Sporządzanie kąpieli Tetenal E6 3-Batch
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
-
- -#
Sporządzanie kąpieli Tetenal E6 3-Batch
Witam,
Chciałbym się zapytać szanownych Forumowiczów odnośnie w/w zestawu, czy sporządzając właściwy koncentrat należy robić to w jakiejś określonej temperaturze? Pytam, gdyż w instrukcji przy sporządzaniu kąpieli stabilizującej jest podana tem. 20-25C. A jak przy wywoływaczach i wybielaczu utrwalającym? Może być dowolna temp. czy jakaś ścisła? Wcześniej używałem kupionych okazyjnie gotowych kąpieli i nie musiałem nić sporządzać.
Chciałbym się zapytać szanownych Forumowiczów odnośnie w/w zestawu, czy sporządzając właściwy koncentrat należy robić to w jakiejś określonej temperaturze? Pytam, gdyż w instrukcji przy sporządzaniu kąpieli stabilizującej jest podana tem. 20-25C. A jak przy wywoływaczach i wybielaczu utrwalającym? Może być dowolna temp. czy jakaś ścisła? Wcześniej używałem kupionych okazyjnie gotowych kąpieli i nie musiałem nić sporządzać.
Nie, nie trzeba.
Zakładam, że pisząc "sporządzać koncentrat" miałeś na myśli rozcieńczanie i mieszanie koncentratów w celu utworzenia kąpieli.
Zakładam, że pisząc "sporządzać koncentrat" miałeś na myśli rozcieńczanie i mieszanie koncentratów w celu utworzenia kąpieli.
Wywołaj sobie film: https://sites.google.com/site/negfix8pl/film
-
- -#
To nie jest temperatura sporządzania, tylko operacyjna. W tej temperaturze następuje stabiliyacja.Mazurkiewicz pisze:Pytam, gdyż w instrukcji przy sporządzaniu kąpieli stabilizującej jest podana tem. 20-25C
To dla jasności, żebyś przypadkiem nie podgrzewał do 38 stopni.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
E6 na 5l.
Czy ktoś może podpowiedzieć czy da się z zestawu na 5litrów zrobić stopniowo roztwory (nie chcę od razu robić rozcieńczania na 5l tylko np na 1l). Czy wystarczy odpowiednio zmniejszyć objętości dzieląc przez 5 i gotowe?
Tak. Możesz spokojnie dzielić. Jest to nawet napisane w instrukcji.
Tylko pamiętaj o gazowaniu pozostałych części koncentratów. A BX zrób w całości i rozlej roztwór roboczy do litrowych butelek.
Dlatego, że BX2 ten przeźroczysty, lubi po otwarciu i nawet zagazowaniu się zepsuć. Wytrąca się na dnie coś, co prawdopodobnie jest siarką. W roztworze roboczym nigdy się mi to nie przytrafiło.
Tylko pamiętaj o gazowaniu pozostałych części koncentratów. A BX zrób w całości i rozlej roztwór roboczy do litrowych butelek.
Dlatego, że BX2 ten przeźroczysty, lubi po otwarciu i nawet zagazowaniu się zepsuć. Wytrąca się na dnie coś, co prawdopodobnie jest siarką. W roztworze roboczym nigdy się mi to nie przytrafiło.
czy bx c41 = bx e6?
A BX nie jest identyczny jak ten z zestawu C41? Bo takowy mam rozrobiony a że uzbierało sie slajdów do wywołania to będę próbował ręcznego wołania E6. C41 przeszedłem wg tutka z forum i powiem szczerze nie taki diabeł straszny.
Jest, ale jeżeli ktoś nie używa ich jednorazowo, tylko po użyciu zlewa do butelki do ponownego użycia to już mieszać nie wolno. Bo BX z C-41 jest zanieczyszczony CD. Chyba, że stosujesz przerywacz w C-41. Co jest zalecane w przypadku wielokrotnego użycia.tofik pisze:A BX nie jest identyczny jak ten z zestawu C41?
E6 takoż, tylko dłuższy proces, a temperaturę dokładnie trzeba trzymać przy FD.tofik pisze:C41 przeszedłem wg tutka z forum i powiem szczerze nie taki diabeł straszny.
u mnie w książeczce nakazywali trzymać dokładnie temperaturę aż do CD, włącznie z płukaniem między FD, a CD.J.A. pisze:
E6 takoż, tylko dłuższy proces, a temperaturę dokładnie trzeba trzymać przy FD.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Stosuję wygrzewanie wstępne i przerywanie. Jednak żeby się nie pogubić to rozrobię osobno dla e6.J.A. pisze:Jest, ale jeżeli ktoś nie używa ich jednorazowo, tylko po użyciu zlewa do butelki do ponownego użycia to już mieszać nie wolno. Bo BX z C-41 jest zanieczyszczony CD. Chyba, że stosujesz przerywacz w C-41. Co jest zalecane w przypadku wielokrotnego użycia.tofik pisze:A BX nie jest identyczny jak ten z zestawu C41?E6 takoż, tylko dłuższy proces, a temperaturę dokładnie trzeba trzymać przy FD.tofik pisze:C41 przeszedłem wg tutka z forum i powiem szczerze nie taki diabeł straszny.
dokładnie to jest:J.A. pisze:CD ma większą tolerancję. Sprawdź. Tylko FD i płukanie po nim, ma tolerancję +/-0,2 stopnia.
wygrzewanie - 100°F ± 0,5°F
FD - 100°F ± 0,5°F
płukanie - 100°F ± 1,0°F
CD - 100°F ± 1,0°F
płukanie - 97°F ± 5,0°F
BLIX - 97°F ± 5,0°F
płukanie - 97°F ± 5,0°F
STAB - 68 - 77°F
ale masz rację, jest większa tolerancja.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."