Dokładnie tak, są skanery, ludzie nawet we własnym zakresie budują coraz bardziej precyzyjne skanery.
Jeśli chodzi o elementy "techniczne", to tak naprawdę tworzenie modelu wygląda jak tworzenie rysunku technicznego, tylko w 3D - mamy do dyspozycji bardzo podobne narzędzia - wymiarowanie, odbicia, obroty, wyciągnięcia, wycinanie. Natomiast do celów artystycznych często ludzie przygotowują modele w bardziej artystycznych programach (np. Blender) metodami "rzeźbienia" w wirtualnej trójwymiarowej bryle.
Czy jest na sali jakiś ślusarz?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Modele narządów to akurat można wyciągnąć z badań tomografem czy rezonansu. Nie trzeba ich wyrywać żeby dać na skaner 3D 
Z modelowaniem to można spróbować z prostszymi programami - tinkercad, sketchup, etc... Blendera też nie ogarniam mimo kilku podejść - nie moja filozofia projektowania. Teraz to mi Fusion 360 bardzo pasuje.
Drobne elementy do aparatów to warto by było drukować z żywicy, a nie FDM bo dużo większa precyzja. Drukowałem kiedyś suwaczek do obiektywu Fuji GW690 i mało precyzyjnie wyszło, choć w sumie działa po lekkim podszlifowaniu. Odlewu w silikonie też próbowałem, ale akurat miałem tylko zwykłą żywicę epoxy i trochę była za krucha.

Z modelowaniem to można spróbować z prostszymi programami - tinkercad, sketchup, etc... Blendera też nie ogarniam mimo kilku podejść - nie moja filozofia projektowania. Teraz to mi Fusion 360 bardzo pasuje.
Drobne elementy do aparatów to warto by było drukować z żywicy, a nie FDM bo dużo większa precyzja. Drukowałem kiedyś suwaczek do obiektywu Fuji GW690 i mało precyzyjnie wyszło, choć w sumie działa po lekkim podszlifowaniu. Odlewu w silikonie też próbowałem, ale akurat miałem tylko zwykłą żywicę epoxy i trochę była za krucha.
Ano to prawda, druk z żywicy to bajeczna jakość, ale już wydruk droższy i nie znam nikogo, kto miałby prywatnie drukarkę tego typu...
Co do FDM to ostatnio zaskoczyła mnie jakość wydruków z kolegi drukarki, ale przyznaję - to była droga zabawka i włożył w nią ogrom pracy, żeby drukowała tak jak na zdjęciu.
Co do FDM to ostatnio zaskoczyła mnie jakość wydruków z kolegi drukarki, ale przyznaję - to była droga zabawka i włożył w nią ogrom pracy, żeby drukowała tak jak na zdjęciu.
A ja znam kogoś kto ma dostęp do takiej drukarki

I w dodatku ma konto na Korexie, musiałbym tylko zapytać go o nicka.
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
O! Skąd wiedziałeś, że mam ciemnię w piwnicy? 
Ale drukarz to nie ja niestety

Ale drukarz to nie ja niestety
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
No, przymiarka u pana Nagowa wykazała że nowe części pasują idealnie. Niedługo Mamcia znowu będzie zdatna do pracy 

"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."