Opemus 6

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
praktis
-#
Kontakt:

Opemus 6

Post autor: praktis »

Witam
Chciałbym się was poradzić.
Mam na oku opemusa6.
Wiem, że to dobry sprzęt, ale czy warty tych pieniędzy?
W jego skład wchodzą.
-Powiększalnik
-Głowica b/w
-Głowica kolor
-Trafo
-Dwa mieszacze

Cena za całość to 500zł
Nie dysponuję zdjęciami sprzętu, ale jest w idealnym stanie.
Jest sens ładować w to kasę?
Awatar użytkownika
grochu
-#

Post autor: grochu »

Zależy jak na to spojrzeć...jezeli zalezy ci wlasnie na takim idealnym stanie tego wszystkiego to mysle ze jest sens, z kolei jezeli chcesz coś mocniej używanego to mozesz tą samą kwote wydać na coś lepszego bądz połowe mniejszą kwote na coś podobnego na ebay'u. Wlasnie wygralem na aukcji jobo c6600 + pół ciemni za 18 funtów... to chyba mowi samo za siebie.
Ostatnio zmieniony 19 lis 2011, 21:04 przez grochu, łącznie zmieniany 3 razy.
there are no shortcuts to any place worth going
Awatar użytkownika
jac123
-#

Post autor: jac123 »

Za drogo. Jak będziesz szukał to w tej cenie znajdziesz Magnifaxa 4 lub coś innego - lepszego.
Awatar użytkownika
praktis
-#
Kontakt:

Post autor: praktis »

jac123 pisze:Za drogo. Jak będziesz szukał to w tej cenie znajdziesz Magnifaxa 4 lub coś innego - lepszego.
Witam
Za późno, bo już go kupiłem. Ale nie żałuję, bo stan idealny. Po przesiadce z krokusa na opemusa jestem pod wrażeniem.
A co do ceny to prawie zawsze przepłacam.
Jestem w gorącej wodzie kąpany, i nie lubię licytacji. Pewnie dla tego. ;-) Ale co tam. Lubię być "ciemniakiem".
Awatar użytkownika
Basil
-#

Post autor: Basil »

no to gratulacje
myślę że wcale nie było tak drogo,oczywiście szukać można,a jakże,tylko kiedyś w końcu trzeba się zdecydować na coś
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
Awatar użytkownika
janykiel
-#
Kontakt:

Post autor: janykiel »

Jeśli przepłaciłeś to niezbyt wiele. Opemus 6 z samą głowicą cz-b to zwykle do 200 zł. zależnie od stanu. Głowica kolor + reszta za 300 zł. to nie jest jakaś straszna przesada. Szukanie dla szukania nie ma sensu, czasem się coś trafi, czasem nie. Jeśli mogłeś dać te 500 zł. to dobrze. Ważne, że możesz cieszyć się zabawą w ciemni. Magnifaxy w analogicznej konfiguracji za 500 zł. to naprawdę rzadkość. To, że komuś kiedyś gdzieś udało się kupić w tej cenie, to nie znaczy, że to zdarzenie powtarzalne. Dobrej zabawy.
krycha_666
-#

Post autor: krycha_666 »

Tak chciałbym pochwalić się ile sprzętu udało mi się nabyć po bardzo korzystnej cenie. W tym Opemusa 6 :) Ale nie wiem czy wypada się chwalić, bo to była naprawdę niebywałą okazja.
Awatar użytkownika
grochu
-#

Post autor: grochu »

chętnie wysłucham, w polsce ta okazja?:)
Awatar użytkownika
Basil
-#

mów,mów,tudzież pisz
pocieszymy się twoim szczęściem :)
ja jak kupowałem Opka 6'tkę to też dostałem z nim sporo gratów,scheda po dziadku sprzedającej
krycha_666
-#

Tak w Polsce, a dokładniej w Katowicach. Od jakiegoś czasu szukałem powiększalnika i reszty sprzętu do skompletowania ciemni. Studencka kieszeń nie rozpieszcza, więc szukałem jak najtańszych rozwiązań i tak, pewnego razu rutynowo przeglądając pewien portal z ogłoszeniami trafiam o to na ogłoszenie cudowne!

Zestaw składał się z: powiększalnika Opemus 6 głowica cz-b, obiektyw Anaret 80 mm, pierścień pozwalający zamontować obiektywy M-42 oraz obiektyw Mikar 55 mm. Komplety ramek bezszybkowych mały i średniobrazek Bardzo stara żarówka ciemniowa rubinowa, działa świetnie :) Maskownica PZO 13x18cm . Zegar ciemniowy Unitra.

Tak, tyle rzeczy :] Dodatkowo przyjeżdżając sobie z Krakowa do Katowic na spotkanie z przemiłym panem, fotografem, że znalazł dla mnie jeszcze termometr ze skala temperatur od 10-80 stopni skala co 0,2 stopnia. Żeby tego było mało to jeszcze 2 wieszaki na filmy i filtr ciemniowy zielono-żółty.

Był pierwszym użytkownikiem tego sprzętu od nowości, po czym przestał zajmować się fotografią i sprzęt leżał nie użytkowany, do momentu, gdy postanowił się z nim rozstać.

Pogawędziliśmy, wypiliśmy kawę, porozmawialiśmy o tymi i o tamtym. Bardzo ciekawa osoba. Uprzedził, że numer mój sobie zachowuje i będzie wyczekiwał efektów mojej pracy z jego sprzętem.

Teraz klucz programu, cena za ten zestaw to 50 zł słownie pięćdziesiąt złotych polskich.

Jeśli szukasz powiększalnika, to jest całkiem dobra oferta z Gliwic, mogę przesłać ofertę na PW.
Awatar użytkownika
Basil
-#

no to krycha_666 masz się rzeczywiście czym pochwalić
taki zestaw za 50zł to gwiazdka w maju!
krycha_666
-#

Basil pisze:no to krycha_666 masz się rzeczywiście czym pochwalić
taki zestaw za 50zł to gwiazdka w maju!
Nie ująłbym tego lepiej, tak się czuję! Za takie pieniądze kupując sprzęt, który posłuży mi bardzo długo jako początkującemu pstrykaczowi. Ale właściciel był zadowolony, że sprzęt trafił do osoby, która zamierza go używać. Dał tak niską cenę, bo nie spodziewał się, że znajdzie tak szybko nabywcę.
Awatar użytkownika
Basil
-#

:shock:

myślę że nawet gdyby krzyknął 150-200zł na alledrogo to sprzęt też by mu szybko poszedł
krycha_666
-#

Jeszcze miał super aparat, na sprzedaż, ale już nie miałem funduszy i został sprzedany innej osobie, ale już nie będę mówił co i za ile, bo serce mi nie wytrzyma. :)
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Panowie, ależ to jest oczywiste, że takie rzeczy się po prostu trafiają.
Ja za swojego pierwszego Magnifaxa wziąłem nie wiele więcej, bo 150 zł. Zapadła decyzja w narkotycznym widzie cyfrowy, że to się już do niczego nie nadaje i lepiej sprzedać puki jeszcze ktoś to chce. (Warunki lokalowe też miałem wtedy podłe). Ale nie żałuję. Teraz mam LPL-a dobrze kupionego ze trzy lata temu, warunki się poprawiły i mam prawdziwą, a nie rozstawianą ciemnię i ktoś ma pożytek (mam nadzieję) z tamtego M4. Wszyscy zadowoleni.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ODPOWIEDZ