Epson V600 vs. V700

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

ostrygad
-#
Kontakt:

Post autor: ostrygad »

...akurat to nie ja pisałem.
Jasiek Matacz
-#

Post autor: Jasiek Matacz »

strasznie przepraszam, troszkę źle spojrzałem ;-)
Morann
-#

Post autor: Morann »

Witam !

Chcę się upewnić co do rozmiaru slajdów jakie mogą być skanowane na epsonie v600. Instrukcja podaje rozmiary 6-centymetrowy film średnioformatowy: do 22 cm. Cy to znaczy że rozmiar slajdu może wynosić 6cm na 22 cm ?
Jestem nieobeznany w temacie a ktoś prosił żebym się dowiedział, chodzi o jakieś stare slajdy o rozm 6cm na 12 cm. I jeszcze jedno - jak w tych skanerach jest z jakością i szybkością skanowania ?
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

Morann pisze:Witam !

Chcę się upewnić co do rozmiaru slajdów jakie mogą być skanowane na epsonie v600. Instrukcja podaje rozmiary 6-centymetrowy film średnioformatowy: do 22 cm. Cy to znaczy że rozmiar slajdu może wynosić 6cm na 22 cm ?
Jestem nieobeznany w temacie a ktoś prosił żebym się dowiedział, chodzi o jakieś stare slajdy o rozm 6cm na 12 cm. I jeszcze jedno - jak w tych skanerach jest z jakością i szybkością skanowania ?

V600 skanuje średni format slajdów. nie dam sobie nic uciąć, ale 6x6 robi bodaj po 3 klatki, może 4 . co zaś się tyczy szybkości, to zależy w jakiej rozdzielczości skanujesz i w jakim formacie zapisujesz pliki. jakość? ogólnie rzecz ujmując w pełni akceptowalna, ale to zależy kto czego wymaga. bęben to nie jest :roll: V600 posiada jeszcze jedną cechę, jest bardzo cichy, ci którzy używają nikonów wiedzą o czym piszę :mrgreen:

osobiście jestem zadowolony z tego skanera, choć jak pisałem wyżej, szału nie ma i nikt nie obiecywał, że będzie lepiej.
Jasiek Matacz
-#

Post autor: Jasiek Matacz »

6x6, 6x7-3
6x4.5-4 ;-)
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

Jasiek Matacz pisze:6x6, 6x7-3
6x4.5-4 ;-)
no właśnie. robię w 6x4,5 stąd moje wątpliwości :roll:
Morann
-#

Post autor: Morann »

Dzięki za odpowiedzi ale muszę zapytać jeszcze o parę rzeczy. :->
Czy rozmiar może być większy niż 6cm np. 6,5 cm czy nie?
Model 550 miał więc 600 pewnie też ma ramkę 6 do 22 cm więc nie wiem czy może być więcej.
Stąd kolejne pytanie: czy slajdy mogą leżeć na szybie czy muszą być w ramce ?
Czy moglibyście podać jakieś przykłady szybkości skanowania dla slajdu 6x 12 cm w przykładowych rozdzielczościach ? Na stronie epsona jest szybkość dla V550 ale nie wiele mi to nie mówi.

[ Dodano: Wto 08 Gru, 2015 ]
Już udało mi się ustalić to co chciałem wiedzieć.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam. :->
ODPOWIEDZ