Witam. Mam zagwostke.
Czy to możliwe że produkowane były różne typy tych przejsciowek dedykowane do różnych obiektywów z systemu P6?
Mam taką jedną oryginalną (tak wygląda) ale działa tylko z Sonnarami a z Biometarem się "sztorcuje" około 30metra i nie da się rozkręcić do nieskończoności.
O co chodzi:?
przejsciowka/adapter P6-42
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Raczej zagwozdkę, od gwoździa.piotrek_8558 pisze:Mam zagwostke.
O to, że do Biometara nie ma oryginalnej redukcji z bagnetu na gwint.piotrek_8558 pisze:Mam taką jedną oryginalną (tak wygląda) ale działa tylko z Sonnarami a z Biometarem się "sztorcuje" około 30metra i nie da się rozkręcić do nieskończoności.
O co chodzi:?
Sonnar był skonstruowany, jako obiektyw z bagnetem, a redukcja pojawiła się w nim z oszczędności. Po co produkować dwa różne/takie same szkła?
Biometar nigdy nie był obiektywem uniwersalnym. I zapewne jego dupka wchodzi dość mocno w korpus w czasie skręcania obiektywu do nieskończoności.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
- -#
Z tą dupką to bardzo mozliwe, wręcz chyba pewne.
Mała aktualizacja. Problem dotyczy tylko Biometara 80 - blokuje się na 7 metrze.
Natomiast 120 tka chodzi normalnie w całym zakresie, tak samo jak Sonnar 180.
A tak w ogóle - używanie P6-tkowych obiektywów z Praktica niesie z sobą jakieś niemiłe "niespodzianki" czy powinno hulać bez większej różnicy dla jakości zdjęć i w ogóle.
Mała aktualizacja. Problem dotyczy tylko Biometara 80 - blokuje się na 7 metrze.
Natomiast 120 tka chodzi normalnie w całym zakresie, tak samo jak Sonnar 180.
A tak w ogóle - używanie P6-tkowych obiektywów z Praktica niesie z sobą jakieś niemiłe "niespodzianki" czy powinno hulać bez większej różnicy dla jakości zdjęć i w ogóle.