rbit9n pisze: ↑22 cze 2022, 22:03
nie mamy większego rozcieńczenia, gość wziął 75 ml TEA i 25 ml PG, co łącznie daje 100 ml rozpuszczalników.
w 25 ml PG można uprościć, że jest 0,25 g fenidonu, natomiast w 75 ml TEA jest 9g kwasu L-askorbinowego, teoretycznie powinno być 8,88g, ale można pominąć. ogólnie chłop zrobił dobrze i proporcję na roboczy też ma dobrą.
Moja pomyłka była taka że przyjąłem 100ml zamiast 75ml ale nie zmienia to faktu że nie jest to zgodne z oryginałem P.G. bo Vit.C tam była rozpuszczana w 100ml TEA. Sam mi tłumaczyłeś jaka jest rola TEA w tym wywoływaczu, glikol jest obojętny.
Ale to już jest nieważne bo Finch napisał mi że zrobił test i wziął skład oryginalny i swó,j zmierzył pH obu, wynik był taki sam tj. 10,08. Test pokazał że buforujące pH TEA jest takie samo.
rbit9n pisze: ↑19 lis 2022, 14:57
wołałem w tamtym tygodniu w PC-TEA z KBr i wszystko wyszło cycuś glancuś. robiłem gdzieś w styczniu.
Mi się trafiły dwa negatywy niedowołane w PC-TEA, po raz trzeci nie chciałbym stracić negatywów. Dalej zastanawiam się nad przyczyną. Masz może jakieś sugestie?
moim zdaniem dość dziwne, żeby padł koncentrat w środowisku bezwodnym. sprawdziłbym pod kątem wody użytej do rozcieńczenia. pokusiłbym się o test kroplowy, który opisywał kol @technik219 . czyli na kawałek filmu dajesz co pół minuty po kropli wywoływacza w rozcieńczeniu roboczym, widać wówczas czy działa i jak bardzo.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
rbit9n pisze: ↑19 lis 2022, 16:04
moim zdaniem dość dziwne, żeby padł koncentrat w środowisku bezwodnym. sprawdziłbym pod kątem wody użytej do rozcieńczenia. pokusiłbym się o test kroplowy, który opisywał kol @technik219 . czyli na kawałek filmu dajesz co pół minuty po kropli wywoływacza w rozcieńczeniu roboczym, widać wówczas czy działa i jak bardzo.
Do rozcieńczania używam wody demineralizowanej tej samej od lat. Używam jej też do innych wywoływaczy. Pójdę za radą i zrobię jeszcze raz nową porcję i przed użyciem będę "kropelkował".