To mój pierwszy post. W poszukiwaniu innych informacji, trafiłem na ten wątek. Chyba mam coś do powiedzenia w tym temacie.
XTol to faktycznie francuski piesek, ale wychodowany przez Polkę w Ameryce

Jest bardzo wrażliwy na zanieczyszczenia i zbyt wysokie rozcieńczenia.
np. Delty 3200 nie należy moczyć w rozcieńczeniu 1+1.
Podobnie jest ze wspomnianym rolleiem. Ten sam wywoływacz w tym samym dniu pierwszy film Delta 100 ok. drugi film delta 3200 ledwie ślad obrazu. Trzeci film Neopan 400 ok.
Zawsze wywołuję w jednorazowych porcjach chemii. Robię też właśnie stocka 0,5 to świetny pomysł na długie przechowywanie. Przed wołaniem rozcieńczam do potrzebnego stężenia. Super stocka

Jeżeli nie ma w tabelach czasów dla danej pary film wywoływacz rozcieńczenie, to bezwyględnie należy przestrzegać testu przed wołaniem ważnych filmów.
No a jak myślisz? Przecież przed utrwaleniem materiał jest ciągle światłoczuły.Marianov. pisze: Mam jeszcze jedno, pewnie głupie pytanie. Załóżmy że wrzucam film wywołuje go w określonym czasie, przerywam płucze i otwieram korex przy świetle żeby zobaczyć efekt. Co sie dzieje wtedy z filmem? Czy moge potem wypłukać przerywacz z emulsji i jeszcze raz zalać wywoływacz zeby ewentualnie troche dowołać?