Fenidon mi się kończy, macie jakieś dobre źródełko?

Ciemnia fotograficzna - Podzielcie się receptami wywoływaczy i efektami ich użycia z różnymi negatywami - mile widziane skany ;)

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

aka
-#

Post autor: aka »

Z_photo pisze: 11 sty 2026, 19:27 W cenie którą zaakceptowałem i widziałem w momencie finalizacji transakcji vat był już zawarty:
No tak, na stronie ebay.pl był w cenie VAT ale tylko od ceny przedmiotu, pełen VAT pojawił się w podsumowaniu. Takie połowiczne pokazanie w ofercie kosztów.
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

PS.
Linkowana wcześniej oferta, publikowana w ebay.pl:

fenidon_z_vat.jpg

I ta sama oferta widoczna w ebay.com:

fenidon bez vat.jpg
Cena w polskiej odsłonie ebay wyższa o 23% niż cena widoczna w ebay.com
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

aka pisze: 11 sty 2026, 19:35 No tak, na stronie ebay.pl był w cenie VAT ale tylko od ceny przedmiotu, pełen VAT pojawił się w podsumowaniu. Takie połowiczne pokazanie w ofercie kosztów.
Najważniejsze jest to, że w momencie odbioru przesyłki nic nie dopłacam (poza kwotą 8,50 zł o ile dostarcza ją PP).

I jeszcze jedno. Często w ofertach widoczna jest opcja negocjacji ceny - w przypadku skorzystania z takiej możliwości odnośnie towarów spoza UE należy formułować propozycje biorąc za punkt wyjścia ceny z ebay.com.
Jeśli zaproponuje się kwotę niższą niż widoczna w ebay.pl to może się ona okazać wyższa niż cena oczekiwana przez sprzedawcę i zostanie przez niego bardzo chętnie zaakceptowana. Tyle, że my zapłacimy więcej niżbyśmy zapłacili nie negocjując ceny.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
aka
-#

Post autor: aka »

Z_photo pisze: 11 sty 2026, 19:42 w momencie odbioru przesyłki nic nie dopłacam
Tak jest gdy ebay VAT naliczy. Ten myk na ebay.pl to zwykłe wprowadzanie w błąd bo pokazuje "część prawdy" o całkowitych kosztach. Zadziwiające jest to, że jest taka różnorodność sposobu rozliczeń. Wybierają opłacenie VAT na ebay w zakupie z Kanady zapłaciłem więcej za wysyłkę i dodatkowo za pobranie VAT co sumie stanowiło 7% w łącznym koszcie. W innych sytuacjach jest ok, cena+wysyłka + VAT ad ich sumy.
Awatar użytkownika
Spektrum
-#

Post autor: Spektrum »

Kupiłem w kwietniu 2025 na eBay filtr 85B 49mm. Cena była 5,99 USD

https://www.ebay.pl/itm/286470932946

Przesyłka nierejestrowana (bez możliwości śledzenia) 9,99 USD

eBay doliczył VAT 3,68 USD (23%)

Faktura była wystawiona przez eBay Germany

Obrazek

EDIT: Zapomniałem dodać: Podczas odbioru na Poczcie kazali mi dopłacić chyba 15 zł. To na pewno nie było 8.50 zł.
Awatar użytkownika
Spektrum
-#

Post autor: Spektrum »

Z_photo pisze: 11 sty 2026, 19:42 Tyle, że my zapłacimy więcej niżbyśmy zapłacili nie negocjując ceny.
To bardzo pomocne spostrzeżenie! Dziękuję.
ODPOWIEDZ