Neopan 400 - co do cholery jest nie tak z tym materiałem?

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

wojtekk
-#

Post autor: wojtekk »

zaphod pisze:To rób zapasy, bo Kodak już cienko przędzie:/
http://www.bjp-online.com/british-journ ... film-alive

Nie dramatyzujmy :)
voided
-#

Post autor: voided »

wojtekk pisze:
zaphod pisze:To rób zapasy, bo Kodak już cienko przędzie:/
http://www.bjp-online.com/british-journ ... film-alive

Nie dramatyzujmy :)
tylko, ze od ze czasu tego newsa kodak wycofal sie z produkcji slajdow. ta firma odchodzi do historii; jeszcze jedna, dwie premie dla zarzadu i zamkna interes.
wojtekk
-#

p1ot3 pisze:tylko, ze od ze czasu tego newsa kodak wycofal sie z produkcji slajdow. ta firma odchodzi do historii; jeszcze jedna, dwie premie dla zarzadu i zamkna interes.
No to zaczniemy robić na, bo ja wiem, Fomie. A jak się skończy Foma to na papierze toaletowym. Złemu tancerzowi prącie w tańcu mrowi. Damy radę! :)
msierak
-#

Post autor: msierak »

wracając do tematu:
na 100% wina leży po stronie neopana, a nie body. właśnie wywołałem delte 3200 i rolleia pana 25 - git. włożyłem jeszcze raz naświetlonego neopana, na którym mam niewywołanych 50 zdjęć i przepstrykałem całą kliszę przy przymkniętej przysłonie, dekielku i czasie skręconym do 1/1000. Bacznie obserwując zachowanie aparatu zauważyłem:
-do ok 20 klatki jest git, korba zwijania robi 1,5-2obroty
-potem zrobi 2 zdjęcia (korba się obraca) i 4-5 klatek nie kręcąc się w ogóle
-gdy napnę korbę do oporu, przewija do następnej klatki
-co jakiś czas perforacja sobie "pstryka" gdy nie kręci się korba zwijania
-mogę tak strzelać foteczki do usranej śmierci, nie trafia aparat na żaden opór
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

msierak pisze:wracając do tematu:
na 100% wina leży po stronie neopana, a nie body. właśnie wywołałem delte 3200 i rolleia pana 25 - git. włożyłem jeszcze raz naświetlonego neopana, na którym mam niewywołanych 50 zdjęć i przepstrykałem całą kliszę przy przymkniętej przysłonie, dekielku i czasie skręconym do 1/1000. Bacznie obserwując zachowanie aparatu zauważyłem:
-do ok 20 klatki jest git, korba zwijania robi 1,5-2obroty
-potem zrobi 2 zdjęcia (korba się obraca) i 4-5 klatek nie kręcąc się w ogóle
-gdy napnę korbę do oporu, przewija do następnej klatki
-co jakiś czas perforacja sobie "pstryka" gdy nie kręci się korba zwijania
-mogę tak strzelać foteczki do usranej śmierci, nie trafia aparat na żaden opór
Ale przecież to jest wina aparatu, a nie filmu. To że wychodzi ta usterka tylko na neopanie może znaczyć tylko tyle, że ten film szybciej ja ujawnił. IMHO niedługo pojawi się to na innych markach filmów.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
panbulimia
-#

Post autor: panbulimia »

Ja miałem problemy z działaniem aparatu z Neopanem również. Stawia spory opór w kasetkach, czasami perforacja tak własnie pstryka.

Ale wydaje mi się że to kwestia dobrego założenia filmu, mimo że spotkało mnie to tylko kilka razy w dwóch aparatach to zdałem sobie sprawę że jak założę ciasno film i nawinę dobrze rozbiegówkę to problem nie występuje :)
zaphod
-#
Kontakt:

Post autor: zaphod »

msierak pisze:włożyłem jeszcze raz naświetlonego neopana, na którym mam niewywołanych 50 zdjęć
I na innych filmach też robiłeś takie stachanowskie ilości naświetleń? Tak jak napisał Panbulimia Neopan ma ciasno spasowane kasety i pewnie aparat potrzebuje więcej siły żeby wyciągnąć film, a jeśli dołożymy do tego że ścibolisz każdy centymetr negatywu i zaczepiasz go za sam koniec żeby zmieścić 50 klatek, to myślę że mamy odpowiedź. Załóż film porządnie na szpulę odbiorczą i pewnie problem zniknie. Zrobisz powiedzmy 45 klatek, ale przynajmniej bez niespodzianek.
No i J.A. też pewnie ma rację - olek do przeglądu, bo niedługo zacznie robić to samo na wszystkich filmach.
F100 + C33 + 45D + AF10 Super
wojtekk
-#

Dziwne to wszystko. Zrobiłem przez ostatnie trzy lata prawie 250 rolek Neopana i w życiu nie widziałem takich hocków-klocków... A fotografowałem przynajmniej 10 aparatami (cierpiałem na GAS, ale już mi przeszło ;)
Awatar użytkownika
panbulimia
-#

Post autor: panbulimia »

wojtekk, ale pewnie dobrze zakładałeś film:D Ja dziś zakładałem neopana starannie i też było ok :)
wojtekk
-#

panbulimia pisze:wojtekk, ale pewnie dobrze zakładałeś film:D
:D

Starałem się ;D
msierak
-#

Post autor: msierak »

zaphod pisze:
msierak pisze:włożyłem jeszcze raz naświetlonego neopana, na którym mam niewywołanych 50 zdjęć
I na innych filmach też robiłeś takie stachanowskie ilości naświetleń? Tak jak napisał Panbulimia Neopan ma ciasno spasowane kasety i pewnie aparat potrzebuje więcej siły żeby wyciągnąć film, a jeśli dołożymy do tego że ścibolisz każdy centymetr negatywu i zaczepiasz go za sam koniec żeby zmieścić 50 klatek, to myślę że mamy odpowiedź. Załóż film porządnie na szpulę odbiorczą i pewnie problem zniknie. Zrobisz powiedzmy 45 klatek, ale przynajmniej bez niespodzianek.
No i J.A. też pewnie ma rację - olek do przeglądu, bo niedługo zacznie robić to samo na wszystkich filmach.
50 ponakładanych zdjęć...
ODPOWIEDZ