wywoływacz dwuroztworowy
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
wywoływacz dwuroztworowy
witam
mam pytanie do bardziej obeznanych
przeglądam sobie "Fotografia Technika i Technologia" T.Cypriana i znalazłem taki dziwny acz ciekawy przepis na wywoływacz dwuroztworowy:
Roztwór A:
-woda
-metol
-siarczyn sodowy bezwodny
-hydrochinon
-bromek potasu
Roztwór B:
-woda
-węglan sodowy
i teraz tak: cały urok tego polega na tym że czas wywoływania niezależnie od czułości i rodzaju błony wynosi po 1min dla każdego roztworu
czyli najpierw wlewamy roztwór A na 1min,wylewamy
wlewamy roztwór B na 1 min,wylewamy,płuczemy,utrwalamy
temperatura wołania 18 stopni
aha,jest to wywoływacz drobnoziarnisty i wg autora uzyskuje się nim dobre rezultaty
spotkał się ktoś z tym kiedyś?
bo chce uzbierać trochę chemii to i te odczynniki potrzebne do tego wywoływacza bym zakupił i spróbował też
mam pytanie do bardziej obeznanych
przeglądam sobie "Fotografia Technika i Technologia" T.Cypriana i znalazłem taki dziwny acz ciekawy przepis na wywoływacz dwuroztworowy:
Roztwór A:
-woda
-metol
-siarczyn sodowy bezwodny
-hydrochinon
-bromek potasu
Roztwór B:
-woda
-węglan sodowy
i teraz tak: cały urok tego polega na tym że czas wywoływania niezależnie od czułości i rodzaju błony wynosi po 1min dla każdego roztworu
czyli najpierw wlewamy roztwór A na 1min,wylewamy
wlewamy roztwór B na 1 min,wylewamy,płuczemy,utrwalamy
temperatura wołania 18 stopni
aha,jest to wywoływacz drobnoziarnisty i wg autora uzyskuje się nim dobre rezultaty
spotkał się ktoś z tym kiedyś?
bo chce uzbierać trochę chemii to i te odczynniki potrzebne do tego wywoływacza bym zakupił i spróbował też
Jeśli chcesz zacząć fascynującą zabawę z robieniem własnych wywoływaczy, to polecam 2-kąpielowy wywoływacz Thorntona. Jest znacznie prostszy i daje bardzo dobre rezultaty.
Przykłady były na tym forum.
Przykłady były na tym forum.
Wywołaj sobie film: https://sites.google.com/site/negfix8pl/film
oj ilości są...
ale powtarzam: chodzi mi o to czy ktoś stosował taki dwuroztworowy,dwuminutowy wywoływacz
no bo tak: temperatura wołania 18 stopni,czas 2 minuty - zimno i szybko
i o to mi chodzi: robił ktoś w czymś takim?
a dla ciekawskich:
Roztwór A:
-woda przegotowana 750ml
-metol 7g
-siarczyn sodowy bezwodny 35g
-hydrochinon 7g
-bromek potasu 3g
-woda - dopełnić do 1000ml
Roztwór B:
-woda przegotowana 750ml
-węglan sodowy bezwodny 100g
chemię i tak będę wkrótce kupował więc się pokuszę o wypróbowanie samemu
ale powtarzam: chodzi mi o to czy ktoś stosował taki dwuroztworowy,dwuminutowy wywoływacz
no bo tak: temperatura wołania 18 stopni,czas 2 minuty - zimno i szybko
i o to mi chodzi: robił ktoś w czymś takim?
a dla ciekawskich:
Roztwór A:
-woda przegotowana 750ml
-metol 7g
-hydrochinon 7g
-bromek potasu 3g
Roztwór B:
-woda przegotowana 750ml
chemię i tak będę wkrótce kupował więc się pokuszę o wypróbowanie samemu
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
Według Wikipedii to jest książka z 1953 roku. Współczesne filmy (być może z kilkoma wyjątkami, o których tylko czytałem, ale nie sprawdziłem) są inne. Wywoływacz Thorntona został specjalnie dostrojony do współczesnych filmów i sprawdziłem, daje bardzo dobre rezultaty (też jest "drobnoziarnisty"). Czas wywoływania jest ciut dłuższy (4+4 min dla filmów 100 ISO i 5+5 min dla 400 ISO).
