Czy na KOREXIE działa cenzura?

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
jac123
-#

cenzura

Post autor: jac123 »

Cenzura jest ogółem działalności mającym na celu odniesienie jakichś korzyści przez cenzurującego. Rozpowszechnianie informacji niepełnych (prawda selektywna) oraz błędnych (kłamstwo) powoduje pożądaną manipulację światopoglądu lub poziomu świadomości. Prowadzi to do ograniczenia prawa do wypowiedzi jednej osoby bądź instytucji przez inną, również przez państwo podstawowych praw człowieka – prawa do wolności słowa i wolności prasy.

W krajach demokratycznych najczęściej nie ma cenzury prewencyjnej i instytucjonalnej. W większości z nich jednak występują różne formy cenzury represyjnej, głównie jako pozostałości po czasach niedemokratycznych. Są one jednak rzadko stosowane w praktyce.

W niektórych krajach, takich jak np. Stany Zjednoczone cenzura jest całkowicie zabroniona przez pierwszą poprawkę do Konstytucji. W Polsce cenzura prewencyjna jest sprzeczna z Konstytucją[7]. W praktyce Europejski Trybunał Praw Człowieka wielokrotnie wskazywał na cenzurotwórczą rolę art. 212 w polskim kodeksie karnym, o którego usunięcie od lat apelują organizacje pozarządowe.

I najciekawsze:
Autocenzura - proces świadomego korygowania własnej twórczości z treści uznawanych za kontrowersyjne, obsceniczne czy wulgarne, lub nieuświadomionego dopasowania swojej twórczości do obowiązującego kanonu społecznego, konwenansu lub światopoglądu. Autocenzura wynika najczęściej z potrzeby twórcy do akceptacji społecznej dla swojej aktywności artystycznej lub zawodowej i wiąże się z oczekiwaniem korzyści bądź uznania albo dla uniknięcia krytyki czy kontrowersji poprzez dopasowanie swojej twórczości do treści akceptowalnych przez swoje środowisko społeczne.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

MarcinD pisze:nord, rozumiem, ale forum wydaje mi się luźniejszą formą dialogu, każdy ma prawo do pomyłki, tak jak w życiu. Zresztą, lepiej jak będziemy się nawzajem poprawiać niż jak posty będą kasowane.
absolutnie Marcinie, każdy z nas ma prawo się mylić, KAŻDY !! nawet moderator czego doświadczyłem na wałsnym nicku;) ale żeby z tego powodu bić taka pianę jak koledzy?? szarpać się, ubliżać badź co bądź od milicjantów i zomowców:D:D pisać jakieś farmazony o wolności słowa i cenzurze.

cieszmy się że jest ktoś kto pilnuje tego bałaganu, w przeciwnym razie zrobi sie tu taki syf jak na AT.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, 07:16 przez nord, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

Post autor: figureliusz »

J.A. pisze:
figureliusz pisze:niezupełnie, forum jako miejsce czyjeś w sieci, gdzie pozwala się na wypowiadać podlega pełnej kontroli przez tego kogoś.
wolność wypowiedzi nie ma tu nic do rzeczy
Niestety nie jest to miejsce prywatne. Jest to jak najbardziej miejsce publiczne.
Niestety nie.
To, że ktoś zezwolił na dostęp forum wszystkim zainteresowanym nie sprawia, że jest to miejsce publiczne.
Założysz sobie forum to możesz tam moderować to, kiedy, jak i ile chcesz, banować, wywalać, kasować.
Przyczepił bym się jedynie oczywiście do modyfikacji czyjejś wypowiedzi.

Jak zwykle dyskusje offtopowe są najpiękniejsze ;)
Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, 11:08 przez figureliusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jac123
-#

figureliusz pisze: Przyczepił bym się jedynie oczywiście do modyfikacji czyjejś wypowiedzi.

