No tak, na stronie ebay.pl był w cenie VAT ale tylko od ceny przedmiotu, pełen VAT pojawił się w podsumowaniu. Takie połowiczne pokazanie w ofercie kosztów.
Fenidon mi się kończy, macie jakieś dobre źródełko?
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
PS.
Linkowana wcześniej oferta, publikowana w ebay.pl:
I ta sama oferta widoczna w ebay.com:
Cena w polskiej odsłonie ebay wyższa o 23% niż cena widoczna w ebay.com
Linkowana wcześniej oferta, publikowana w ebay.pl:
I ta sama oferta widoczna w ebay.com:
Cena w polskiej odsłonie ebay wyższa o 23% niż cena widoczna w ebay.com
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Najważniejsze jest to, że w momencie odbioru przesyłki nic nie dopłacam (poza kwotą 8,50 zł o ile dostarcza ją PP).
I jeszcze jedno. Często w ofertach widoczna jest opcja negocjacji ceny - w przypadku skorzystania z takiej możliwości odnośnie towarów spoza UE należy formułować propozycje biorąc za punkt wyjścia ceny z ebay.com.
Jeśli zaproponuje się kwotę niższą niż widoczna w ebay.pl to może się ona okazać wyższa niż cena oczekiwana przez sprzedawcę i zostanie przez niego bardzo chętnie zaakceptowana. Tyle, że my zapłacimy więcej niżbyśmy zapłacili nie negocjując ceny.
_________________________________________________________________________________
Tak jest gdy ebay VAT naliczy. Ten myk na ebay.pl to zwykłe wprowadzanie w błąd bo pokazuje "część prawdy" o całkowitych kosztach. Zadziwiające jest to, że jest taka różnorodność sposobu rozliczeń. Wybierają opłacenie VAT na ebay w zakupie z Kanady zapłaciłem więcej za wysyłkę i dodatkowo za pobranie VAT co sumie stanowiło 7% w łącznym koszcie. W innych sytuacjach jest ok, cena+wysyłka + VAT ad ich sumy.
Kupiłem w kwietniu 2025 na eBay filtr 85B 49mm. Cena była 5,99 USD
https://www.ebay.pl/itm/286470932946
Przesyłka nierejestrowana (bez możliwości śledzenia) 9,99 USD
eBay doliczył VAT 3,68 USD (23%)
Faktura była wystawiona przez eBay Germany

EDIT: Zapomniałem dodać: Podczas odbioru na Poczcie kazali mi dopłacić chyba 15 zł. To na pewno nie było 8.50 zł.
https://www.ebay.pl/itm/286470932946
Przesyłka nierejestrowana (bez możliwości śledzenia) 9,99 USD
eBay doliczył VAT 3,68 USD (23%)
Faktura była wystawiona przez eBay Germany

EDIT: Zapomniałem dodać: Podczas odbioru na Poczcie kazali mi dopłacić chyba 15 zł. To na pewno nie było 8.50 zł.