co zepsuje?Mrcn pisze:ale zepsuje sie co innego.
Serio pytam, nigdy nie robiłem MK i raczej robił nie będę, ale wiedzieć warto.
Na razie to od Ciebie dowiedziałem się, że "nie dotykaj Jasiu", a Jasiu chce wiedzieć dla czego.
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
co zepsuje?Mrcn pisze:ale zepsuje sie co innego.
Przelicz sobie w jakiej odległości od emulsji będzie punkt ogniskowania dla UV.cbk pisze:Źródło poproszę
To w końcu Ci się wydaje, czy masz "background z fizyki"cbk pisze:myślę że jak się ma na prawdę duży format to można sie prejechać na samym UV, dlatego jak pisałem koniecznie jest mieć w widmie biało ;)
Problem polega na tym, że skoro emulsja jest czuła na światło UV, to widmo białe nie tworzy na niej obrazu, więc ustawiając ostrość na "widmo białe" (nie ma czegoś takiego) ustawiamy nie tam gdzie trzeba, a ostrość wypada przed emulsją.cbk pisze:dlatego jak pisałem koniecznie jest mieć w widmie biało ;)
bardzo fajnie, zacznijmy łapać się za słówka.J.A. pisze: To w końcu Ci się wydaje, czy masz "background z fizyki"![]()
nie mam, a z powodu, że nie napiszesz jest mi na prawdę ale to naprawdę bardzo, bardzo wszystko jedno.J.A. pisze: Podobno nie masz problemów z fizyką. Ja przeliczyłem i Cię zapewniam, choć nie napiszę ile.
przecież to samo napisałem.J.A. pisze:Problem polega na tym, że skoro emulsja jest czuła na światło UV, to widmo białe nie tworzy na niej obrazu, więc ustawiając ostrość na "widmo białe" (nie ma czegoś takiego) ustawiamy nie tam gdzie trzeba, a ostrość wypada przed emulsją.
Za nic się nie łapiemy.cbk pisze:bardzo fajnie, zacznijmy łapać się za słówka.
cbk pisze:przecież to samo napisałem.
jeśli tylko samym uv to takcdefgah pisze: Panowie, sugerujecie, że jeśli oświetlę obiekt światłem UV płaszczyzna ostrości wypadnie w innej odległości niż jeśli oświetlił bym ten sam obiekt światłem białym?
J.A. pisze: Napisałeś w stosunku do innych, że wiesz lepiej bo masz wsparcie w fizyce
Niestety okazało się, że nie wiesz tylko Ci się wydaj
napisałem że ostrość się zepsuje. Czyli to samo, tylko prosto.J.A. pisze:Właśnie napisałeś coś zupełnie odwrotnego.
skoro kolor biały jest zmieszaniem 3 kolorów, to w białym musi byc i niebieski więc na biały jest też czuły ;]J.A. pisze: Jako że emulsja MK nie jest wrażliwa na światło białe to fakt jego użycia nie wpłynie na powstanie obrazu. Obraz powstanie i tak dzięki promieniom UV, więc dla ostrości obrazu istnienie innych promieni nie ma znaczenia.