Czarodziej? czyni cuda z obiektywów!

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

Post autor: Minolciarz1979 »

Roman433 pisze:A które myślę sobie nie miały styczności z tą optyką po moim procesie jak również w ogóle z dobrą optyką.
Zdziwiłbyś się z jakiej klasy optyką ludzie z tego forum mieli i mają stycznośc.
Mieszają jakieś pojęcie magnetyzerów i ceramizerów z optyką.
Kłania się czytanie ze zrozumieniem. Chodzi o IDENTYCZNY mechanizm naciagania ludzi na pewnego rodzaju placebo.
Roman433 pisze:Choć tak naprawdę skuteczności tych produktów została potwierdzona przez wiele instytucji oraz ośrodków badawczych na całym świecie.
Taaaaa, szczególnie przez te, które istnieją tylko na papierze (czyt. na zaświadczeniach prezentowanych przez hochsztaplerów)
Roman433 pisze:Pozwolę sobie wyjaśnić te najlepsze komentarze pochodzą od osób, które bawią się fotografią ponad 20-lat i posiadają kilkanaście dobrych obiektywów w swoich zbiorach.
Taaaa, a opinie o magnetyzerach pochodzą od kierowców rajdowych, co mają w garażach Mustangi, Camara i Ferrari :-P
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

Post autor: figureliusz »

nord pisze:a ja odnoszę wrzenie że to wszystko jest ściemą. tzn to całe pisanie. gość zwyczajnie ma dobrą zabawę pisząc te bredni i czytając nasze odpowiedzi, przy okazji onanizując się za każdym razem.
tym bardziej przestałbym karmić (brrr, /b moje)
Roman433
-#

Post autor: Roman433 »

Jeżeli Państwo skończyliście dyskusję to może jak raz jeszcze zabiorę głos w tej całej sprawie.

Spodziewałem się różnych wypowiedzi, ale chamstwo i wulgaryzmy są najgorszą formą tego typu przekazu.

Pozwolę sobie na to, aby wyjaśnić kilka wątków na tym forum fotograficznym i nie tylko.

Dotyczących podstawowych Praw.

Polskie prawo "własności intelektualnej" i " własności przemysłowej".

Zgodnie z polskim prawem do przedmiotów własności przemysłowej zaliczamy:

1. projekty wynalazcze, w tym:

o wynalazki, ****
o wzory użytkowe,
o wzory przemysłowe,
o topografia układu scalonego,
o projekty racjonalizatorskie,
2. znaki towarowe,
3. oznaczenia geograficzne,
4. ochrona konkurencji,
5. zwalczanie nieuczciwej konkurencji****

***Nieuczciwa konkurencja i sposoby zwalczania jej.
Czynami nieuczciwej konkurencji są na przykład.

2.3 Naruszenie tajemnicy przedsiębiorstwa ****

Tajemnicę przedsiębiorstwa stanowią nieujawnione do wiadomości publicznej informacje przedsiębiorstwa

(techniczne, technologiczne, organizacyjne lub inne wchodzące w zakres tzw. know-how) posiadające wartość gospodarczą.

Co do których przedsiębiorca podjął niezbędne działania w celu zachowania ich poufności. W każdym przypadku za czyn nieuczciwej konkurencji będzie uznane:

• przekazanie, ****
• ujawnienie, ****
• wykorzystanie, ****
• nabycie od nieuprawnionego ****
cudzych informacji, stanowiących tajemnicę przedsiębiorstwa.

2.5 Naśladownictwo produktów *****

" A więc myślę sobie głośno.
Szkoda, że w tym kraju, w którym żyję jest tak mała świadomość ludzi młodych i nie tylko odnośnie wypowiadania swoich racji i naśladownictwa oraz kopiowania czyjejś pracy i czerpania z tego korzyści !!!!

Chyba ja pierwszy tak mocno poruszyłem tą kwestię prawa twórców wynalazków i swoich projektów.

