wyciægnięcie centralnej kolumny na maksymalną wysokość, robi ze statywu statywik. Moim skromnym zdaniem, to wyrzucone pieniædze.
Wybór statywu
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Wybór statywu
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Wybór statywu
Poza cechami funkcjonalnymi, polecam solidne zastanowienie się nad gramaturą i gabarytami. Lekkiego Benro jestem w tanie nosić na 20km beskidzkim skiturowaniu, czy podobnej długości spacerze po lasach lublinieckich. Ciężki Velbon w większości przypadków zostawał w domu, bo nie byłem w stanie pokonać niechęci do dźwigania go. Co z tego, że stabilniejszy. Lepsze coś, niż nic. Dobrze nie przeszarżować z wagą. Ja na nartach czasem ładuję obiektyw w paski od dwóch kijków i jest good enough. Pytanie, czy będziesz robił fotki w odsłoniętej przestrzeni na silnym wietrze jest też bardzo istotne. Z wieloma wadami lekkich statywów spokojnie można sobie radzić stosując wstępne podniesienie lustra. Pod warunkiem, że nie wieje. Ten punkt kompromisu wagowego to wg mnie jest istotniejsza cecha niż wszystkie pozostałe i jest to niestety cecha indywidualna użytkownika.
Wybór statywu
Na lekki statyw to radą jest worek w plecaku. Podwiesza się taki pod centralną kolumnę ładuje do środka kilo/dwa ziemi i stabilizacja jak w wieżowcach.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
Wybór statywu
Wygrzebałem pieniądze z konfirmacji i postanowiłem że przeznaczę na statyw trochę więcej niż zamierzałem. Znalazłem Slika PRO 500 DX, ma nawet głowicę 3-kierunkową, wygląda że to ten jedyny...
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Wybór statywu
Wysłałem zapytanie o kraj produkcji statywów Genesis- oczywiście Chiny. Chociaż konsultant podkreślił że rzadko ulegają usterkom. Jednak raczej nie zdecyduję się na ich produkt 

"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Wybór statywu
Spotkałem się z takim problemem, że statywy teoretycznie wykonane w standardzie profi, przy minus kilku stopniach się rozsypywały. Moje dwa, Cullman i Sherpa, działają niezawodnie do minus 30.
Wybór statywu
Z szerpą to i na K2 można

... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Wybór statywu
A mógłbyś jakoś doprecyzować? Który model kupiłeś, z jakim sprzętem używasz, czy eksploatujesz go intensywnie i jeśli tak- w jaki sposób znosi takie użytkowanie?
Wybór statywu
Ja od jakiegoś czasu mam chiński Zomei i jestem z niego zadowolony. Model Q666. Kupiłem na Ali. Wysyłka z Hiszpanii i chyba jakaś promka się trafiła. Stawiam na nim Zenze GS1 ze szkłem 250mm - całość waży ok 3kg
Widziałem, ze mają też modele wyższe, w tym karbonowe. Co do firmy to opinie w necie ma raczej dobre (a jak na chińczyka to bardzo dobre). Zomei robi też filtry btw.
Widziałem, ze mają też modele wyższe, w tym karbonowe. Co do firmy to opinie w necie ma raczej dobre (a jak na chińczyka to bardzo dobre). Zomei robi też filtry btw.
Wybór statywu
Też stawiałem, póki się nie złożył ze sprzętem (gdzieś tutaj to opisywałem). Teraz używam najdroższy statyw w cenie Manfrotto PRO + rozbity Tamron 28-70 i 30D
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko