wolanie w starym Xtolu

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

bx20
-#

wolanie w starym Xtolu

Post autor: bx20 »

Pytanie o stary Xtol. Butla 2,5l jest wypełniona po brzeg (totalnie 0 powietrza) i nigdy nie była otwierana. Problem w tym, ze minęło coś około roku od momentu rozrobienia. Zamierzam potraktować nim deltę 400 naświetlaną strefowo N-2 wiec tak myślę, ze ewentualne zmiany chemiczne wywoływacza mogą mi rozkwasić cały film. Z drugiej strony bardzo bym nie chciał sporządzać kolejnych 5 litrów bo to i czas i miejsce no i jeszcze starego szkoda wylewać. Producent pisze o 6 miesiącach w zamkniętej butli. A 12-14?
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Jak nie jest żółty, to na 90% może być dobry. Mój stał prawie 2 lata tylko w mniejszych butelkach (pod zakrętkę) i działał jak trzeba. Najlepiej zrób próbę na mniej cennym filmie. Powinien działać jak nowy.
Lux mea lex
farok
-#

Post autor: farok »

ja kiedyś miałem leciutko żółty, ledwie widoczny.... i.... takie rozczarowanie po wyjęciu rolki
bx20
-#

Post autor: bx20 »

farok pisze:ja kiedyś miałem leciutko żółty, ledwie widoczny.... i.... takie rozczarowanie po wyjęciu rolki
kurczę, a ja zachęcony już miałem wołać. Jak bardzo był stary ten xtol, pamiętasz?
ODPOWIEDZ