A czemu byś się przyczepił do modyfikacji czyjejś wypowiedzi?
Awatar użytkownika
janykiel
-#
Kontakt:

Post autor: janykiel »

Tu też... dzieci, zajmijcie się robieniem zdjęć.
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

Post autor: figureliusz »

jac123 pisze:
figureliusz pisze: Przyczepił bym się jedynie oczywiście do modyfikacji czyjejś wypowiedzi.

A to już proste. Jeśli moderator poprawi błędy ortograficzne czy stylistyczne to nie ma problemu, ale jak zmieni post, wkładając w czyjąś klawiaturę inne słowa to już nieładne/zabronione/karalne (tego nie wiem).

/edit
Właśnie, róbmy zdjęcia, nie politykę :) Skasowany to skasowany i już.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, 12:32 przez figureliusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

janykiel pisze:Tu też... dzieci, zajmijcie się robieniem zdjęć.
Ja nie wiem czy to jest problem kulturowy czy nasza wrodzona mentalnosc... Ale czytuje sobie tez czasami APUG-a albo inne RFF, i naprawde tam rzadko sie spotyka takie zlosliwe, niesympatyczne wypowiedzi. Jesli tak bardzo ci przeszkadza ten watek, to przeciez nikt cie nie zmusza do czytania.

Choc uwaga o robieniu zdjec ze wszechmiar sluszna ;-)
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

figureliusz pisze:Niestety nie.
To, że ktoś zezwolił na dostęp forum wszystkim zainteresowanym nie sprawia, że jest to miejsce publiczne.
Niestety tak. To że ktoś otworzył sobie restaurację i ma ją całkowicie prywatną nie upoważnia go do łamania zakazu palenia w miejscach publicznych. A wystarczy tylko zrobić klub palacza i dać dostęp tylko za legitymacją, miejsce przestaje być publiczne i mozna w nim palić. Wniosek z tego jest taki, ze skoro każdy wchodząc do sieci może przeczytać wszystkie wiadomości na tym forum, to forum to jest publiczne jak restauracja. Gdyby zaś wiadomości były do przeczytania tylko dla zalogowanych, stało by się klubem i przestałoby być miejscem publicznym.
figureliusz pisze: Założysz sobie forum to możesz tam moderować to, kiedy, jak i ile chcesz, banować, wywalać, kasować.
Tak jak Ci ochroniarze co nei chcieli wpuścić Cyganów do knajpy w Poznaniu? Kdyby to był klub nie byłoby problemu, trzeba być jego członkiem, a tak oberwali po uszach, a właścicielka się wywinęła zwalając winę na ochronę.

Bezwzględnie.
Ale faktycznie wróćmy do fotografii.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
janykiel
-#
Kontakt:

Post autor: janykiel »

przemur pisze:
Ja nie wiem czy to jest problem kulturowy czy nasza wrodzona mentalnosc... Ale czytuje sobie tez czasami APUG-a albo inne RFF, i naprawde tam rzadko sie spotyka takie zlosliwe, niesympatyczne wypowiedzi. Jesli tak bardzo ci przeszkadza ten watek, to przeciez nikt cie nie zmusza do czytania.

Też czytuję APUG i tak nie widuję takich żałosnych wątków.
Awatar użytkownika
jac123
-#

figureliusz pisze:
jac123 pisze:

A to już proste. Jeśli moderator poprawi błędy ortograficzne czy stylistyczne to nie ma problemu, ale jak zmieni post, wkładając w czyjąś klawiaturę inne słowa to już nieładne/zabronione/karalne (tego nie wiem).

