachowaniu czy sposobach pracy. "Za sanacji to były materiały, teraz to nie ma"
Czy możecie mnie utwierdzić w przekonaniu, że się nie mylę?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Więcej sprzętu niż talentu: (Nikon D610, F80, F65, FG-20, EM; Zenit 122, Smiena Symbol, Olympus E500)
- technik219
- -#
Przed wojną wszystko było najlepsze: wódka mocniejsza, zimy zimniejsze a kobiety gorętsze
Wygłaszanie takich opinii przez naszych dziadków (moi już dawno pomarli - dziwię się, że sam jeszcze nie jestem dziadkiem) jest psychologicznie wyjaśnione. Zaś co do spraw fotograficznych to trzeba wyjaśnić, że przedwojenne materiały negatywowe były w większości ortochromatyczne i można było je obrabiać przy czerwonym świetle. W dodatku były niskoczułe - 16 DIN to była norma, a 21 DIN uchodziło za wysoką czułość. Rodinal przedwojenny też miał inny skład, bogatszy w chemię - że się tak wyrażę. Dopiero gospodarka wojenna wymusiła oszczędność chemikaliów bardziej potrzebnych do produkcji materiałów dla wojska.
Ciekawie o tym pisze Tadeusz Rolke w swoich wspomnieniach (wywiad dla Fototapety.pl).

Ciekawie o tym pisze Tadeusz Rolke w swoich wspomnieniach (wywiad dla Fototapety.pl).
Lux mea lex
przyznaję się, że moja wina. pisząc dawno temu na AT na systemie Windows, nie mając szybkiej alternatywy do wpisania znaku °, pisałem *C, ale zawsze z literą, żeby było mniej więcej wiadomo, że chodzi o stopnie Celsjusza.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr