Szeroki kąt do małego obrazka - jaki?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Polecam Porsta auto H, 28mm, światło f2,8.
Jeszcze nie przetestowałem go dogłębnie. Ostrość po domknięciu chyba będzie w porządku. Mimo powłok MC źle radzi sobie pod światło, żeby nie wyskakiwały różne cuda, trzeba doinwestować w osłonę p-słoneczną. Konstrukcja jest ładna, wygodna. Kupiłem za 100 zł więc za tą cenę nie mam co narzekać
Jeszcze nie przetestowałem go dogłębnie. Ostrość po domknięciu chyba będzie w porządku. Mimo powłok MC źle radzi sobie pod światło, żeby nie wyskakiwały różne cuda, trzeba doinwestować w osłonę p-słoneczną. Konstrukcja jest ładna, wygodna. Kupiłem za 100 zł więc za tą cenę nie mam co narzekać

Przeczytaj jeszcze raz swój wpis i zastanów sie czy chciałbyś otrzymać taką radę.Powerjet pisze:Polecam Porsta auto H, 28mm, światło f2,8.
Polecam... ostrość chyba będzie ok ... mimo powłok, żle radzi sobie pod światło. Poza cena to zalet raczej niezbyt wiele.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
- technik219
- -#
Coś jest źle dopasowane. Nic nie grzechocze w tym obiektywie? Miałem tak z Mirem 20N. Dopiero podkładka wycięta z kawałka filmu i podłożona pod ostatni zespół poprawiła ostrość. Że mi się udało, to przypadek, w Twoim może być gdzieś indziej złe dopasowanie. Bez specjalistycznego warsztatu się nie obejdzie.Felipe pisze:Próbowałem wszystkiego. Od 2.8 do 22. Kolejny film i brak ostrego zdjecia (w stopniu dobrym). Mam egzaminy za 2 ms i nie moge sobie pozwolić na marnowanie kolejnych filmów. To jak będzie z tym szkiełkiem do 250?:)
Wsumie to coś tam grzechocze. Właściwie to taki mały pierścień w środku (chyba jakaś blokada) Nie moge jej dokręcić, bo nie daje rady wyjać jej okrągłego pierścienia zewnętrznego w którym siedzi. (Pewnie nic nie rozumiecie , ale nie mam pojęcia jak to opisać).
Postaram się zaraz wrzucić jakieś sample.
Postaram się zaraz wrzucić jakieś sample.
Ten obiektyw tak naprawdę w większości przypadków (różnica w obrocie miedzy 3m a nieskończonością jest mikro) ostrzy i tak na nieskończoność. Więc trafiam ok. Zakładajac że co 2 zdjecie ja psuje zostaja zdjecia ktore powinny byc dobre. To jest "najlepsze"
[ Dodano: Nie 01 Kwi, 2012 ]
Co myślicie o Pentaconie 30mm 3.5 ? Ile warto dać i czy poza tym że ciemny ma jakieś większe wady? Proszę o możliwie szybką odpowiedz bo mam okazje kupić i nie wiem czy brać. Pozdrawiam
[ Dodano: Nie 01 Kwi, 2012 ]
Co myślicie o Pentaconie 30mm 3.5 ? Ile warto dać i czy poza tym że ciemny ma jakieś większe wady? Proszę o możliwie szybką odpowiedz bo mam okazje kupić i nie wiem czy brać. Pozdrawiam