Wywoływanie HC-110

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Filet
-#

Post autor: Filet »

Tutaj o, jest trochę przykładów z tym, że znów nie ma info kiedy to syropek US, a kiedy koncentrat EU. Można zgadywać po miejscach na zdjęciach ;-)

"in the meantime":
J.A. pisze: Najwyższy czas uświadomić sobie, że fotografia cz-b na srebrowych materiałach, to przede wszystkim własne doświadczenia, wręcz niekopiowalne z powodu dziesiątek zmiennych.
...oooo dżizasss! A po co to forum, ja się pytam? Jak się nie ma tego dośw. to od czegoś trzeba przecież zacząć. Na przykład popytać wkoło. J.A. rozumów na śniadanie nie zjadam i też bardzo często potrzebuję dowiedzieć się właśnie takich szczegółów od innych, zamiast sp...ić udane kadry. Lub zanim zdecyduję się na wybór innego filmu, czy wywojki, tak aby nie skończyło się to zmarnowanym groszem i frustracją...
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Filet pisze:A po co to forum, ja się pytam?
na pewno nie do otrzymywania gotowych recept na to czy tamto.
Filet pisze:Jak się nie ma tego dośw. to od czegoś trzeba przecież zacząć. Na przykład popytać wkoło.
I otrzymać wskazówki w jakim kierunku podążać.
Przeczytaj dokładnie czego oczekiwał Jerzy23
Filet pisze:J.A. rozumów na śniadanie nie zjadam
Ja także i chętnie dzielę się swoją wiedzą. Ale nigdy nie podaję gotowych przepisów, bo one są psu na budę.
Filet pisze:też bardzo często potrzebuję dowiedzieć się właśnie takich szczegółów od innych, zamiast sp...ić udane kadry.
I wywołasz udane kadry, wg tego co Ci ktoś poda w necie? Prosta droga do spi...nia tychże.
Najpierw trzeba wiedzieć jak się chce wywołać, a potem trzeba do tego wywołania dostosować naświetlanie.
Dopiero wtedy będą udane.
Filet pisze:Lub zanim zdecyduję się na wybór innego filmu, czy wywojki, tak aby nie skończyło się to zmarnowanym groszem i frustracją...
Wybrać sobie dwa-cztery filmy i dwa maksymalnie trzy wywoływacze. Możesz to zrobić wg. rad w necie, ale decyzję czy Ci się podoba wynik czy nie musisz podjąć sam.
Jeżeli tylko kopiuje się cudze doświadczenia, to nigdy nie osiągnie się tego co by można osiągnąć opierając się na cudzych doświadczeniach i wypracowując własne sposoby.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Jerzy23
-#

Post autor: Jerzy23 »

J.A. pisze:
Najwyższy czas uświadomić sobie, że fotografia cz-b na srebrowych materiałach, to przede wszystkim własne doświadczenia, wręcz niekopiowalne z powodu dziesiątek zmiennych.
Racja, ale dobrze jest miec jakis punkt wyjscia. Ja uzywam HC-110 od prawie 15 lat, a ostatnie 8 lat uzywam TYLKO tego wywolywacza, co wcale nie znaczy, ze osiagam najlepsze mozliwe rezultaty i wcale bym sie nie zdziwil, ze ktos doszedl do czegos co moze mnie zainspirowac.

( przepraszam za brak polskich znakow)

Filet dzieki za link :)

JW
jerzywierzbicki.com
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Jerzy23 pisze:ostatnie 8 lat uzywam TYLKO tego wywolywacza, co wcale nie znaczy, ze osiagam najlepsze mozliwe rezultaty i wcale bym sie nie zdziwil, ze ktos doszedl do czegos co moze mnie zainspirowac.
Ale Tobie nie jest potrzebny przepis jaki wymieniłeś wcześniej, tylko rada w stylu "wywoływacz X z filmem Y nie lubi dużych rozcieńczeń, ale film Z w wywoływaczu X w dużych rozcieńczeniach daje bardzo subtelnie wrobione światła i jest miodny" :-)
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Jerzy23
-#

Post autor: Jerzy23 »

J.A. pisze: ...Ale Tobie nie jest potrzebny przepis jaki wymieniłeś wcześniej, tylko rada w stylu "wywoływacz X z filmem Y nie lubi dużych rozcieńczeń, ale film Z w wywoływaczu X w dużych rozcieńczeniach daje bardzo subtelnie wrobione światła i jest miodny" :-)
szczeze mowiac niebardzo rozumiem powyzszego stwierdzenia :)

Mam HC-110 jaki uzywam od lat, ale pierwszy raz od wielu posiadam wersje EU, a nie US. Prosilem o jakis punkt odniesienia w przypadku konkretnych materialow wolanych w tym wywolywaczu przy rozcienczeniu 1:100, lub jeszcze rzadziej.

Filet dal fajny link, ale to sa jednak doswiadczenia innych. Myslalem, ze ktos sam juz przeprowadzal podobne proby tutaj.

Tylko tyle :)
jerzywierzbicki.com
ODPOWIEDZ