Filtr UV i filtr polaryzacyjny

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

ForumowyLudzik
-#

Filtr UV i filtr polaryzacyjny

Post autor: ForumowyLudzik »

NIC TU NIE MA
Ostatnio zmieniony 10 sty 2016, 21:34 przez ForumowyLudzik, łącznie zmieniany 1 raz.
sejmajnejm
-#

Post autor: sejmajnejm »

Filtr UV chyba w cyfrze bym sobie odpuścił. Kiedyś miałem Nikona D700 i on chyba miał filtr UV na matrycy, zatem sprawdź, czy już go nie masz w swoim aparacie. Przy fotografii tradycyjnej przydaje się rzeczywiście w górach, nad morzem. Niektórzy używają ich jako ochrony obiektywu... dyskusyjna sprawa.

Filtry polaryzacyjne, jak dla mnie firmy B+W, Heliopan , lepsza Hoya. Do aparatów z AF potrzebujesz filtra kołowego, czyli właśnie oznaczanego C itp. Filtrów liniowych nowych chyba już nigdzie nie kupisz - i dobrze, bo AF mógłby zgłupieć. Różne firmy np Hoya dodają różne literki oznaczające np klasę produktu. Co to oznacza musisz sprawdzić na stronie producenta.

Ogólnie szukaj filtrów z powłokami antyrefleksyjnymi.

Do Nikkora 18-105 chyba pasują filtry o średnicy 67mm
Nomad
-#

Post autor: Nomad »

Ad 4, właściwą średnicę filtra znajdziesz na spodniej stronie przykrywki obiektywu.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Re: Filtr UV i filtr polaryzacyjny

Post autor: nord »

ForumowyLudzik pisze:J

4. Mam Nikon D5200 + 18-105mm II. Jakie muszę kupować filtry (tzn są 55mm 72mm itd)
przeczytałem ten punkt i po prostu oniemiałem. kolego czy ty jesteś sprawny intelektualnie? chodziłeś do szkoły podstawowej? wiesz co to linijka? o suwmiarkę nie pytam, bo mógłbym wpędzić cię w dodatkowe kompleksy.

co zaś się tyczy reszty. pomyliłeś fora. mimo, ze zadajesz pytania z dziedziny fotografii, proponuję abyś udał się na forum np. nikona. tam odpowiedzą ci na wszystkie pytania, które ci nurtują. proponuje jednak darować sobie pytanie nr 4 , znów możesz trafić na zdziwionego. pozdrawiam.
ForumowyLudzik
-#

Post autor: ForumowyLudzik »

NIC TU NIE MA
Ostatnio zmieniony 10 sty 2016, 21:35 przez ForumowyLudzik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

ForumowyLudzik pisze:skąd mam wiedzieć w którym miejscu to się wkręca
:mrgreen:
Lux mea lex
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Brawo ten Pan. :-D ForumowyLudzik, nie zauważyłeś jeszcze, że bekasz w towarzystwie?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
graphia
-#
Kontakt:

Post autor: graphia »

ForumowyLudzik. To jest forum fotografii analogowej. Tu nikt nie zna się na wynalazkach fotografii cyfrowej. W analogu to jest bardzo proste.... ale nikt tu nie będzie miał pojęcia jak to się sprawdza w cyfrowych aparatach i obiektywach :)
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

ForumowyLudzik pisze:nord :roll: poluźnij spodnie bo nie wszyscy są od razu wszystko wiedza tak jak Ty.
:roll:
ForumowyLudzik pisze: Na szczęście już wszystko wiem, bez Twojego marudzenia.
jednak jesteś intelektualnie inny.
graphia pisze: To jest forum fotografii analogowej. Tu nikt nie zna się na wynalazkach fotografii cyfrowej.
obawiam się, ze na fotografii cyfrowej znam się lepiej niż na analogowej, ale dyskutować o jej niuansach mogę w innym miejscu, oraz z ludźmi na choćby minimalnym poziomie. póki co oba warunki nie zostały spełnione.
graphia
-#
Kontakt:

Post autor: graphia »

Tez się obawiam.... :D
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Strasznie butna ta dzisiejsza młodzież...
Lux mea lex
ODPOWIEDZ