Wasze ciemniowe miejsce pracy

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Wooojtas
-#

Post autor: Wooojtas »

Wooojtas a kuwety?
Kładę pierwszą obok powiększalnika z prawej... Przerywacz po prawej od lodówki, a jeszcze bardziej po prawej utrwalacz na dodatkowym stoliku... To foto było robione tuż po przeniesieniu powiększalnika, trochę tam ogarnąłem okno uszczelniłem i gumofilce zabrałem :))) Kurde jakby tam była bieżąca woda to żyć nie umierać :)
jerezano
-#
Kontakt:

Post autor: jerezano »

Odświeżam, żeby się pochwalić :mrgreen:

Z jednej strony:
Obrazek

i z drugiej:
Obrazek

Po prawie ćwierćwieczu od łazienkowych wybryków - ciemnia w której nikomu nie przeszkadzam :-D Nikt nie woła, że musi się wysikać, nie pyta kiedy koniec, nie musi akurat gwałtownie umyć rąk, itd. Wdrażając się do zapomnianej przez tyle lat pracy z prawdziwą fotografią, przypomniałem sobie te powyżej opisane stresy. W dodatku zdjęcia do rana leżały w wannie co utrudniało niektórym domownikom poranne ablucje...
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Piękna, duzo miejsca. Tylko czemu ciemne ściany?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
jerezano
-#
Kontakt:

Sufit szary, a ściany czarne - akurat miałem taką farbę fasadową, nieścieralną i niezmywalną.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

przyjemna ściemnia. tylko tak jak pisze Jerzy, czarne ściany do wyrzutu i podniósł bym prąd przy części mokrej.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
jerezano
-#
Kontakt:

Eee tam, ściemniacie ;-) Czarne ściany mi w niczym nie przeszkadzają. Miałem farbę to ją wykorzystałem. Prąd...no cóż, już tam był - stał tam stół warsztatowy bo to połówka garażu. Ale do kontaktów woda już nie sięga. To jest sucha część mokrego stołu. :-D
Idealnie nie jest, ale wszystko przy zminimalizowanych kosztach, które i tak nie były małe. Dobrze, że umiem się posługiwać piłami, wkrętarkami, pędzlami i innymi takimi...
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

jerezano pisze:Eee tam, ściemniacie Czarne ściany mi w niczym nie przeszkadzają.
Będziesz miał ciemno, a może być jasno i bezpiecznie. Ja mam ściany białe. Ale to drobiazg. Jak piszesz. Miałeś to wykorzystałeś.
jerezano pisze:ale wszystko przy zminimalizowanych kosztach, które i tak nie były małe.
To widać, że tanio nie było. To jest najtrudniejsze zbalansować koszty. Zrbić dobrze i się nie zrujnować.
jerezano pisze:bo to połówka garażu
A auto pod chmurkę :-P To się nazywa prawidłowo ustawić priorytety :mrgreen:
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

jerezano pisze:Czarne ściany mi w niczym nie przeszkadzają.
może na początku. posiedzisz osiem godzin w ciemni to zmienisz zdanie. nawet trzy wystarczą. czarne ściany męczą oczy, przynajmniej moje. dlatego ja mam ściemnię szarą.
jerezano pisze:To jest sucha część mokrego stołu.
kiedy widzę tam kuwety. na razie masz 24x30, a postawisz 30x40 i naraz kuweta znajdzie się przy gniazdku.

a co do miejsca, to jak ja bym miał tyle miejsca, to bym postawił jakiś gramofon, wzmaka i kolumny. no i fotel. wtedy nie musiałbym nawet powiększać, po prostu bym sobie siedział, palił cygaro, pił whisky i słuchał płyt. gorzej jakby żona kazała pokazać efekty nasiadówek.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
jerezano
-#
Kontakt:

J.A. pisze:A auto pod chmurkę :-P To się nazywa prawidłowo ustawić priorytety :mrgreen:
Tak jeeest! Na 6 lat jak mam garaż, to auto tylko raz ( przez 5 tygodni) stało w środku... Poza tym stoi na zewnątrz i pilnuje domu!
Jak wiadomo, garaż nie służy do przechowywania samochodu :lol:
Awatar użytkownika
Mirosław
-#
Kontakt:

Wasze ciemniowe miejsce pracy

Post autor: Mirosław »

Wielu jest ,,tu,, zarejestrowanych.
Wielu ,,tu,, zagląda, rónież nie zrejestrowanych.
Ale zdecydowana większość wszystkich na to wygląda marzy o własnej ciemni.
Czyli jakaś ludzkość w tych ludziach jeszcze drzemie. :-D
Ostatnio zmieniony 12 mar 2016, 17:41 przez Mirosław, łącznie zmieniany 2 razy.
Uzależniony od fotociemni .
Awatar użytkownika
wosk
-#
Kontakt:

Post autor: wosk »

Bogato, ale dla mnie ciut za ciasno - za duże zagęszczenie sprzętu na m2.
Edit: może wynika to z proporcji pomieszczenia- długie i wąskie. Ale ogólnie przytulnie :-D
ODPOWIEDZ