Pewnie tak, ale przygotowywałbym się na porażkę ;)
A tak serio -- co Ciebie pociąga w tym wywoływaczu?
A tak serio -- co Ciebie pociąga w tym wywoływaczu?
jak już napisałem ze 3 razy: ciekawość
wywoływacz 1+1min w niskiej temperaturze
no jak by nie patrzeć jest to coś innego od standardowych 6-7min i w górę, w 20 stopniach
[ Dodano: Nie 29 Sty, 2012 ]
J.A., Bóg zapłać :)
komuś chciało się przeczytać
wywoływacz 1+1min w niskiej temperaturze
no jak by nie patrzeć jest to coś innego od standardowych 6-7min i w górę, w 20 stopniach
[ Dodano: Nie 29 Sty, 2012 ]
J.A., Bóg zapłać :)
komuś chciało się przeczytać
No ale Thornton też ma stały czas wywoływania, taki sam dla wszystkich filmów o jednej czułości. Mało tego, jest dość niewrażliwy na temperaturę, więc w 18°C też powinien dać radę.J.A. pisze: Stały niezależnie od filmów czas wywoływania. Przecież napisał na początku.
Dziwny ten skład jakiś. 7g metolu - ok, podobnie ma Thornton. 35g siarczynu sodowego? Serio? Stare emulsje wymagają znacznie więcej siarczynu, aby uzyskać małe ziarno.Basil pisze:Roztwór A:
-woda przegotowana 750ml
-metol 7g
-hydrochinon 7g
-bromek potasu 3g
Roztwór B:
-woda przegotowana 750ml
Bromek potasu służy do hamowania aktywności wywoływacza i zwykle stosuje się go w ilości ok. 1/2 g/L. Tu jest znacznie więcej. W połączeniu z niższą temperaturą i czasem 1 min. może być ciekawie.
Węglan sodowy -- nie lubi się z przerywaczem octowym
Słowem, to może być fajna zabawa z eksperymentowaniem.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2012, 10:25 przez JaZ99, łącznie zmieniany 1 raz.
no i co?
sam widzisz że ciekawe :)
cyt.: "...wywoływacz...dający drobne ziarno i dobrą gradację negatywu.
Wyniki są dobre; wywoływanie trwa bardzo krótko, negatywy są drobnoziarniste, umiarkowanie kryte, bogate w szczegóły w światłach i cieniach."
ps.węglan sodowy z octem może trochę piany puścić w koreksie :D
może to założony efekt
cyt.: "...wywoływacz...dający drobne ziarno i dobrą gradację negatywu.
Wyniki są dobre; wywoływanie trwa bardzo krótko, negatywy są drobnoziarniste, umiarkowanie kryte, bogate w szczegóły w światłach i cieniach."
ps.węglan sodowy z octem może trochę piany puścić w koreksie :D
może to założony efekt
Nie mówię, że nie. Zabawa może być przednia, a wyniki będą też zależeć od używanego koreksu (w moim jobo wlewanie i wylewanie trwa 8-10 sekund, co w porównaniu z czasem 1 min daje duży błąd i pewnie nierównomierność wywoływania).Basil pisze:no i co?
Taa, jasne...Basil pisze: cyt.: "...wywoływacz...dający drobne ziarno i dobrą gradację negatywu.
Bąbelki w emulsji mogą dawać ciekawy efekt artystyczny :DBasil pisze: ps.węglan sodowy z octem może trochę piany puścić w koreksie :D
może to założony efekt