/edit
Właśnie, róbmy zdjęcia, nie politykę :) Skasowany to skasowany i już.
Dokładnie taki sam efekt można osiągną kasują niektóre posty, w ten sposób można zmienić sens wypowiedzi, jej znaczenie itp itd. To jest właśnie cenzura.
A dyskutujemy tutaj bo jest to Hyde Park, a nie galeria zdjęć.
radekone
-#
Kontakt:

Post autor: radekone »

janykiel pisze:
przemur pisze:

Też czytuję APUG i tak nie widuję takich żałosnych wątków.
Czasem czytuje komentarze pod artykulami w brytyjskich gazetach. Nikt sie tam nigdy gownem nie obrzuca, conajwyzej zwyczajni ludzie prezentuja swoje zdanie. W porownaniu z np. onetem to brzmi jak absurd. A tu nawet fotograficzne fora, niby skupiajace ludzi na poziomie nosza pietno chorej polskiej mentalnosci przywalania sobie nawzajem z byle powodu. Ciekawostka jeszcze jest taka, ze zagladajac na zagraniczne portale przy okazji jakiegos polskiego wydarzenia o swiatowym wymiarze (najczesciej katastrofa :-) mozna sie natknac na sterte polskich komentarzy, mowiacych o tym jacy to jestesmy wspaniali. Przy czym malo ktory z tych komentarzy jest w jezku angielskim. Moze to jest przyczyna, ze na apugu nadal panuje kultura: bydlo nie umie sie wypowiadac w obcych jezykach.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, 21:27 przez radekone, łącznie zmieniany 1 raz.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
Awatar użytkownika
trumil9
-#

Post autor: trumil9 »

Moze to jest przyczyna, ze na apugu nadal panuje kultura: bydlo nie umie sie wypowiadac w obcych jezykach.
Pewnie dlatego potrzebna jest cenzura. Bo chyba uzywajac slowo "bydlo" zapedziles sie. To, ze okreslone grupy naszych rodakow nie potrafia dyskutowac w sposob kulturalny to jeden z efektow wielu lat pracy przy zastosowaniu roznego rodzaju narzedzi uzywanych aby udupic narod w okresie tzw przemian -czyli od zakonczenia WWII.
Angiesko jezyczne fora tez od czasu do czasu gotuja sie od "pojedynkow" i to nie tylko z udzialem Polakow. Ja proponuje aby wziasc zwyczaj z zycia zwierzat, one straszac przeciwnikow nigdy nie ublizaja im. I nie znecaja sie nad swoimi ofiarami. Tylko problem w tym, ze najmadrzejsi i wszystko wiedzacy z trudem daja sie zapedzic do nauki. Nawet poprawnego zachowania. Wiec co jakis czas dochodzi do palenia ognia miedzy osobnikami typu "wiem, ze wiem i basta". Takze bierze sie to z braku poszanowania regul jakie zostaly wprowadzone w okreslonym srodowisku, ba, nawet sugestia aby stosowac okreslone zasady wywoluje od razu protest - gdzie jak sie zaczyna dymic - wielu dyskutantow zapomina od czego sie zaczela dyskusja i czychaja tylko na to aby kopac lezacego leszcza. Cenzura powinna byc tam gdzie ludzie nie posiadaja umiejetnosci robienia kompromisu. I ci, ktorzy nie maja racji i ci, ktorzy ja maja.
pozdrowienia, wojtek
przepraszam, nie mam polskich znakow
http://70fahrenheit.wordpress.com
Awatar użytkownika
jac123
-#

odp.

Trumil dobrze prawi. Proponuję jednak odróżnić moderowanie od cenzury.
Bo większość tu obecnych pisze o moderowaniu. Forumowicz pisząc "zły" post może się spodziewać reakcji moderatora, zatem wie w jakich granicach może się wypowiadać i czego się po moderatorach spodziewać.
Natomiast mnie spotkała forma cenzury (której definicję podałem).
Proszę zatem zwrócić uwagę na istotne różnice dot. tych dwóch pojęć.
Awatar użytkownika
jac123
-#

Ponieważ w temacie już nikt nie ma nic do dodania, to proponuję aby Towarzysz Cenzor zamknął temat. :-/
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

Proszę bardzo. Kolega Junior Admin ;P
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
Zablokowany