Axomat czy magnifax
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Axomat czy magnifax
Cześć, dopiero zaczynam zabawę z fotografia stąd moje pytanie, który z tych powiększalników jest lepszy axomat 4 czy magnifax 3 albo 4, dodatkowo mam pytania:
1)Czy używanie przeterminowanego papieru pozwoli mi uzyskać odbitki
2)Czy można w koreksie wywołać kolorową kliszę na czarno biało
3) Ostatnio wywoływałem zdjęcia z kolorowej na czarno biało no i niestety wychodzą słabe czy można jakoś polepszyć efekt końcowy czy jednak tylko czarno-biała klisza wchodzi w rachubę?
4)Jeśli chciałbym dokupić zegar czy go się jakoś podłącza do powiększalnika?
1)Czy używanie przeterminowanego papieru pozwoli mi uzyskać odbitki
2)Czy można w koreksie wywołać kolorową kliszę na czarno biało
3) Ostatnio wywoływałem zdjęcia z kolorowej na czarno biało no i niestety wychodzą słabe czy można jakoś polepszyć efekt końcowy czy jednak tylko czarno-biała klisza wchodzi w rachubę?
4)Jeśli chciałbym dokupić zegar czy go się jakoś podłącza do powiększalnika?
witaj
po pierwsze zaczniej lekturę forum, na wiekszosc pytan znajdziesz tu odpowiedzi
magnifax 4 napewno lepszy jest od axomata, to wyzsza połka, do 3 bedzie gorzej np z głowicą do koloru, do 4 mozna czasem trafic meograde nawet
ad 1 tak da odbitki, ale nieprzewidywalne, to zalezy jak bardzo przeterminowany, jak przechowywany itp, nigdy nic nie wiadomo
ad 2 znajdziesz na forum ( nie znam tematu bo tego nie robilem, ale mozna, było na forum napewno )
ad 3, nie bardzo rozumiem, gdybys napisał wiecej, jakto wywoływałes co jak gdzie kiedy dla czego?
ad 4 kazdy zegar powiekszalnikowy podłącza sie tak samo, a raczej powiekszalnik podlącza sie do zegara, zegar pracuje w roli włacznika powiekszalnika, a raczej zarówki
po pierwsze zaczniej lekturę forum, na wiekszosc pytan znajdziesz tu odpowiedzi
magnifax 4 napewno lepszy jest od axomata, to wyzsza połka, do 3 bedzie gorzej np z głowicą do koloru, do 4 mozna czasem trafic meograde nawet
ad 1 tak da odbitki, ale nieprzewidywalne, to zalezy jak bardzo przeterminowany, jak przechowywany itp, nigdy nic nie wiadomo
ad 2 znajdziesz na forum ( nie znam tematu bo tego nie robilem, ale mozna, było na forum napewno )
ad 3, nie bardzo rozumiem, gdybys napisał wiecej, jakto wywoływałes co jak gdzie kiedy dla czego?
ad 4 kazdy zegar powiekszalnikowy podłącza sie tak samo, a raczej powiekszalnik podlącza sie do zegara, zegar pracuje w roli włacznika powiekszalnika, a raczej zarówki
Ostatnio zmieniony 19 paź 2011, 00:54 przez Malfas, łącznie zmieniany 1 raz.
Miło, że tak łatwo zdołowaliście Axomata.
Bzdurą jest, że Magnifax to wyższa półka. Różnica między tymi powiększalnikami nie jest w jakości tylko przeznaczeniu.
Magnifax obsługuje wszystkie neggatywy do formatu 6x9 cm. A Axomat tylko mały obrazek. I tylko tym się te powiększalniki różnią.
Bzdurą jest, że Magnifax to wyższa półka. Różnica między tymi powiększalnikami nie jest w jakości tylko przeznaczeniu.
Magnifax obsługuje wszystkie neggatywy do formatu 6x9 cm. A Axomat tylko mały obrazek. I tylko tym się te powiększalniki różnią.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Cenowe oczywiśćie, że inne. Klasowe także ze względu na obsługiwane formaty. Jakościowo są identyczne.
Przewagą Magnifaxa będzie nie tylko dostępność szpejów, ale też rozwojowość. Daje szanse na średni format. Ale Magnifax ociera się cenowo o takie powiększalniki jak Durst czy nawet Jobo LPL 6700/7700.
Ja swojego 7700 na ebayu kupiłem kompletnego w dobrym+ stanie z obiektywem, za mniej niż w Polsce kosztował Magnifax. A kto nie miał przyjemności używania czegoś innego poza krokusami i moptami ten nie wie.
Przewagą Magnifaxa będzie nie tylko dostępność szpejów, ale też rozwojowość. Daje szanse na średni format. Ale Magnifax ociera się cenowo o takie powiększalniki jak Durst czy nawet Jobo LPL 6700/7700.
Ja swojego 7700 na ebayu kupiłem kompletnego w dobrym+ stanie z obiektywem, za mniej niż w Polsce kosztował Magnifax. A kto nie miał przyjemności używania czegoś innego poza krokusami i moptami ten nie wie.
Ostatnio zmieniony 20 paź 2011, 08:47 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
Ja tam axomata mam i nie narzekam. Chociaż mam 3jkę. Wiele osób mnie straszyło że szufladka na filtry że to stare itp ale zaczynam dopiero kupiłem i jestem zadowolony. Jak faktycznie mnie to wciągnie a wciąga to naskładam na coś lepszego ale moim zdaniem jak się na gorszym nauczę to na lepszym tymbardziej będę sobie dobrze radził :)