wielki format
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
pozwolicie, że się podłączę :) ... pomału rozpoczynam przygodę z LF i w związku z kompletowaniem sprzętu takie pytanie czy taka folia fresnela będzie się nadawała żeby podłożyćpod matówkę w celu rozjaśnienia?
link - http://allegro.pl/item343059847_arkusz_ ... orter.html
link - http://allegro.pl/item343059847_arkusz_ ... orter.html
Ja w swoim aparacie mam matówkę, która od spodu ma wytrawioną soczewkę Fresnela - ale jest ona matowa.
Zresztą jak sama nazwa wskazuje matówka powinna być matowa, żeby obraz się na niej tworzył (a nie przez nią przechodził).
Odp. na Twoje pytanie:
Pod matówką niczego nie podkładaj, bo "zniekształcisz" obraz. Jak już to nad matówką (od tej strony, na którą patrzysz).
Zresztą jak sama nazwa wskazuje matówka powinna być matowa, żeby obraz się na niej tworzył (a nie przez nią przechodził).
Odp. na Twoje pytanie:
Pod matówką niczego nie podkładaj, bo "zniekształcisz" obraz. Jak już to nad matówką (od tej strony, na którą patrzysz).
Z tego co wiem soczewka Frasnela nie jest matowa. Pierwszy raz słyszę że może być wytrawiona od spodu matówki ( no ale ja nie wiem wszystkiego na ten temat) w każdym razie taka soczewka ( ta z linka ) może być OK ale trzeba by zrobić testy porównując z orginałem. Sam nie miałem do czynienia z soczewkami tego typu ( jak w podanym linku).
zasadniczo, matówki z soczewką Fresnela od spodu są matowe, a od góry mają naniesioną soczewkę. inaczej by nie działało jak trzeba.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Soczewki frasnela z matówką tak ale co z samymi soczewkami Frasnela? Z tego co wiem soczewka Frasnela sama jako taka nie jest matowa od spodu. No ale nie jestem ekspertem od soczewek Frasnelarbit9n pisze:zasadniczo, matówki z soczewką Fresnela od spodu są matowe, a od góry mają naniesioną soczewkę. inaczej by nie działało jak trzeba.

no ja też nie jestem, powierzcnia dolna takiej soczewki bywa od matowej, poprzez gładka a na samoprzylepnej kończąc.Soczewki frasnela z matówką tak ale co z samymi soczewkami Frasnela? Z tego co wiem soczewka Frasnela sama jako taka nie jest matowa od spodu. No ale nie jestem ekspertem od soczewek Frasnela
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."

Ostatnio zmieniony 19 lut 2009, 18:54 przez Yaro, łącznie zmieniany 2 razy.
Czyli nie warto kombinować z nieorginalą soczewką. Taka prawdziwa na pewno coś daje bo jak nie to po co by to ładowali w orginalnych firmowych maszynach. Co do układania tej soczewki to na pewno powinna być na matówce a nie pod nią. płaszcyzna matowa jest tak obliczona że nawet grubość filmu wchodzi w rachybę jakby się dołożyło soczewkę to wszystko by diabli wzięli.