Gevaert G.262

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

jerezano
-#
Kontakt:

Post autor: jerezano »

Ja po prostu nie lubię takich małych "gówienek" (bez urazy :-) )
Wolę coś, co zdołam swoimi paluchami obsłużyć.
Ale Piotrze, to w sumie nie jest istotne, bo jak już kupię odczynniki, to kupię też wagę. Taką, czy inną. I będzie po sprawie.
Tylko kiedy ja zużyję 25 kilogramów siarczynu sodu? Może się nada do nawożenia ogrodu ;-)
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

właśnie czytałem makabryczny artykuł o nawożeniu ogrodu...

oczywiście, z tymi 25kg to był żart. ale na początek minimum to przynajmniej kilogram. nawet się nie obejrzysz, jak się rozejdzie.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

jerezano pisze:
J.A. pisze:
rbit9n pisze:przydaje się jeszcze plastikowa foremka, np. po sałatkach warzywnych.
To jest kluczowe w kontekście tego:
jerezano pisze:Są wielkości połowy dłoni więc wiele się na nich nie da zważyć.
Więc?
...więc wiele się na nich nie da zważyć.
Kluczowe jest to stwierdzenie:
Oczywiście masz prawo do swojego czysto teoretycznego przeczucia. Nie musisz ufać tym którzy mają czysto praktyczne doświadczenia.
jerezano pisze:
jerezano pisze:Rozejrzę się za czymś większym, chyba.
Bo chyba nie muszę używać takiego maleństwa jeśli mogę robić coś w sposób wygodniejszy na większej wadze.
Pod warunkiem, że ta wieksza waga będzie wazyć z dokładnością do 0,01 g.
jerezano pisze: Nie rozumiem więc Twojego wtrętu, jako że umiem czytać, a nawet robię to ze zrozumieniem czytanego tekstu.
Nie wątpię.

Ja używam filatelistycznej wagi z pojemniczkiem po sałatce. Spokoje daje radę. Waga ma wymiary może 6x12 cm.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
jerezano
-#
Kontakt:

W weekend naważyłem sobie stosownych odczynników i uwarzyłem zupkę do wywołania... Nie miałem co prawda barytu, ale ciekawość i niecierpliwość wzięła górę, tym bardziej, że Piotr pisał o lekkim ciepłym zabarwieniu nawet RC.
Po pierwsze:
- wywoływanie w rozcieńczeniu 1:1 trwało niezbyt długą chwilę. Piotrze, podpisałeś pod swoim zdjęciem 3 min. - u mnie to było naprawdę kilka sekund. Rozcieńczyłem jeszcze... i nic zauważalnego się nie stało.
- RC Ilforda IV MG miałem pierwszy raz i nie wiem w sumie jakiej on jest barwy normalnie, ale po G.262 wydaje się jakby stalowo-szary, szczególnie w cieniach. Nic ciepłego nie zauważyłem. Powtórzę to jak kupię baryt.
A jednak się pomyliłem. Teraz porównałem z innymi odbitkami (z tetenala) i jest jakiś subtelny odcień ciepła. Podoba mi się. Nie jest tak jak u Piotra, ale jest bardzo intrygująco :)
Nie umiem niestety tego zeskanować tak, żeby było widać ten niuansik. Coś tam widać, ale to nie to, co w oryginale. Wyszło mi mniej niuansowo :-)

Obrazek
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

jerezano pisze:- wywoływanie w rozcieńczeniu 1:1 trwało niezbyt długą chwilę. Piotrze, podpisałeś pod swoim zdjęciem 3 min. - u mnie to było naprawdę kilka sekund. Rozcieńczyłem jeszcze... i nic zauważalnego się nie stało.
może za mocno świecone? albo co? no nie wiem, fomę stałogradacyjną na plastiku, też wołałem około dwóch minut.
jerezano pisze:- RC Ilforda IV MG miałem pierwszy raz i nie wiem w sumie jakiej on jest barwy normalnie, ale po G.262 wydaje się jakby stalowo-szary, szczególnie w cieniach. Nic ciepłego nie zauważyłem. Powtórzę to jak kupię baryt.
A jednak się pomyliłem. Teraz porównałem z innymi odbitkami (z tetenala) i jest jakiś subtelny odcień ciepła. Podoba mi się. Nie jest tak jak u Piotra, ale jest bardzo intrygująco :)
no, u mnie był fomatone, także tego. ale ogólnie jest tak, że nowoczesne emulsje są mniej podatne na takie wywojki. jakiś tam cień cienia jest, ale...
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."

Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Kilka sekund, to stanowczo za krótko. Wywołuje się w zależności od wywoływacza i papieru od 1 do 3 min. Papiery wywołuje się do końca, czyli nawet jak poleży z 5 min w wywoływaczu, to nie powinien ciemnieć jakoś bardzo mocno w stosunku do "przepisowego" czasu.
rbit9n pisze:może za mocno świecone?
Albo za ciepły wywoływacz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

J.A. pisze:
Albo za ciepły wywoływacz.
może, ale to jaki by musiał być ciepły? ja w kuwecie mam około 24-25*C i zawsze trzymam minimum minutę.

jerezano
-#
Kontakt:

Był trzymany do końca. Może przesadziłem. Po kilku sekundach pojawiał się obraz i po kilkunastu było po wszystkim. Świecone metodą rozdzielonych kontrastów :-)
Spróbuję znów jak dojedzie baryt..
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

wosk pisze:Rzeczywiście rewelka :!: Jak ja lubię takie tony, trochę jak z zamierzchłych czasów. Dzięki za przepis - trzeba będzie wypróbować. A jak z trwałością stocka i roztworów?
[...]
rozcieńczyłem niedawno 500ml koncentratu w stosunku 1:3. r-r roboczy działa i to jak diabli. ogólnie ten wywoływacz jest dość energiczny. dla fomabroma V3 w formacie 30x40 (wysokość głowicy ca. 60cm) czasy naświetlania przy przysłonie f/5,6 wychodzą ca. 2,5 - 3s. konkludując, koncentrat trzymany w oranżowej butelce dodatkowo zagazowany bez problemy trzyma 6 miesięcy.

junkers_ju-87
-#

Post autor: junkers_ju-87 »

A możesz polecić sprzedawcę chemii ?
Na allegro jest kilku sprzedawców ale nie zawsze można wszystko kupić w jednym sklepie
ju_87
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

ja kupowałem tutaj: http://www.chemik.aip.pl/ tanio może nie jest, ale jest wszystko od ręki.

junkers_ju-87
-#

Post autor: junkers_ju-87 »

rbit9n pisze:ja kupowałem tutaj: http://www.chemik.aip.pl/ tanio może nie jest, ale jest wszystko od ręki.
Dziękuję za info .
ju_87
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

z ostatniej chwili. G.262 bardzo miło woła plastik tetenala, o czym może poświadczyć kol. @Mack i kol. @gundrum.

LD
-#

Post autor: LD »

rbit9n pisze:z ostatniej chwili. G.262 bardzo miło woła plastik tetenala, o czym może poświadczyć kol. @Mack i kol. @gundrum.
W jakim rozcieńczeniu i jaki czas wywoływania?
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

LD pisze: W jakim rozcieńczeniu i jaki czas wywoływania?
wołałem w rozcieńczeniu 1:1.

ODPOWIEDZ