Nomad pisze:Nord, delikatnie mówiąc masz nikłe pojęcie o systemach Nikona.
delikatnie rzecz ujmując pieprzysz głupoty i za dużo ci się wydaje. nie wiem czy spowodowane jest to faktem, że jeszcze rośniesz, czy to wrodzona przypadłość. wiem jedno, źle zacząłeś, ale to już twój problem.
Ostatnio zmieniony 21 paź 2015, 19:20 przez nord, łącznie zmieniany 1 raz.
A ja byłbym wdzięczny za odpowiedz skąd akurat ten trudno dostępny cudak jak można wyrwać Pentaxa ESII na m42 z futerałem w idealnym stanie za 80zł(sam za tyle niedawno kupiłem) lub pierwszą wersję ciut taniej? Gwarantuje Ci że dobrze wykonany japoński sprzęt będzie działał o wiele sprawniej a na dodatek posiadał tryb preselekcji przesłony. Chyba że chcesz pełny manual ze światłomierzem wtedy już w ogóle w dobrych japońskich konstrukcjach przebierasz jak w ulęgałkach...
Może właśnie ze względu na egzotyczność ?
Dodatkowo bagnet PK, wymienny pryzmat ( tylko na co ?) i kilka podobnych bajerów...
No PRAWIE ! jak LX..
PS Co do automatyki czasu w gwinciakach, to jeszcze do tego trzeba mieć odpowiedni obiektyw.
Mam kolege z taka maszyna ( na miejscu , w Dublinie ) . Po trzeciej naprawie postawil go na polce ... pozwolilem sobie wypozyczyc jego Almaz'owa Volnne 1,8/50mm na testy . Obiektyw bez specjalnych "cech wlasnych" , ma widoczny rysunek przyslony po przymknieciu w swiatlach i przecietna praca pod swiatlo . Oddalem bez zalu . Pentax'owska 1,7/50 ( nie wspominajac o 1,4 ) pasuje mi znacznie bardziej .Tyle moich subiektywnych opini ... pozdrawiam .