Danielaug, Pomysł genialnie prosty, sam nad czymś takim rozmyślam i dzięki Twojemu wynalazkowi już wiem jak to rozwiązać Z tym, że u mnie napęd będzie na 99% elektryczny
Więcej sprzętu niż talentu
Fotografia i filmowanie tradycyjne
Planowałem z początku że zrobię sobie dokładany napęd z wkrętarki elektrycznej....... ale dałem sobie spokój. Podziel się swoim wykonaniem bo ciekawy jestem.
Jak zbuduje to wrzucę Wykorzystam silnik szczotkowy z pralki automatycznej ale zasilę go z 12V i połączę jako szeregowo-bocznikowy zamiast szeregowy Obroty powinny być akuratne wtedy Masz może tachometr laserowy? Jeśli tak to zmierz mi proszę jakie obroty uzyskujesz na tym Twoim wynalazku
aka pisze: ↑11 paź 2022, 18:31EE2, Danielaug, pamiętajcie o zmianie kierunku obrotów w trakcie wirowania!
To żart, czy naprawdę ma jakieś znaczenie?
Pionier wirowania na forum tak robi to musi mieć znaczenie. A tak na poważnie to najwyraźniej macie Panowie dużo wolnego czasu, środków i strzelacie do wróbla z armaty;-)
aka, Środków? Silników od pralek różnego typu mam naprawdę dużo, mam też silniki asynchroniczne 3f ale to by dopiero było strzelanie z armaty do muchy
Reszta "gratów" do zbudowania wspomnianego urządzenia także się znajdzie Kwestia tylko trochę czasu spędzić w domowym warsztacie i gotowe Cytując klasyka "a u mnie cyk, a u mnie fuch, zaraz co pod ręką idzie w ruch"
Jeśli mam się raz na zawsze pozbyć plam z filmów to warto to zbudować
Czytałem o wirówkach do sałaty ale co jeśli ma się tylko jedną szpulę? Konstrukcja którą sobie wymyśliłem nie będzie miała z tym problemu bo dorobię do niej "przeciwwagę"
A poza tym radość ze zrobienia czegoś własnoręcznie - bezcenna
EE2, jeżeli masz tylko jedną szpulkę, to najwyższy czas nabyć drugą. Albo zwarzyć tę jedną wraz z filmem i na koszyku wirówki do sałaty przylepić odpowiednią ilość plasteliny.
Dla radę.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
EE2 pisze: ↑11 paź 2022, 20:36
Czytałem o wirówkach do sałaty ale co jeśli ma się tylko jedną szpulę? Konstrukcja którą sobie wymyśliłem nie będzie miała z tym problemu bo dorobię do niej "przeciwwagę"
A poza tym radość ze zrobienia czegoś własnoręcznie - bezcenna
Ja mam jedną szpulę i żadnej przeciwwagi nie potrzebuję. Kluczowe jest zamknięcie wirowanej szpuli w zamkniętej przestrzeni, tak jak w wirówce do sałaty. Wirówka jak wyżej podczas kręcenia będzie "młóciła" powietrze, a film pozbiera kurz z powietrza. O "zroszeniu" okolicy i np. portek nie wspomnę, przez delikatność
J.A. pisze: ↑11 paź 2022, 20:46EE2, jeżeli masz tylko jedną szpulkę, to najwyższy czas nabyć drugą. Albo zwarzyć tę jedną wraz z filmem i na koszyku wirówki do sałaty przylepić odpowiednią ilość plasteliny.
Dla radę.
Jakie macie wirówki że trzeba się uciekać do takich sztuczek?
J.A. pisze: ↑11 paź 2022, 20:46EE2, jeżeli masz tylko jedną szpulkę, to najwyższy czas nabyć drugą. Albo zwarzyć tę jedną wraz z filmem i na koszyku wirówki do sałaty przylepić odpowiednią ilość plasteliny.
Dla radę.
Jest to jakieś wyjście Może faktycznie na wirówce do sałaty poprzestanę Moje rozwiązanie ma tą zaletę, że mógłbym też suszyć filmy typu 120 a do wirówki od sałaty może to się nie zmieścić
aka pisze: ↑11 paź 2022, 20:53
Ja mam jedną szpulę i żadnej przeciwwagi nie potrzebuję. Kluczowe jest zamknięcie wirowanej szpuli w zamkniętej przestrzeni, tak jak w wirówce do sałaty. Wirówka jak wyżej podczas kręcenia będzie "młóciła" powietrze, a film pozbiera kurz z powietrza. O "zroszeniu" okolicy i np. portek nie wspomnę, przez delikatność
Projekt przewiduje osłonę co by nie rozrzucić wody naokoło
aka pisze: ↑11 paź 2022, 20:54
Jakie macie wirówki że trzeba się uciekać do takich sztuczek?
ja się nie „uciekam”, ja podaję rozwiązanie EE2, jakim cudem 120 ma się nie zmieścić?
Ja do wirówki wkładam 4 małe szpule 15xx jobo ustawionej na 135 i 3 ustawione na 120
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"