Lustrzanka analogowo-cyfrowa

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Pikusław
-#
Kontakt:

Post autor: Pikusław »

Albo bierze się Konana AE-1 Program i robi tak: http://www.youtube.com/watch?v=WrsRQIxyOzw :D
Magazynuję wiedzę i filmy
Awatar użytkownika
kuzyn353
-#

Post autor: kuzyn353 »

Ciekawe, że w drugą stronę jeszcze nikt nie wpadł na pomysł. Tak, żeby analogiem fotografować ekran z cyfry ;)
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

kuzyn jesteś genialny!
Trzeba szybko projekt na kickstarterze założyć!!

I witajcie miliony :>
junkers_ju-87
-#

Post autor: junkers_ju-87 »

technik219 pisze:
junkers_ju-87 pisze:A to techniczne rozwiązanie jest formą cyfrowej "matówki" na którą patrzymy obu gałkami ocznymi .
Ale przecież z artykułu wynika, że on tym telefonem robi zdjęcia przez wizjer
urządzenie widoczne na zdjęciu powyżej jest domowej roboty adapterem, który umożliwia wykonywanie zdjęć ze smartfona przez… wizjer lustrzanki.
To co on z tym robił nie wyklucza możliwości użycia tego
rozwiązania jako elektronicznej matówki.
Skoro na ekranie LCD widział obraz widziany w celowniku to chyba jest logiczne że w tym samym momencie funkcjonuje on jak matówka i może wykonać zdjęcie na negatywie założonym do analoga.
No chyba jest to oczywiste.

[ Dodano: Sob 10 Sie, 2013 ]
filozof97 pisze:Jeśli chodzi zaś o wadę wzroku, to większość muszli ocznych do lustrzanek pozwala na wstawienie soczewki korekcyjnej.
Bzdurna odpowiedź. Soczewkami zakładanymi do aparatu to możesz sobie skorygować wadę dalekowidza a ja pisałem o wadach całkiem innego rodzaju . Przy których soczewki nie są potrzebne .Czytaj uważniej całe zdania a nie tylko zawarte w nich wyrazy.
ju_87
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

kuzyn353 pisze:Ciekawe, że w drugą stronę jeszcze nikt nie wpadł na pomysł. Tak, żeby analogiem fotografować ekran z cyfry ;)
Wpadł. W czasach gdy cyfrówki robił VGA, fotografowana ekran komputera po cyfrowej obróbce skanowanego slajdu/negatywu.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

junkers pisze:Skoro na ekranie LCD widział obraz widziany w celowniku to chyba jest logiczne że w tym samym momencie funkcjonuje on jak matówka i może wykonać zdjęcie na negatywie założonym do analoga.
No chyba jest to oczywiste.
Ależ oczywista oczywistość. Nie wmawiaj mi, że białe jest białe, a czarne jest czarne. Co Ty myślisz, że ja gupi jestem? Jednak sprawa podglądu wyszła później; na początku chodziło o fotografowanie obrazu na matówce ;-) 8-)
J.A. pisze: W czasach gdy cyfrówki robił VGA, fotografowana ekran komputera po cyfrowej obróbce skanowanego slajdu/negatywu.
Pokaż :-)
Lux mea lex
Awatar użytkownika
Mariusz [mr.]
-#

Post autor: Mariusz [mr.] »

Myślałem, że w wątku mowa o tym wynalazku z Kickstartera:
http://connect.dpreview.com/post/687028 ... phone-back

Ale właściwie na jedno i to samo wychodzi…

Niedawno chyba tam pokazywali możliwość robienia stykówek smartfonem… :-/
« Jeżeli martwi Cię, że Twojego wciąż wybornie ostrego UWA (np. ±72mm kryjące 4×5” plus zapas na pokłony) może nie czekać już nic naprawdę wspaniałego (albo i całego LF pod niego, byle podróżnego) — możemy pogadać… »
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Mariusz [mr.] pisze:Niedawno chyba tam pokazywali możliwość robienia stykówek smartfonem… :-/
Ech, niedługo będą będą się tymi smartfonami onanizować :mrgreen:
Lux mea lex
Awatar użytkownika
Mariusz [mr.]
-#

Post autor: Mariusz [mr.] »

technik219 pisze:
Mariusz [mr.] pisze:Niedawno chyba tam pokazywali możliwość robienia stykówek smartfonem… :-/
Ech, niedługo będą będą się tymi smartfonami onanizować :mrgreen:
Wibracja już jest… Myślisz, że po co? Do robienia lepszej „photography”? No raczej, że nie.

Ale wróćmy do fotografii, tu kolejna jednorazowa zabawka dla snobów (+25 do lansu):
http://connect.dpreview.com/post/755535 ... lable?news

EDIT:
Ech, niepotrzebnie dałem się wciągnąć w temat…

A przecież uciekłem od tego w poszukiwaniu spokoju… ;-)
« Jeżeli martwi Cię, że Twojego wciąż wybornie ostrego UWA (np. ±72mm kryjące 4×5” plus zapas na pokłony) może nie czekać już nic naprawdę wspaniałego (albo i całego LF pod niego, byle podróżnego) — możemy pogadać… »
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

Mariusz [mr.] pisze:Ale wróćmy do fotografii, tu kolejna jednorazowa zabawka dla snobów (+25 do lansu):
http://connect.dpreview.c...-available?news
ktoś miał łeb na karku. wiecie jak teraz wzrośnie sprzedaż impossible?
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
ODPOWIEDZ