Pozdrawiam całą redakcję i Państwa.
Awatar użytkownika
trumil9
-#

Post autor: trumil9 »

Panie Romanie, zanim Pan odniesie sie do wypowiedzi czlonkow tego forum nalezaloby sie najpierw zastanowic nad przyczyna dyskusji a nie nad jej skutkami. Wydaje mi sie, ze Pan "w swojej obecnej postaci" - jest Pan osoba najmniej uprawniona na tym forum do lajania innych, pouczania i robienia wykladow na tematy przez Pana samego wprowadzone do "rozwiniecia" dyskusji.
Prosze o sprecyzowanie: dlaczego podswietlenie silnym strumieniem swiatla soczewek obiektywu w celu wykrycia wad szkla powstalych w trakcie wytwarzania lub przez nieumiejetne uzytkowanie oraz uszkodzen coating'u soczewek mialoby byc nieprawidlowa metoda oceny jakosci danego obiektywu. Po wyjasnieniu powyzszego moze Pan sobie w sposob dowolny udowadniac "co ma piernik do wiatraka"
pozdrowienia, wojtek
przepraszam, nie mam polskich znakow
http://70fahrenheit.wordpress.com
Roman433
-#

Post autor: Roman433 »

Oczywiście odpowiem Panu na to pytanie po raz ostatni na tym forum.

Przepraszam czas mi na to nie pozwala.
Wiele spraw jest wyjaśniona w wielu publikacjach NP.. internetowy magazyn o fotografii.Fotopolis.pl,

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=136 ... romatyczna

DIGIT - Fevon X3, Sigma SD –
http://www.digit.pl/artykuly/33825/Fove ... a.sD9.html

Oba artykuły są jest zamieszczone na platformie allegro na mojej stronie pod użytkownikiem zymek62 .

Ten pierwszy artykuł i trzy pozostałe były zamieszczone od początku mojej działalności na platformie allegro tj.: fevon X3
rozjaśnianie- obiektyw
NP. Technologia produkcji obiektywów EF i Nikona

Prosiłem o spokojne przeczytanie tych artykułów i wyciągnięcie własnych wniosków.
Oczywiście własnych i nie narzucająch innym własnych interpretacji.

Ja osobiście zgadzam się w 100% z zamieszczoną informacją i opublikowaną w tych artykułach.

Wracając do Pana pytania.
Proszę o sprecyzowanie:, dlaczego podświetlenie silnym strumieniem swiatla soczewek obiektywu w celu wykrycia wad szkla powstalych w trakcie wytwarzania lub przez nieumiejetne uzytkowanie oraz uszkodzen coating'u soczewek mialoby byc nieprawidlowa metoda oceny jakosci danego obiektywu. Po wyjasnieniu powyzszego moze Pan sobie w sposob dowolny udowadniac "co ma piernik do wiatraka"

Pytanie jest dosyć nie precyzyjnie postawione.

Po pierwsze trzeba tutaj odróżnić proces i kontrolę soczewek oraz całej optyki
obiektywu w czasie produkcji -jako kontrolę jakości wytworzonego produktu.,

od oceny wstępnej.

Po drugie zanim powstanie pełna dokumentacja i proces produkcyjny związany z produkcją danego obiektywu.

To jeszcze jest tak zwana ocena subiektywna tej optyki.

Ocena ta polega właśnie na wielu próbach i gotowych zdjęć samego zespołu pracującego właśnie nad tym tematem i dopiero wtedy zatwierdza się go do produkcji.

Podobnie jest również z inną optyką innych producentów.

Tak jak już wcześniej pisałem nie ma dwóch identycznych obiektywów.

Te najlepsze szkła, które trudno jest dostać w normalnej sprzedaży mają certyfikat opisujący, dane obiektywu i są droższe, o co najmniej 30%

Reszta to normalne szkła z wyższej półki lub niższej, które trzymają wyznaczone parametry.

A więc nie mylmy dwóch różnych pojęć .
Oceny subiektywnej zespołu pracującego nad danym obiektywem polegającej na tym, co widzą ich oczy, od oceny kontroli jakości podczas produkcji.

