Foton W23
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Foton W23
Cześć.
Słyszałem wiele dobrego o tym wywoływaczu (bogactwo półtonów itd). Czy dysponuje ktoś może jego recepturą?
Wertowałem całą moją literaturę, niestety nic nie znalazłem.
Słyszałem wiele dobrego o tym wywoływaczu (bogactwo półtonów itd). Czy dysponuje ktoś może jego recepturą?
Wertowałem całą moją literaturę, niestety nic nie znalazłem.
A niech mnie TSS pokąsa!
Nie ma szans. To wywoływacz kryzysowy, z połowy lat 70-tych uw. Na takie ekstrawagancje to nikt wtedy głowy nie miał.rayman pisze:Półtony, nietrwałość...czyżby glicyna? ;)
Przez tę wydajność i trwałość go nie lubiłem. Jak wywoływacza kupiło się paczkę na miesiąc to był sukces. A ta cholera się zaraz zużyła. A fenal to ho ho. stał i wywoływał i skończyć nie miał zamiaru.

M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Byłbym bardzo wdzięczny za recepturę (znajomy fotograf również jej poszukuje). Zapewne mam w domu wszystkie składniki (chyba, że jest tam benzotriazol, którego nie mam...jeszcze.), zatem kupować gotowca nie ma sensu.
Jeżeli jest to mniej kontrastowy Fenal, to faktycznie brzmi to obiecująco :)
Jeżeli jest to mniej kontrastowy Fenal, to faktycznie brzmi to obiecująco :)
A niech mnie TSS pokąsa!
W-23 czerwony napis na białej etykiecie. Wywoływacz nie posiadał nazwy.weesee pisze:musiałeś go pomylić z jakimś innym
A to znowu się dowiedziałem czegoś nowego.weesee pisze:to mniej kontrastowa odmiana W14 fenal
A to prawie pewne. Mój kolega cierpi na chorobe metolową, a tego mógł używac bez problemu.weesee pisze:to duet fenidon-hydrochinon.
- technik219
- -#
W14 się Fenal nazywał, a W17 Hydrofen, a U19 Unifen. Czyli ten trynd nei był taki powszechny.weesee pisze:nazywał się w23, taki nazewniczy trynd w peerelu był
Kto by to czytał, albo nawet jak przeczytał to czy zapamiętał?weesee pisze:na odwrocie owej etykiety był taki opis

- technik219
- -#
Mam katalog Fotonu z 1978 r. z recepturami. Tylko receptury W-23 w nim nie ma, chociaż jest podany w katalogu produktów. Nie dodając benzotriazolu otrzymasz wywoływacz o niższej kontrastowości i nie dający zimnego odcienia srebra obrazowego. Czyli może to być odpowiednik W-23.rayman pisze:To się tylko tym różni?
To nie trynd, ale nazwy katalogowe receptur. Foton nie zatrudniał na etacie poety do wymyślania nazwweesee pisze:nazywał się w23, taki nazewniczy trynd w peerelu był

Bardzo dobry był W-47 w płynie. Rozcieńczało się go do negatywów 1:5,5. Dawał bardzo drobne ziarno. Nieporozumieniem był W-30 Unimal w ampułkach, bo rozmywał ziarno i kontury i nie wyzyskiwał czułości filmów. Dygresja taka.
Lux mea lex
A byś się nie chwalił że masz, tylko się nim pochwalił. Duże to do skopiowania?technik219 pisze:Mam katalog Fotonu z 1978 r. z recepturami.
nawet nie wspominaj. Myślałem, że to wymazałem z pamięci.technik219 pisze:W-30 Unimal w ampułkach,
Unifena bym se zrobił. Sentyment mam do niego, bo w ojcowej ciemni stał tylko on. Jak film to U-19, jak do papieru też U-19. Takie to było proste. Następcą był chyba W-41, ale nie jestem pewny.
Ale dlaczego?J.A. pisze:nawet nie wspominaj. Myślałem, że to wymazałem z pamięci.

(znalazłem kiedyś obszerniejszy skan ulotki na jakimś forum, ale ten fragment jest najciekawszy)

Co do W23, znalazłem jeszcze oznaczenie techniczne: OPG-05.
(OPG-03 to na pewno Fenal, wala mi się na półce kilka oryginalnych paczek :)
A niech mnie TSS pokąsa!
Bo ja uwierzyłem tej ulotce i połączyłem go z NB04 - muszę znaleźć w archiwach ten negatyw, to może być ciekawe - nie wiem co w tym duecie było gorsze, a może to był układ superaddytywny, nie wiem.rayman pisze:Ale dlaczego?![]()
- technik219
- -#