Witam Szanownych Forumowiczów.
Mam mały problem gdyż noszę okulary i trochę sprawia mi trudu ocena ostrości w kominku RZ. Szczególnie uporczywe było to wczoraj, jak robiłem zdjęcia około 18 a było już szarawo..
Czy wyjściem będzie zakupienie nowej matówki czy może lupki powiększającej do kominka?
Matówka do Mamiyi RZ67
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
-
- -#
Re: Matówka do Mamiyi RZ67
Ja z tego samego powodu używałem matówki z klinem (skośnym) i mikrorastrem. Co prawda obiektywy są raczej ciemne i nie ułatwiają pracy z klinem czy mikrorastrem, ale patrząc prosto dało się precyzyjnie ustawić ostrość.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
- -#
podłączę się do wątku.
Otóż sam noszę okulary - jestem krótkowidzem, wada około -1,2 - okularów wprawdzie nie musze nosić non stop, ale do samochodu, zwłaszcza po zmierzchu i telewizora zdecydowanie.
Czy to może mieć wpływ na ustawianie ostrości? Mam w kominku normalną lupkę, bez korekty i parę fotek mi wyszło nieostrych, pomimo tego, że ostrość ustawiałem dokładnie na klinie. Czy to kwestia małej głębi na Hasselu, czy raczej powinienem zaopatrzyć się w takim razie w lupkę z korektą -1?
Kal
Otóż sam noszę okulary - jestem krótkowidzem, wada około -1,2 - okularów wprawdzie nie musze nosić non stop, ale do samochodu, zwłaszcza po zmierzchu i telewizora zdecydowanie.
Czy to może mieć wpływ na ustawianie ostrości? Mam w kominku normalną lupkę, bez korekty i parę fotek mi wyszło nieostrych, pomimo tego, że ostrość ustawiałem dokładnie na klinie. Czy to kwestia małej głębi na Hasselu, czy raczej powinienem zaopatrzyć się w takim razie w lupkę z korektą -1?
Kal
- morotegari
- -#
Faktyczna ostrość obrazu na matówce nie zależy od wady wzroku. Co innego ostre widzenie matówki
Tu odpowiednia lupka się przydaje. Nie wiem jak w Hasselu, ale w Bronce, którą posiadam standardowa lupka ma moc -1,5 więc korekta o -1 oznaczałaby, że potrzebujesz takiej co ma -2,5.

Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
www.stegierski.com