Proponuję jednak 1:3wosk pisze:wiec dla 3:1 wziąłbym te 17 min ze 120-ki.

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Ja wiem, czy się nie lubią, Across z Rodinalem? Ja lubię 1+100 60min 20C w standzie... ale to 120tka... Across RodinalmNk pisze:J.A. pisze:Z tego co wiem, to one się ze sobą nie lubią. Nie znam szczegółów, ale tak mi się po necie o oczy coś obiło.mNk pisze:Czy z faktu, że niewiele jest informacji nt. wołania Fuji Acros 100 w Rodinalu wynika, że lepiej wywołać go w innym wywoływaczu?
Nowicjusz może nie, wody na pewno mniej bym nie dał :D, ale ogólnie trzeba nadrobić braki w wiedzy. :)Wooojtas pisze:Ale co, przez pierwszą minutę mieszanie, a potem? Co 5 min.?mNk pisze:Ja wiem, czy się nie lubią, Across z Rodinalem? Ja lubię 1+100 60min 20C w standzie... ale to 120tka... Across RodinalJ.A. pisze:Z tego co wiem, to one się ze sobą nie lubią. Nie znam szczegółów, ale tak mi się po necie o oczy coś obiło.
A jak Fomę 200 w takim wołaniu akutacyjnym można zrobić?
[ Dodano: Nie 23 Gru, 2012 ]wosk pisze:No tak - to z pośpiechu przedświątecznego. Powinieniem dodać 3:1 (woda:wywojka). Ale pytający nie jest nowicjuszem, więc na pewno nie myślałby nawet o odwrotnych propocjachJ.A. pisze:Proponuję jednak 1:3
Przez pierwszą minutę mieszanie, a potem w połowie ok. 30min przez 10 sek. kilka obrotów. Aha i dobrze wykonać wstępne moczenie, może być kranówa, tak 1-2min. Nie wiem czy to od tego zależało, ale jak pierwszym razem nie wykonałem miałem okropne smugi na kilku klatkach. W kolejnych, gdzie stosowałem wstępne moczenie nic takiego nie wystąpiło. Fomy nie próbowałem tak robić.Ja wiem, czy się nie lubią, Across z Rodinalem? Ja lubię 1+100 60min 20C w standzie... ale to 120tka... Across Rodinal
Ale co, przez pierwszą minutę mieszanie, a potem? Co 5 min.?
A jak Fomę 200 w takim wołaniu akutacyjnym można zrobić?
Czyli należy rozumieć, że jeśli ktoś pisze o R09 "dokładny odpowiednik Rodinala", to mówiąc delikatnie, koloryzuje? Jest to opis z aukcji jednego ze sprzedawców dotyczący tej popularnej wersji w butelce 120 ml (kto tak właściwie jest jej producentem, bo na butelce, którą mam trudno znaleźć konkretne info?). Z drugiej strony, czytałem gdzieś, być może na tym forum, że jednak kilka wariantów określonych producentów tego wywoływacza odpowiada oryginalnej recepturze, jak np. Adox APH 09!?J.A. pisze:Wszystkie się trochę różnią między sobą. Receptura oryginalnego Rodinalu nigdy nie została opublikowana. (...)mNk pisze:A przy okazji, czy te kilka różnych Rodinalów, co jest na rynku, czymś się różni (oprócz producenta)? Rozumiem, że te z dodatkiem "spezial" i "studio" to nie to samo, co klasyczny Rodinal? Z opisu wynika, że R09 Fomy też się różni nieco.
Pewnie. Krokus to nie jest aż tak zły koreks jak by chcieli niektórzy. Sam używammNk pisze: i pozostać póki co przy Krokusie, z którego właśnie cieknie dosyć?
Zdarza się to jedynie na skraju perforacji. Zdaje się, że tam gdzie film mocno przylega do rowków (gdybam...)mNk pisze: na perforacji filmów robi się takie coś wyglądające jak zaciek czy jak to nazwać (niestety nie mam skanu).
Można poszukać "dobrego" egzemplarza. Choć trudno w to uwierzyć, mam Krokusa, który nie cieknie. Aby uniknąć problemów z nawijaniem filmów kupiłem więcej szpul i gdy się coś zacina, nie siłuję się, tylko biorę następną szpulę.mNk pisze:A ogólnie, koreks hula całkiem sprawnie i filmy bez problemów można w nim robić. Jednak, choć to Coś nie ma wpływu na obraz, wolałbym dążyć do jak najlepiej wywołanych filmów.
Należy tak założyć.mNk pisze:Czyli należy rozumieć, że jeśli ktoś pisze o R09 "dokładny odpowiednik Rodinala", to mówiąc delikatnie, koloryzuje?
Cały problem polega na tym, że oryginalna receptura Rodinala została zmieniona tuż po wojnie przez AGFĘ. W byłej NRD w ORWO przez wiele lat używano tej przedwojennej receptury, ale podobno formuła też została zmodyfikowana.mNk pisze:Z drugiej strony, czytałem gdzieś, być może na tym forum, że jednak kilka wariantów określonych producentów tego wywoływacza odpowiada oryginalnej recepturze, jak np. Adox APH 09!?
Oczywiście, są gorsze. Co wcale nie znaczy, je jest taki dobry jak niektórzy opowiadająskytruck pisze:Pewnie. Krokus to nie jest aż tak zły koreks jak by chcieli niektórzy. Sam używam
Konia z rzędem temu, kto poda oryginalną, najoryginalniejszą recepturę Rodinalu i powie na czym polegały kolejne zmiany w jego składzie. Drugiego konia dodam temu, kto wskaże który z obecnych producentów tego specyfiku sprzedaje najlepszą jego wersję i najbardziej zbliżoną do oryginału z zastrzeżeniem j.w. Spotkałem się z twierdzeniem, że wszystkie jasne Rodinale, One Shoty i Adonale tudzież Fomadon R09 NEW warzone są w jednym kotle przez jednego producenta, a tylko rozlewane do beczułek, z których każdy nalewa do butelek ze swoją nazwą. Możliwe też, że ciemnego R09 bełtają w Calbe, któż to wie... Jasne: czeski i niby oryginalny Rodinal Agfy, który zniknął z rynku, a pojawił się One Shot (też niby Agfy) są identyczne. Mam One Shot (?), a może Rodinala (jasnego) od pewnego sprzedawcy z A...o, który podczas rozcieńczania zachowuje się troszeczkę inaczej niż tamte, ale mimo tego działa toczka w toczkę jak tamte. Stary R09 ORWO był niezwykle trwały - kilkunastoletnie napoczęte wywoływacze działały bez zarzutu. Te sygnowane przez Calbe i czeski R09 (mówię o ciemnych) były już mniej trwałe i szybciej strącał się w nich "kamień". Obecne jasne, nie wiem bo za krótko są w użyciu, jak długo zachowają właściwości. Nie zastanawiam się nad tym. Nie zgłębiam tematu, bo od mętliku informacji można kota dostać. I Sz. Kolegom zalecam takie samo podejście do tematu. Nie zastanawiać się nad kwadraturą koła tylko fotografować i wołać "jasne" Rodinale traktując jednakowo, a "ciemne" też jeednakowo, chociaż możliwe, że ciut inaczej niż "jasne". Chociaż widziałem gdzieś test, który wykazywał, że nawet tym nie należy się przejmować i traktować wszystkie jednakowo: czy "jasne" czy "ciemne". Może to i słuszna rada, bo zdrowie psychiczne najważniejszemNk pisze:Czyli należy rozumieć, że jeśli ktoś pisze o R09 "dokładny odpowiednik Rodinala"(...)