Nie wszystko da się wytłumaczyć i opisać w sposób matematyczny i zrozumiały dla każdego.

Ponieważ każdy z nas widzi inaczej jak również słyszy.

Podobnie ma się sprawa z komponentami audio, oraz obiektywami innych producentów.

Moje zdanie na ten temat jest tylko i wyłącznie moją interpretacją tego całego zjawiska i chyba niekrzywdzącą żadnej ze stron.

Oczywiście pozdrawiam na imię mam Zygmunt.
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

Post autor: figureliusz »

Self-feeding troll.
Może po prostu ktoś zamknie wątek?

Albo może złożymy się w 10 osób na regenerację, zmarnujemy (ups! przeznaczymy do regeneracji) jakiś obiektyw, przetestujemy przed procesem, przetestujemy po procesie i zobaczymy, jak zwiększa się rozdzielczość, jasność, kontrast, adin, dwa...
Mogę poświęcić 30zł na przekonanie się.

Ale może lepiej zamknąć wątek?
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

figureliusz pisze:
zdecydowanie zamknąć. daleki jestem od radykalnych środków, gdyż sam czasem mam "ciężkie palce" i różne rzeczy wypisuje, jednak w tym przypadku mamy do czynienia z czymś o wiele bardziej przykrym. bo fakt, że "czarodziejowi" lęgną się w łepetynie różne farmazony i że sam w nie wierzy - to nie dramat, moze nawet dobrodziejstwo dla niego samego. problem zaczyna się gdy wygłasza swoje teorie(!) publicznie w miejscu gdzie bywają ludzie którzy nie koniecznie musza mieć jakieś doświadczenie lub wiedze i zwyczajnie mogą w te herezje uwierzyć. a to już zbrodnia. sam fakt, że gość przeciągając w nieskończoność żywot tego wątku, robi sobie darmowa reklamę.. to już problem administracji. w tym miejscu chciałbym nawiązać do kwestii usuwania tematów z działu Bazar, tylko za to, że dodało się link dla aukcji na allegro.

przy okazji warto by bardziej stanowczo zniechęcić podobnych magików do zakładania podobnych wątków.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

nord pisze:
figureliusz pisze:
zdecydowanie zamknąć. daleki jestem od radykalnych środków, gdyż sam czasem mam "ciężkie palce" i różne rzeczy wypisuje, jednak w tym przypadku mamy do czynienia z czymś o wiele bardziej przykrym. bo fakt, że "czarodziejowi" lęgną się w łepetynie różne farmazony i że sam w nie wierzy - to nie dramat, moze nawet dobrodziejstwo dla niego samego. problem zaczyna się gdy wygłasza swoje teorie(!) publicznie w miejscu gdzie bywają ludzie którzy nie koniecznie musza mieć jakieś doświadczenie lub wiedze i zwyczajnie mogą w te herezje uwierzyć. a to już zbrodnia. sam fakt, że gość przeciągając w nieskończoność żywot tego wątku, robi sobie darmowa reklamę.. to już problem administracji. w tym miejscu chciałbym nawiązać do kwestii usuwania tematów z działu Bazar, tylko za to, że dodało się link dla aukcji na allegro.

przy okazji warto by bardziej stanowczo zniechęcić podobnych magików do zakładania podobnych wątków.
Wszystkimi dziesięciorga palcyma się pod powyższym podpisuję.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Zamknąć!
Lux mea lex
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

nord pisze:a to już zbrodnia. sam fakt, że gość przeciągając w nieskończoność żywot tego wątku, robi sobie darmowa reklamę.
Sądzisz? Wydaje mi się, że Pan Roman/Zygmunt z każdą swoją wypowiedzią zmniejsza liczbę potencjalnych klientów. A wątku nie należy kasować -- niech pozostanie po wsze czasy w indeksach wyszukiwarek ;)
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

zamykam.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Zablokowany