Panoramy analogowe
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Panoramy analogowe
Czy ktoś z obecnych na forum sklejał za pomocą oprogramowania panoramy z analogowych klatek?
Planuję wkrótce zrobić taki eksperyment - na flickr.com znalazłem zaledwie kilka takich zdjęć link.
Oczywiście dużo lepiej byłoby od razu za jednym naciśnięciem naświetlić klika np. format 17x6, ale co myślicie o tym aby skleić np. 3 klatki 6x6 w jedno zdjęcie?
To chyba nie naruszy naturalności i ducha analogowej fotografii, gdyż ważne jest przede wszystkim w jaki sposób rejestrujemy/zapisujemy.
Planuję wkrótce zrobić taki eksperyment - na flickr.com znalazłem zaledwie kilka takich zdjęć link.
Oczywiście dużo lepiej byłoby od razu za jednym naciśnięciem naświetlić klika np. format 17x6, ale co myślicie o tym aby skleić np. 3 klatki 6x6 w jedno zdjęcie?
To chyba nie naruszy naturalności i ducha analogowej fotografii, gdyż ważne jest przede wszystkim w jaki sposób rejestrujemy/zapisujemy.
- matti_1989
- -#
- Kontakt:
Ja sklejałem ostatnio panoramę z poskanowanych zdjęć lotniczych jakby nie patrzeć były to skany odbitek analogowych. Było ich chyba ze 12 sztuk i wierz mi że składanie panoram czy to ze skanów czy plików z aparatu cyfrowego niczym się nie różni, w obu przypadkach zdjęcia muszą byś oczywiście poprawnie naświetlone.Czy ktoś z obecnych na forum sklejał za pomocą oprogramowania panoramy z analogowych klatek?
To chyba nie naruszy naturalności i ducha analogowej fotografii
No pewno że naruszy - przecież musisz użyć skanera, a niektórzy tutaj są na tym punkcie ostatnio chyba przewrażliwieni:)
aha kleiłem w PSie ręcznie
Ostatnio zmieniony 07 lut 2012, 15:49 przez matti_1989, łącznie zmieniany 1 raz.
Dawno, dawno, dawno temu bawiłem się łączeniem panoram ze zdjęć cyfrowych z użyciem fantastycznego (i darmowego) programu Hugin.
Panoramy ze skanów robi się tak samo. Trzeba tylko zadbać o identyczne zeskanowanie klatek (poziomy bieli i czerni muszą być identyczne).
Prawdziwym wyzwaniem jest jednak zrobienie poprawnej panoramy pod powiększalnikiem. To wyższa szkoła jazdy. Próbował ktoś?
Panoramy ze skanów robi się tak samo. Trzeba tylko zadbać o identyczne zeskanowanie klatek (poziomy bieli i czerni muszą być identyczne).
Prawdziwym wyzwaniem jest jednak zrobienie poprawnej panoramy pod powiększalnikiem. To wyższa szkoła jazdy. Próbował ktoś?
Wywołaj sobie film: https://sites.google.com/site/negfix8pl/film
Pod powiększalnikiem to wyższa szkoła jazdy - obraz musi być idealnie płaski, żeby to skleić czyli obiektyw standardowy w użyciu, no i oczywiście wyeliminowany do minimum błąd paralaksy.
A nie pytałem jak się robi panoram - bo wiem teoretycznie na co uważać, pytałem tylko czy ktoś ma już nabyta praktykę i mógłby mi podpowiedzieć np. czego unikać (na pewno winetujących obiektywów). Swoją drogą ciekawe jaki zakres tonalny uda mi się uzyskać, w cyfrze często musiałem się posiłkować techniką HDR, aby na jednym zdjęciu (panorama sferyczna) zarejestrować wnętrze z wpadającym światłem dziennym przez okno.
A nie pytałem jak się robi panoram - bo wiem teoretycznie na co uważać, pytałem tylko czy ktoś ma już nabyta praktykę i mógłby mi podpowiedzieć np. czego unikać (na pewno winetujących obiektywów). Swoją drogą ciekawe jaki zakres tonalny uda mi się uzyskać, w cyfrze często musiałem się posiłkować techniką HDR, aby na jednym zdjęciu (panorama sferyczna) zarejestrować wnętrze z wpadającym światłem dziennym przez okno.
Niejaki J.A. na ten przykładmatti_1989 pisze:To chyba nie naruszy naturalności i ducha analogowej fotografii
No pewno że naruszy - przecież musisz użyć skanera, a niektórzy tutaj są na tym punkcie ostatnio chyba przewrażliwieni:)

Automat w szopie zrobi to lepiej.matti_1989 pisze:aha kleiłem w PSie ręcznie
W kolorze? Gorzej niż na cyfrze.wrona pisze:Swoją drogą ciekawe jaki zakres tonalny uda mi się uzyskać, w cyfrze często musiałem się posiłkować techniką HDR, aby na jednym zdjęciu (panorama sferyczna) zarejestrować wnętrze z wpadającym światłem dziennym przez okno.
Ostatnio zmieniony 08 lut 2012, 14:52 przez J.A., łącznie zmieniany 2 razy.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
To też wiem, zresztą nie zamierzam tego sklejać w PS ie bo nie robi tego dobrze, dysponuję APG i PTGui Pro. Jednak lepiej unikać usuwania winety na etapie obróbki.Pikusław pisze:PS przy klejeniu panoramy ma opcje usuwania winiety i zniekształceń geometrycznych. Zazwyczaj opcje te działają idealnie.wrona pisze:czego unikać (na pewno winetujących obiektywów)
Ostatnio zmieniony 08 lut 2012, 16:16 przez wrona, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja sklejałem, choć bardzo mało.
Nie wiem jak się to ma do czystości gatunku, pewnie nijak, ale po prostu chciałem spróbować.
Mój przykład panoramy na filmie Farbwelt 100.
Jeśli dobrze pamiętam to jest 5 klatek, obiektyw Nikkor AF 50/1.8.
Co do PSa, to tworzenie panoram za jego pomocą mi nie podeszło, za to o wiele bardziej nadaje się do tego (moim zdaniem) wspomniany tu, genialny Hugin.
Nie wiem jak się to ma do czystości gatunku, pewnie nijak, ale po prostu chciałem spróbować.
Mój przykład panoramy na filmie Farbwelt 100.
Jeśli dobrze pamiętam to jest 5 klatek, obiektyw Nikkor AF 50/1.8.
Co do PSa, to tworzenie panoram za jego pomocą mi nie podeszło, za to o wiele bardziej nadaje się do tego (moim zdaniem) wspomniany tu, genialny Hugin.
Ostatnio zmieniony 08 lut 2012, 22:35 przez enthropia, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Bartek.
Przepraszam za offtop, ale to zdjecie mi przypomnialo ze niedlugo znowu sie bede musial tam wybrac z papierami do KRS-u. A ostatnim razem, przy podobnej okazji popelnilem cos takiego (XA): http://momenty.net/work/1103_sr/ :)enthropia pisze: Mój przykład panoramy na filmie Farbwelt 100.
-
- -#
- technik219
- -#
-
- -#
właśnie
Mi chodzi o jak największą rozdzielczość, dlatego minimum użytkowe to film 120 i kilka klatek. Niech no tylko zrobi się ładnie to zrobię pierwszą rolkę i zapewne tutaj się pochwalę.