Shift

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
wosk
-#
Kontakt:

Shift

Post autor: wosk »

Może ktoś rzuci jakiś link/ tytuł traktujący o teorii i praktycznych wskazówkach odnośnie zastosowania obiektywów typu shift. Interesuje mnie krajobraz i architektura, mam obiektyw Sekor C Shift 50mm 1:4 do Mamiya 645. Muszę podbudować się teoretycznie ;-)
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

W architekturze do prostowania perspektywy, stojąc pod budynkiem kręcisz w górę i dostajesz prosty budynek a linie nie schodzą się już i są równoległe jak bóg przykazał.

W krajobrazie kręcisz w dół albo w górę i masz szarą 'połówkę' bo strona przekręcona dostaje znacznie mniej światła od tej, która została 'na wprost'.

(przy architekturze dobrze używać połówki z powodu punktu drugiego)

Edit: jeśli zakres ruchów pozwoli to można też strzelić fotkę na wprost lustra bez swojego i aparatowego odbicia - cool! ;>
Awatar użytkownika
wosk
-#
Kontakt:

Mało...To mniej więcej wiem. Chcę jeszcze :mrgreen:
Ale dzięki i za to.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Dodatkowo w krajobrazie: jeśli przesuniesz oś optyczną w skrajne lewe (lub prawe) położenie to wykonując jedno zdjęcie z przesunięciem w lewo, a potem odwracając obiektyw (już bez kręcenie śrubą) w prawo otrzymasz dwa zdjęcia, które pięknie się składają jako panorama.
Lux mea lex
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

Chcesz teorię? Proszę bardzo:

http://www.trenholm.org/hmmerk/#FVC
Awatar użytkownika
wosk
-#
Kontakt:

Dzięki Panowie, przegryzam się przez teorię ;-)
Awatar użytkownika
pasiasty
-#
Kontakt:

Post autor: pasiasty »

JaZ99 pisze:Chcesz teorię? Proszę bardzo:

http://www.trenholm.org/hmmerk/#FVC
Tak znienacka człowieka Merklingerem... To może podpadać nawet pod zakaz tortur i nieludzkiego traktowania :)

Ale prawda, że informacje o przesuwach i pokłonach najłatwiej można znaleźć przy wielkim formacie. Z tym, że instrukcja obsługi (z czasów, gdy jeszcze je dodawano) do jakiegoś aparatu może być nieco przystępniejsza od Merklingera. Np. CAMBO - Handbook for the technical camera.
|| Cezary Żemis <cezary.zemis@gmail.com>
|| http://cezaryzemis.name/
|| ph. +48 794 337 097 | +420 605 560 885
Awatar użytkownika
wosk
-#
Kontakt:

pasiasty pisze:Tak znienacka człowieka Merklingerem... To może podpadać nawet pod zakaz tortur i nieludzkiego traktowania :)
Dzięki za współczucie ;-) Pokornie przebijam się przez rysunki, zasady Scheimpfluga...
ODPOWIEDZ