Sporządzanie kąpieli Tetenal E6 3-Batch

Ciemnia fotograficzna - Podzielcie się receptami wywoływaczy i efektami ich użycia z różnymi negatywami - mile widziane skany ;)

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Mazurkiewicz
-#

Sporządzanie kąpieli Tetenal E6 3-Batch

Post autor: Mazurkiewicz »

Witam,
Chciałbym się zapytać szanownych Forumowiczów odnośnie w/w zestawu, czy sporządzając właściwy koncentrat należy robić to w jakiejś określonej temperaturze? Pytam, gdyż w instrukcji przy sporządzaniu kąpieli stabilizującej jest podana tem. 20-25C. A jak przy wywoływaczach i wybielaczu utrwalającym? Może być dowolna temp. czy jakaś ścisła? Wcześniej używałem kupionych okazyjnie gotowych kąpieli i nie musiałem nić sporządzać.
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

Nie, nie trzeba.
Zakładam, że pisząc "sporządzać koncentrat" miałeś na myśli rozcieńczanie i mieszanie koncentratów w celu utworzenia kąpieli.
Mazurkiewicz
-#

Post autor: Mazurkiewicz »

Tak dokładnie, mieszanie poszczególnych cześci (np wywolywacz barwny CD 680ml wody +200czesc 1 + 120 czesc 2)
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Mazurkiewicz pisze:Pytam, gdyż w instrukcji przy sporządzaniu kąpieli stabilizującej jest podana tem. 20-25C
To nie jest temperatura sporządzania, tylko operacyjna. W tej temperaturze następuje stabiliyacja.
To dla jasności, żebyś przypadkiem nie podgrzewał do 38 stopni.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
tofik
-#

E6 na 5l.

Post autor: tofik »

Czy ktoś może podpowiedzieć czy da się z zestawu na 5litrów zrobić stopniowo roztwory (nie chcę od razu robić rozcieńczania na 5l tylko np na 1l). Czy wystarczy odpowiednio zmniejszyć objętości dzieląc przez 5 i gotowe?
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Tak. Możesz spokojnie dzielić. Jest to nawet napisane w instrukcji.
Tylko pamiętaj o gazowaniu pozostałych części koncentratów. A BX zrób w całości i rozlej roztwór roboczy do litrowych butelek.
Dlatego, że BX2 ten przeźroczysty, lubi po otwarciu i nawet zagazowaniu się zepsuć. Wytrąca się na dnie coś, co prawdopodobnie jest siarką. W roztworze roboczym nigdy się mi to nie przytrafiło.
tofik
-#

czy bx c41 = bx e6?

A BX nie jest identyczny jak ten z zestawu C41? Bo takowy mam rozrobiony a że uzbierało sie slajdów do wywołania to będę próbował ręcznego wołania E6. C41 przeszedłem wg tutka z forum i powiem szczerze nie taki diabeł straszny.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

tofik pisze:A BX nie jest identyczny jak ten z zestawu C41?
Jest, ale jeżeli ktoś nie używa ich jednorazowo, tylko po użyciu zlewa do butelki do ponownego użycia to już mieszać nie wolno. Bo BX z C-41 jest zanieczyszczony CD. Chyba, że stosujesz przerywacz w C-41. Co jest zalecane w przypadku wielokrotnego użycia.
tofik pisze:C41 przeszedłem wg tutka z forum i powiem szczerze nie taki diabeł straszny.
E6 takoż, tylko dłuższy proces, a temperaturę dokładnie trzeba trzymać przy FD.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

J.A. pisze:
u mnie w książeczce nakazywali trzymać dokładnie temperaturę aż do CD, włącznie z płukaniem między FD, a CD.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
J.A.
-#

CD ma większą tolerancję. Sprawdź. Tylko FD i płukanie po nim, ma tolerancję +/-0,2 stopnia.
tofik
-#

J.A. pisze:
tofik pisze:A BX nie jest identyczny jak ten z zestawu C41?
Jest, ale jeżeli ktoś nie używa ich jednorazowo, tylko po użyciu zlewa do butelki do ponownego użycia to już mieszać nie wolno. Bo BX z C-41 jest zanieczyszczony CD. Chyba, że stosujesz przerywacz w C-41. Co jest zalecane w przypadku wielokrotnego użycia.
tofik pisze:C41 przeszedłem wg tutka z forum i powiem szczerze nie taki diabeł straszny.
Stosuję wygrzewanie wstępne i przerywanie. Jednak żeby się nie pogubić to rozrobię osobno dla e6.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

J.A. pisze:CD ma większą tolerancję. Sprawdź. Tylko FD i płukanie po nim, ma tolerancję +/-0,2 stopnia.
dokładnie to jest:
wygrzewanie - 100°F ± 0,5°F
FD - 100°F ± 0,5°F
płukanie - 100°F ± 1,0°F
CD - 100°F ± 1,0°F
płukanie - 97°F ± 5,0°F
BLIX - 97°F ± 5,0°F
płukanie - 97°F ± 5,0°F
STAB - 68 - 77°F

ale masz rację, jest większa tolerancja.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
ODPOWIEDZ