wielki format

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Yaro

Post autor: Yaro »

Przy mojej maszynie muszę ostrzyć na oko a potem wprowadzać korekty pod lupą. Trochę męczące zadanie. Przydały by się przekładnie zębate.
Tak swoją drogą to ciekawe czemu nie ma dostępnych kominków z lupą jak w średnioformatowych lustrach.
marcin.l
-#

Post autor: marcin.l »

pozwolicie, że się podłączę :) ... pomału rozpoczynam przygodę z LF i w związku z kompletowaniem sprzętu takie pytanie czy taka folia fresnela będzie się nadawała żeby podłożyćpod matówkę w celu rozjaśnienia?

link - http://allegro.pl/item343059847_arkusz_ ... orter.html
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

Ja w swoim aparacie mam matówkę, która od spodu ma wytrawioną soczewkę Fresnela - ale jest ona matowa.
Zresztą jak sama nazwa wskazuje matówka powinna być matowa, żeby obraz się na niej tworzył (a nie przez nią przechodził).

Odp. na Twoje pytanie:
Pod matówką niczego nie podkładaj, bo "zniekształcisz" obraz. Jak już to nad matówką (od tej strony, na którą patrzysz).
Yaro

Z tego co wiem soczewka Frasnela nie jest matowa. Pierwszy raz słyszę że może być wytrawiona od spodu matówki ( no ale ja nie wiem wszystkiego na ten temat) w każdym razie taka soczewka ( ta z linka ) może być OK ale trzeba by zrobić testy porównując z orginałem. Sam nie miałem do czynienia z soczewkami tego typu ( jak w podanym linku).
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

zasadniczo, matówki z soczewką Fresnela od spodu są matowe, a od góry mają naniesioną soczewkę. inaczej by nie działało jak trzeba.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
marcin.l
-#

przyszło - na pierwszy rzut oka specjalnej różnicy nie widać, ale ocenię dokładnie jak szmatkę założe ... rozmiar prawie idealny - lekko po bokach muszę dociąć
Yaro

Daj znać jak potestujesz :-D
Yaro

rbit9n pisze:zasadniczo, matówki z soczewką Fresnela od spodu są matowe, a od góry mają naniesioną soczewkę. inaczej by nie działało jak trzeba.
Soczewki frasnela z matówką tak ale co z samymi soczewkami Frasnela? Z tego co wiem soczewka Frasnela sama jako taka nie jest matowa od spodu. No ale nie jestem ekspertem od soczewek Frasnela :mrgreen:
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

Soczewki frasnela z matówką tak ale co z samymi soczewkami Frasnela? Z tego co wiem soczewka Frasnela sama jako taka nie jest matowa od spodu. No ale nie jestem ekspertem od soczewek Frasnela
no ja też nie jestem, powierzcnia dolna takiej soczewki bywa od matowej, poprzez gładka a na samoprzylepnej kończąc.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
ku6i
VIP

Post autor: ku6i »

Miałem niedawno na wykładzie z fizyki w rękach soczewkę Fresnela i z żadnej ze stron matowa nie była. A rzeczywiście powiększała, testowałem ;-)
Awatar użytkownika
iczek
-#
Kontakt:

Post autor: iczek »

Można powiedziec, ze sa matowe, bo sa z jednej strony naciete... aby skupic wiązke swiatla. Wyglada to jak matowienie... :)
Yaro

:-P Cholercia widziałem dziś na " aledrogo" Linhoffa z trzema obiektywami i całą resztą szpeju za 7 cośtam tysięcy :shock: cena wyjściowa co prawda ae ciekawy jestem za ile zostanie sprzedany tak czy siak tanio. Eh niestety mi nie jest dane :-(
Ostatnio zmieniony 19 lut 2009, 18:54 przez Yaro, łącznie zmieniany 2 razy.
marcin.l
-#

Yaro pisze:Daj znać jak potestujesz :-D
no to sprawdziłem - jakby to powiedzieć: ani lepiej ani gorzej ... specjalnej różnicy nie widać,
zakładałem od zewnątrz a nie przed matówkę bo rzeczywiście przed to zmieniłoby płaszczyznę na którą się ostrzy ...
Yaro

Czyli nie warto kombinować z nieorginalą soczewką. Taka prawdziwa na pewno coś daje bo jak nie to po co by to ładowali w orginalnych firmowych maszynach. Co do układania tej soczewki to na pewno powinna być na matówce a nie pod nią. płaszcyzna matowa jest tak obliczona że nawet grubość filmu wchodzi w rachybę jakby się dołożyło soczewkę to wszystko by diabli wzięli.
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

Yaro pisze:Cholercia widziałem dziś na " aledrogo" Linhoffa z trzema obiektywami i całą resztą szpeju za 7 cośtam tysięcy
Wolałbym takiego Linhoffa niż jakąś badziewną, połnoklatkową cyfrówkę nikona czy canona.
ODPOWIEDZ