Szeroki kąt do małego obrazka - jaki?

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

nie wiem czy taka ogniskowa wchodzi w grę, ale Zenitar 16mm jak dla mnie jest nie do przebicia. wiem wiem, mocno kręci, ale mz w tym własnie jego urok :]
Awatar użytkownika
Powerjet
-#
Kontakt:

Post autor: Powerjet »

Polecam Porsta auto H, 28mm, światło f2,8.

Jeszcze nie przetestowałem go dogłębnie. Ostrość po domknięciu chyba będzie w porządku. Mimo powłok MC źle radzi sobie pod światło, żeby nie wyskakiwały różne cuda, trzeba doinwestować w osłonę p-słoneczną. Konstrukcja jest ładna, wygodna. Kupiłem za 100 zł więc za tą cenę nie mam co narzekać ;-)
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Powerjet pisze:Polecam Porsta auto H, 28mm, światło f2,8.

Jeszcze nie przetestowałem go dogłębnie. Ostrość po domknięciu chyba będzie w porządku. Mimo powłok MC źle radzi sobie pod światło, żeby nie wyskakiwały różne cuda, trzeba doinwestować w osłonę p-słoneczną. Konstrukcja jest ładna, wygodna. Kupiłem za 100 zł więc za tą cenę nie mam co narzekać ;-)
Przeczytaj jeszcze raz swój wpis i zastanów sie czy chciałbyś otrzymać taką radę.
Polecam... ostrość chyba będzie ok ... mimo powłok, żle radzi sobie pod światło. Poza cena to zalet raczej niezbyt wiele.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
Powerjet
-#
Kontakt:

Post autor: Powerjet »

Niezbyt się rano czułem, może dlatego ta moja wypowiedź trochę nie tego :lol:

Polecać to byłoby zbyt śmiałe. Średnie szkło. Napisałem o nim to co wiem.
Felipe
-#

Post autor: Felipe »

Czy ten porst to nie ten pentacon pod inną wersją. Wczoraj wywołałem film na którym niestety nawet przy f22 nie czuję się usatysfakcjonowany.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Przy f22 nie powinieneś czuć się usatysfakcjonowany. Tak gdzieś w okolicach 11 bym się spodziewał szczytu możliwości tego szkła.
Felipe
-#

Próbowałem wszystkiego. Od 2.8 do 22. Kolejny film i brak ostrego zdjecia (w stopniu dobrym). Mam egzaminy za 2 ms i nie moge sobie pozwolić na marnowanie kolejnych filmów. To jak będzie z tym szkiełkiem do 250?:)
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Felipe pisze:Próbowałem wszystkiego. Od 2.8 do 22. Kolejny film i brak ostrego zdjecia (w stopniu dobrym). Mam egzaminy za 2 ms i nie moge sobie pozwolić na marnowanie kolejnych filmów. To jak będzie z tym szkiełkiem do 250?:)
Coś jest źle dopasowane. Nic nie grzechocze w tym obiektywie? Miałem tak z Mirem 20N. Dopiero podkładka wycięta z kawałka filmu i podłożona pod ostatni zespół poprawiła ostrość. Że mi się udało, to przypadek, w Twoim może być gdzieś indziej złe dopasowanie. Bez specjalistycznego warsztatu się nie obejdzie.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

No właśnie, też mi to przez mały rozumek przemknęło.
Felipe pokazałbyś jakiegoś najostrzejszego sampla.
Felipe
-#

Wsumie to coś tam grzechocze. Właściwie to taki mały pierścień w środku (chyba jakaś blokada) Nie moge jej dokręcić, bo nie daje rady wyjać jej okrągłego pierścienia zewnętrznego w którym siedzi. (Pewnie nic nie rozumiecie , ale nie mam pojęcia jak to opisać).
Postaram się zaraz wrzucić jakieś sample.
Załączniki
img402.jpg
Awatar użytkownika
xneon
-#

Post autor: xneon »

ostrość jest na studzience - dobrze wycelowałeś?
poza tym po co na monitorze oglądasz rozdzielczości 3000x2000, one są do druku i pod druk wyostrza się osobno, na monitorze starczy 1024x768 i zazwyczaj wyostrza się (globalnie albo warstwowo).
Felipe
-#

Ten obiektyw tak naprawdę w większości przypadków (różnica w obrocie miedzy 3m a nieskończonością jest mikro) ostrzy i tak na nieskończoność. Więc trafiam ok. Zakładajac że co 2 zdjecie ja psuje zostaja zdjecia ktore powinny byc dobre. To jest "najlepsze"

[ Dodano: Nie 01 Kwi, 2012 ]
Co myślicie o Pentaconie 30mm 3.5 ? Ile warto dać i czy poza tym że ciemny ma jakieś większe wady? Proszę o możliwie szybką odpowiedz bo mam okazje kupić i nie wiem czy brać. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