technik219 pisze:. Może dlatego odpowiedzi na problem Kolegi takie zdawkowe?

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Moje doświadczenia są takie: Canon 50 1,4 jest bardzo dobrym optycznie obiektywem w nieco plastkowym opakowaniu. Ale wyniki działania są na tyle dobre, że włąśnie bym go polecił w odróżnieniu od II wersji Canona 50 1,8.skytruck pisze: Ralfiwroclaw napisał/a:
Z(na 50mm 1.4 canona się nie zapatruj nie warto.)
Może warto pewne tematy komunikować wprost, zamiast udzialać Koledze zdawkowych odpowiedzi? W końcu chce pomocy w tematach fotograficznych.nord pisze:technik219 napisał/a:
. Może dlatego odpowiedzi na problem Kolegi takie zdawkowe?
ee tam, czasem fajne kwiatki z takich dyskusji wychodzą..Linhof pisze:óżnieniu od II wersji Canona 50 1,8.
Może warto pewne tematy komunikować wprost, zamiast udzialać Koledze zdawkowych odpowiedzi? W końcu chce pomocy w tematach fotograficznych.nord pisze:technik219 napisał/a:
Kto przywiązuje się do dobrego drzewa, zyskuje dobry cień.nord pisze:ee tam, czasem fajne kwiatki z takich dyskusji wychodzą..Linhof pisze:óżnieniu od II wersji Canona 50 1,8.
szkoda, że tzw. ekolodzy nie znali tego powiedzenia, gdy krępowali swe ciała pod Czorsztynem.Linhof pisze:Kto przywiązuje się do dobrego drzewa, zyskuje dobry cień.nord pisze:ee tam, czasem fajne kwiatki z takich dyskusji wychodzą..Linhof pisze:óżnieniu od II wersji Canona 50 1,8.
Może warto pewne tematy komunikować wprost, zamiast udzialać Koledze zdawkowych odpowiedzi? W końcu chce pomocy w tematach fotograficznych.
- Miguel de Cervantes -
Nie wystąpi bo i tak wszystko będziesz musiał zrobić ręcznie.Ralfiwroclaw pisze:Zapytałem o M42 ponieważ już za ok 100.200zł można nabyć 50mm/1.8f na popularnym serwisie aukcyjnym.. ale tez nasuwa się pytanie, czy nie wystąpi taka sytuacja jak ta z Exactą , mam na myśli praktycznie zerową współpracę z puszką....
Na ten problem jest tylko jedna odpowiedź i padła na samym początkutechnik219 pisze:Zawsze można dokupić manualny aparat tradycyjny (na film) i wszystko będzie działało jak trzeba
Dziwi mnie ciut ta dyskusja, albowiem w nagłówku forum stoi jak byk: Korex - forum tradycyjnej fotografii A tu jakieś EOSy cyfrowe... Może dlatego odpowiedzi na problem Kolegi takie zdawkowe? Na forum Canona nie znają odpowiedzi?
Tak, tyle, że trzeba by ujednolicić średnice pozostałych obiektywówFikumiku pisze:
dodatkowy plus na f 1,8 to to że ma małą średnice filtra czyli filtry są tańsze:)...
Myślałem o tym, jednak skłaniałbym się raczej ku EF 35/2.0Fikumiku pisze:
Jeśli chodzi i w miarę tanie obiektywy do EF to bym się zastanowił nad EF40mm f2,8
To mój kolejny "cel".Fikumiku pisze: A napewno polecam ef 85mm f1,8 cudo!!!:)
ot taka moja subiektywna ocena
40mm jest malusieńki i w miarę tani...można dostać za ok..500zł używkę...;)...sam się nad nim zastanawiam...do Eosa 3.skytruck pisze:Tak, tyle, że trzeba by ujednolicić średnice pozostałych obiektywówFikumiku pisze:
dodatkowy plus na f 1,8 to to że ma małą średnice filtra czyli filtry są tańsze:)...
Myślałem o tym, jednak skłaniałbym się raczej ku EF 35/2.0Fikumiku pisze:
Jeśli chodzi i w miarę tanie obiektywy do EF to bym się zastanowił nad EF40mm f2,8
Fikumiku pisze: A napewno polecam ef 85mm f1,8 cudo!!!:)
ot taka moja subiektywna ocena
Zastanawiać się zawsze można, tylko po co ten obiektyw do EOSa 3? Co z tego że malusieńki? EOS 3 jest duży więc z malusieńkości obiektywu malusieńki zysk. Światło i ogniskowa też nie powala, bo to ani jasne, ani szerokie. Tak naprawdę to taki szerszy standard, a piszesz, że masz obie 50-tki. Ilość szkieł należy ograniczać, a nie mnożyć.Fikumiku pisze:40mm jest malusieńki i w miarę tani...można dostać za ok..500zł używkę...;)...sam się nad nim zastanawiam...do Eosa 3.
J.A. pisze:Zastanawiać się zawsze można, tylko po co ten obiektyw do EOSa 3? Co z tego że malusieńki? EOS 3 jest duży więc z malusieńkości obiektywu malusieńki zysk. Światło i ogniskowa też nie powala, bo to ani jasne, ani szerokie. Tak naprawdę to taki szerszy standard, a piszesz, że masz obie 50-tki. Ilość szkieł należy ograniczać, a nie mnożyć.Fikumiku pisze:40mm jest malusieńki i w miarę tani...można dostać za ok..500zł używkę...;)...sam się nad nim zastanawiam...do Eosa 3.
Z mojego doświadczenia wynika tak, że ilość zrobionych zdjęć, jest odwrotnie proporcjonalna do ilości posiadanego sprzętu.
Za to "kwiatki" wyszły całkiem "fajne".nord pisze:szkoda, że tzw. ekolodzy nie znali tego powiedzenia, gdy krępowali swe ciała pod Czorsztynem.
Też używałem obydwu i dlatego mówię.Fikumiku pisze:Optycznie obiektywy od siebie nie odbiegają na tyle żeby na jeden z nich wydawać 3 razy więcej(mam oba i to z autopsji wiem).
Rzeczywiście, jest świetny.Fikumiku pisze:A napewno polecam ef 85mm f1,8 cudo!!!:)
J.A. pisze:Z mojego doświadczenia wynika tak, że ilość zrobionych zdjęć, jest odwrotnie proporcjonalna do ilości posiadanego sprzętu.
Linhof pisze:Za to "kwiatki" wyszły całkiem "fajne".nord pisze:szkoda, że tzw. ekolodzy nie znali tego powiedzenia, gdy krępowali swe ciała pod Czorsztynem.
Też używałem obydwu i dlatego mówię.Fikumiku pisze:Optycznie obiektywy od siebie nie odbiegają na tyle żeby na jeden z nich wydawać 3 razy więcej(mam oba i to z autopsji wiem).
Rzeczywiście, jest świetny.Fikumiku pisze:A napewno polecam ef 85mm f1,8 cudo!!!:)
J.A. pisze:Z mojego doświadczenia wynika tak, że ilość zrobionych zdjęć, jest odwrotnie proporcjonalna do ilości posiadanego sprzętu.![]()
Tak będzie w nieskończoność. Każdy ma swoje doświadczenia i będzie co innego polecał. Kup, to co wyda Ci się dobrym, zakupem i będziesz miał najlepszy obiektyw na swiecie, bo
1. było Cię stać
2. działa i robi zdjęcia