Rysunek przedstawiający wielkości róznych formatów
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Rysunek przedstawiający wielkości róznych formatów
Pamięta ktoś gdzie znajdę rysunek przedstawiający wielkości róznych formatów od filmu 35mm do 8x10 cala, z podaniem stosunków boków (aspect ratio) oraz rożnic w wielkości powierzchni (ile razy większy jest nastepny format)? Widziałem kiedyś taką grafikę, niestety nie mogę jej zlokalizować.
no tak... bardzo trudne zadanie matematycznerenes pisze:z podaniem stosunków boków (aspect ratio) oraz rożnic w wielkości powierzchni (ile razy większy jest nastepny format)?

A w podanym linku jest błąd - format 6 x 4,5 to dokładnie 56 x 41,5 mm, brak także formatu 6x9, 9x12 i następnych metrycznych 13x18 i 18x24 (amerykańskie calowe są troszkę większe). Prawdziwy idealny format 6x7 wprowadzony przez Linhofa to 56 x72 mm, stosowany w Mamiyach ma 56 x 68 mm, nie wiem jak jest w Pentaxach 67.
Już sobie poobliczałem
Mój 6x9 (w rzeczywistosci kaseta ma 56x82) ma 5,3 krotnie większą powierzchnię od małego obrazka, natomiast format 4x5" większą od mojego 2,8 - krotnie, a 5x7" już 4,9 większą. Ten ostatni zresztą byłby moim wyborem jesli kiedykolwiek zdecydowałbym się na duży format. Mój aparat daje stosunek boków 1:1,46, bardzo podobny 5x7" czyli 1:1,4, a taki lubię.

Mój 6x9 (w rzeczywistosci kaseta ma 56x82) ma 5,3 krotnie większą powierzchnię od małego obrazka, natomiast format 4x5" większą od mojego 2,8 - krotnie, a 5x7" już 4,9 większą. Ten ostatni zresztą byłby moim wyborem jesli kiedykolwiek zdecydowałbym się na duży format. Mój aparat daje stosunek boków 1:1,46, bardzo podobny 5x7" czyli 1:1,4, a taki lubię.