http://allegro.pl/orwo-color-pc7-35mm-c ... 15098.html
ORWO Color PC7 35mm Color-Positivfilm
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
ORWO Color PC7 35mm Color-Positivfilm
Czy ktoś z szanownych kolegów nie nabył dzisiaj tego filmu na allegro? Może nie chciałby się podzielić? 300 metrów to bardzo dużo
Brak maski też raczej nie ułatwi powiększania.tym można sterować za pomocą czasu wołaniapq17 pisze:ponieważ jego gradacja jest za stoma
Ostatnio zmieniony 09 cze 2012, 00:52 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Napisz do sprzedawcy, może przekaże Twojego maila do zwycięzcy. Nic nie kosztuje, a może przynieść pozytywny skutek.msierak pisze:Czy ktoś z szanownych kolegów nie nabył dzisiaj tego filmu na allegro? Może nie chciałby się podzielić? 300 metrów to bardzo dużo
No racja.krosy też maski nie maja i da się.
Ostatnio zmieniony 07 maja 2012, 14:05 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
Z takimi cudami się nie pieprzę w ciemni, pod skaner i tyle.J.A. pisze:Brak maski też raczej nie ułatwi powiększania.tym można sterować za pomocą czasu wołaniapq17 pisze:ponieważ jego gradacja jest za stoma
Jeżeli już kolor, to tylko taki, który będzie prawie że tematem zdjęcia. Zaburzenia kolorów to jest to co lubię, w przeciwieństwie do realistycznego oddania barw, które tylko najczęściej wprowadzają chaos. I do takiego podejścia takie materiały są najlepsze.
Ostatnio zmieniony 07 maja 2012, 14:06 przez msierak, łącznie zmieniany 1 raz.
Inne stany to planuję jako pomoc przy projekcie pod roboczą nazwą idę na dworzec, pytam ciekawych przypadkowych ludzi "opowiesz mi swoje życie?" i jeśli się zgodzą jadę z nimi całą drogę robiąc im zdjęciaJoan pisze:a razem z marychą to zupełny odlotI do takiego podejścia takie materiały są najlepsze.
Tym bym się nie sugerował. Mam puszkę 16mm NP7 i jego czułość (fabryczna) wynosi 400, tudzież puchę UP52 i podobno to 320tka. Mam jednak wrażenie, że czułość i tak będzie po tylu latach bardzo niska. Trzeba zrobić próbki.pq17 pisze:Jego czułość wynosi prawdopodobnie 7 DIN
Tak z ciekawości. Crossowałem ostatnio Orwochroma na negatyw i chcę odbijać go pod powiększalnikiem. Przeszedłby myk pt: "bierzemy sobie kawałek wywołanego, pustego NC21 i kładziemy go w kasetce na owego crossa w celu dorobienia mu maski"?krosy też maski nie maja i da się.
A niech mnie TSS pokąsa!
Tylko, że to są normalne materiały zdjęciowe. NP7, to kinematograficzna wersja negatywu NP27. A PC7, to materiał pozytywowy, nie oznacza to że jest to slajd do robienia zdjęć, tylko tak jak papier jest negatywem do wykonywania kopi pozytywowych z negatywu. Dla tego nazywa się Positivfilm.rayman pisze:Tym bym się nie sugerował. Mam puszkę 16mm NP7 i jego czułość (fabryczna) wynosi 400, tudzież puchę UP52 i podobno to 320tka. Mam jednak wrażenie, że czułość i tak będzie po tylu latach bardzo niska. Trzeba zrobić próbki.pq17 pisze:Jego czułość wynosi prawdopodobnie 7 DIN
Polski "Mikrofilm pozytywowy" też miał czułość rzędu 3 DIN.
-
michalkruk
- -#

- Kontakt: