Zeiss Ikonta 521/2 - kilka pytań
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Hej. To stary aparat i nie wymagaj technicznych cudów. W mojej Econie jest tak samo. Patrzyrz tylko w odpowiednie okienko z cyferkami, tym się sugeruj i kręć. Czerwona plamka informuje, że można wyzwolić migawkę, o ile jest naciągnięta, co nie znaczy, że film jest właściwie przewinięty. To tylko zabezpieczenie przed podwójnym naświetleniem. Konstruktorzy widocznie sugerowali się tym, że jeżeli juz ktoś zacznie przewijkę no to zrobi to do końca dobrze. No to były czasy kiedy powszechnie było wiadomo, że świeżo zaparzona herbata może poarzyć a dziś to różnie z tą wiedzą bywa. 

-
- -#
Tak się tylko spytałem :) dzięki za odpowiedź. Pierwszy testowy film zrobiony. Wszystko działa cacy. Czekam na lepszą pogodę by coś ciekawego ufocić ;)
Co do wyzwalania migawki, da się podwójnie naświetlić, z boku obiektywu wystarczy przycisnąć "wajchę". Właśnie miałem taki przypadek, bo zrobiłem też kilka zdjęć z lampą studyjną. Do gniazda wyzwalacz lampy podpiąłem radiowy przekaźnik i raz mi lampa nie błysneła (wina gniazda lampy gdzie jest odbiornik, to nie pierwszy raz), pomyślałem że dam jej szansę i na tej samej klatce zrobiłem drugi raz, o dziwo wyszło bo chyba czas 1/100 i f8 nie naświetliły klatki bez lampy.
Co do wyzwalania migawki, da się podwójnie naświetlić, z boku obiektywu wystarczy przycisnąć "wajchę". Właśnie miałem taki przypadek, bo zrobiłem też kilka zdjęć z lampą studyjną. Do gniazda wyzwalacz lampy podpiąłem radiowy przekaźnik i raz mi lampa nie błysneła (wina gniazda lampy gdzie jest odbiornik, to nie pierwszy raz), pomyślałem że dam jej szansę i na tej samej klatce zrobiłem drugi raz, o dziwo wyszło bo chyba czas 1/100 i f8 nie naświetliły klatki bez lampy.
Ja swoją Erconę kupiłem z tydzień temu. Prezentuje się całkiem znośnie. Załadowałem film i czekam na okazję by zrobić te 8 zdjęć testowych. Ciekawy jestem efektu. Zamierzam robić zdjęcia przy świetle dziennym wg wskazań Sverdlowska 4 i ruskiego dalmierza. Jak ostre są Twoje zdjęcia? Przestrzeliłem ostatnio nowo kupionego Weltaflexa i nie utrafiłem z ostrością chyba ani razu
Kiepsko to wygląda. Dodatkowo środek kadru jest jakby prześwietlony.

-
- -#
Jakoś nie miałem problemu z ostrością, jak na taki aparat jest dobrze. Z tym, że robiąc na dworze miałem dość przymkniętą przysłonę wiec i głębia jest duża.
Zrobiłem 3 portrety z lampami studyjnymi i 5 fotek na dworze.
W tych studyjnych nawet bokeh fajny wyszedł :)
Używałem światłomierza Sekonic L308S więc pomieszałem tradycję z nowoczesnością :)
Zrobiłem 3 portrety z lampami studyjnymi i 5 fotek na dworze.
W tych studyjnych nawet bokeh fajny wyszedł :)
Używałem światłomierza Sekonic L308S więc pomieszałem tradycję z nowoczesnością :)