Filmy obciążam przy suszeniu. Suszę w pomieszczeniu klimatyzowanym i wierzcie mi nie podkręcam klimy na +26 stopni :) Po prostu jedne filmy mi się bardziej zwijają inne mniej. Jak zrozumiem dlaczego i jak tego uniknąć - nie omieszkam Szanowne Grono powiadomić.
A teraz o szybkach AN. Zgodnie z radami i wiedzą uzyskaną od wójka Google wybrałem się dziś do hurtowni szkła w Białymstoku moim kochanym. Hurtownia to - uwaga! krypciocha! - ArtGlass przy ulicy Wiewiórczej. Tamże uprzejmy pan za całe 20 zł wyciął mi 4 szybki ze szkła antyrefleksyjnego (trawionego chemicznie) do średniaków i 5 do filmu wąskiego zwymiarowane pod ramki epsonowskie.
Byłem tak podekscytowany że wystrzelałem rolkę Rolleia, o którym pisałem już że bardzo się zwija (u mnie) i po wysuszeniu przeskanowałem z pomocą nowo wyciętych szybek.
Wniosek i obserwacje: DZIAŁA. Film mimo że "w naturze" wygięty - został skutecznie przyciśnięty szybkami. Efektu Newtonowskiego nie zaobserwowano (czytaj: nie występuje).
Tak więc zamiast kupować ramki i szybkę AN w Hameryce pozbywając się ok 300 zł proponuję spacerek do zaprzyjaźnionego szklarza, a za zaoszczędzoną nadwyżkę można zaopatrzyć się w klisze albo w browar. Albo i browar i klisze :)
Dziękuję wszystkim za uwagi i okazaną pomoc.
Pozdrówka
Epson V700 - zamienniki ramki
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Re: Epson V700 - zamienniki ramki
Witam
Mam ten sam skaner i kupione z betterscanning.com ramki ze szkłem antynewtonowskim. Moim zdaniem rewelacja i bez porównania z oryginalnymi. Istotne jest jednak doklejanie do szyby materiału za pomoca taśmy typu: magic tape. Ja używam Scotch matte finish magic tape. Polecam. Odpowiednie przyklejenie materiału niweluje w całości wszystkie wygięcia. Skan jest ostry na całej szerokości. Bez zastrzeżeń. Zbyt szybkie i tym samym nierównomierne schnięcie materiału powoduje opisane wygięcie. Betterscanning.com nie pomoże jak mamy do czynienia z rulonikiem. To wiadome, ale wyprostowane negatywy i diap. znakomicie się skanują. Powinienem dopisać, ze niestety musiałem zapłacić cło kupując ramki w U.S.A. (skategoryzowano ramki jako sprzęt profesjonalny), ale i tak uważam że są warte swojej ceny. Oczywiście taniej jest dociąć samemu, ale należy brac pod uwagę gatunek i jednorodność tafli szkła z której się tnie. Istotna jest też grubość.
P.S. mam też od nich ramki do małego obrazka. Też polecam.
Mam ten sam skaner i kupione z betterscanning.com ramki ze szkłem antynewtonowskim. Moim zdaniem rewelacja i bez porównania z oryginalnymi. Istotne jest jednak doklejanie do szyby materiału za pomoca taśmy typu: magic tape. Ja używam Scotch matte finish magic tape. Polecam. Odpowiednie przyklejenie materiału niweluje w całości wszystkie wygięcia. Skan jest ostry na całej szerokości. Bez zastrzeżeń. Zbyt szybkie i tym samym nierównomierne schnięcie materiału powoduje opisane wygięcie. Betterscanning.com nie pomoże jak mamy do czynienia z rulonikiem. To wiadome, ale wyprostowane negatywy i diap. znakomicie się skanują. Powinienem dopisać, ze niestety musiałem zapłacić cło kupując ramki w U.S.A. (skategoryzowano ramki jako sprzęt profesjonalny), ale i tak uważam że są warte swojej ceny. Oczywiście taniej jest dociąć samemu, ale należy brac pod uwagę gatunek i jednorodność tafli szkła z której się tnie. Istotna jest też grubość.
P.S. mam też od nich ramki do małego obrazka. Też polecam.
petelski pisze:Witam - prawie kupiłem, ale przed zamówieniem postanowiłem się upewnić - stąd post :) To że ktoś kiedyś podał link przy dyskusji o skanowaniu nie znaczy, że to sprawdził.
Oto to cudo:
http://www.betterscanning.com/scanning/ ... riesp.html
chodzi o zestaw z szybką antynewtonowską
A teraz konkretne pytania i nadzieja na równie konkretne odpowiedzi:
1. Czy ktoś już to kupił?
2. Jeśli tak, to czy obyło się żadnej hecy przy kupowaniu i dostawie?
3. Czy rzeczywiście "to działa" czyli czy poprawia jakość skanowania?
4. Czy obsługa jest intuicyjna??? Próba wczytania się w angielsko-techniczno-fotograficzne wynurzenia producenta przyprawiły mnie o ból łepetyny :)
Dzięki i pozdrawiam
fotonek
Ja zapytałem o szkło antyrefleksyjne i szklarz mi rzeczywiście wyjechał z różnymi produktami. Ale te "inne" były od grubości 4 mm a my potrzebujemy 2 mm, W hurtowni poprosiłem o 2 mm szkło antyrefleksyjne trawione chemicznie i dostałem to co trzeba. Jak będziesz miał problem - zdzwoń do tej hurtowni o której pisałem i zapytaj - może to szkło ma jakąś swoją nazwę handlową..... Ale wg mnie wystarczy jak będziesz szukał tak jak ja :)
anałogowo rzecz ujmując...
Dodam że ramki zza wielkiej wody są solidnie wykonane i dysponują znacznie większą możliwością regulacji niż oryginalne, plastikowe od Epsona. Nie tylko o szkło chodzi, ale też precyzyjne ustalenie odległości skanowanego materiału od powierzchni skanera. Ramka do szerokiego ma 12 śrubek dzięki którym można to zrobić.
pozdrawiam
pozdrawiam
fotonek