5x7 czy 8x10?

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Post autor: ModusOperandi »

Nipen - u mnie skończyło się na sprzedaży graflexa crown i zakupie speed graphic - docelowo zostałem na 4x5" ze względu na fundusze itp. Wystarczają mi 3 obiektywy 180, 210 i 250mm

Ostrygad - Compound 5 ostatnio był na znanym portalu aukcyjnym za 1300 'zeta', więc myślę, że zrobiłeś dobry zakup.
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
ostrygad
-#
Kontakt:

Post autor: ostrygad »

...no proszę :)
nipen
-#

Post autor: nipen »

Czuję, że też wyląduję na tym formacie, ale mam już prawie skończone plecy 5x7 i prawie skończony przód (też większy). Następny w kolejce będzie holder na 4x5 właśnie, bo też nie mam za bardzo z czym szaleć ; (. Ale muszę spróbować 5x7. A szkło biorę na wyrost (pod 5x7). A bo to wiadomo... . Ostatnio znalazłem grosza na chodniku i 20 pln-ów w gaciach tuż przed praniem. Znaki jakie...?
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

tooloudtoowide pisze:Henry, pomijając matematykę to masz skan tego negatywu? tak z ciekawości co wyszło po tych zapisach.
Tego co szukałem to nie znalazłem, ale znalazłem ten negatyw testowy. Wyszedł tak:
http://www.pbase.com/hfoto/image/150859911/original.jpg
Z jakiegoś powodu widać że ciutkę za ciemno bo punkt E gubi szczegóły. Stawiam na flarowanie w obiektywie światłomierza - pokazał jaśniej niż naprawdę było.
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Post autor: ModusOperandi »

Jak Ci idzie budowa nipen? Pytam, bo mnie naszło i przez zimę postanowiłem zaprojektować i zbudować sobie kamerę 8x10" z redukcją 5x7" - czyli taką, jak miałeś początkowo w zamierzeniach.
Z matówką i kasetami oraz obiektywem nie będzie problemu. Wszystko dostępne na znanym portalu aukcyjnym. Z obiektywami także nie będzie problemu. Pozostaje sprawa zakupu bądź wykonania miecha i to właściwie wszystko...
Więc jak - kamera zbudowana?
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
nipen
-#

Post autor: nipen »

Cześć, Modus. Przepraszam, ale łaziłem trochę po Bieszczadach bez kontaktu z netem. Tak, aparat można powiedzieć, zrobiony. Nawet robi zdjęcia ; ). Pierwsze z mojego LF1318 wisi na flickr`rze. Cztery są do wołania. Muszę jeszcze dokładnie ustawić równoleglość standardów (o ile to w czymś pomoże) i zabejcować tego mutanta ; ). Zdjęcia poglądowe są w poście "kompensacja miecha". Oprócz Tessara, profilu alu, śrubek i wkrętów materiały znalazłem "w obejściu". Takie zresztą było założenie: minimum nakładów, wykorzystać wszystko w zasięgu ręki i wzroku : ). Teraz myślę nad wersją lżejszą, ten waży 6,5 kg bez głowicy.
Awatar użytkownika
Mariusz [mr.]
-#

Post autor: Mariusz [mr.] »

nipen pisze:Teraz myślę nad wersją lżejszą, ten waży 6,5 kg bez głowicy.
Ciekawe, czy drukarka 3D nie miałaby tu pięknego zastosowania… :)) Czarny plastik + elementy alu i mamy zupełnie nowy model LF. Jak coś pęknie — wydrukuje się następny… ;)
« Jeżeli martwi Cię, że Twojego wciąż wybornie ostrego UWA (np. ±72mm kryjące 4×5” plus zapas na pokłony) może nie czekać już nic naprawdę wspaniałego (albo i całego LF pod niego, byle podróżnego) — możemy pogadać… »
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

Nie ta precyzja, a i cenowo to frezowanie chyba tańsze.
ODPOWIEDZ